Ultima oră
Știri
Prefectul la inaugurarea Casei Națiunilor Unite
      Luni, la București, va avea loc inaugurarea oficială a Casei Na­ți­u­ni­lor Unite la care vor participa cele mai de seamă personalități politice a­le țării precum și numeroși invitați din străinătate. Județul Alba va fi re­prezentat de prefectul Liviu Mu­gu­rel Sârbu, care va avea parte de o com­pa­nie foarte selectă, a­nun­țân­du-și prezența, printre alții, pre­șe­din­te­le Ion Iliescu, premierul Adrian Năs­tase, ministrul de externe Mir­cea Geoa­nă și secretarul general al gu­vernului, Șerban Mihăilescu.(R.J.)
În atenția medicilor din județul Alba
      Alegerile pentru Consiliul Ju­de­țean Alba și Adunarea Generală Națională a Colegiului medicilor se vor desfășura în zilele de 14 și 15 noiembrie 2003.
    Candidaturile se vor depune la sediul Colegiului Alba până la data de 15 octombrie 2003.
    Informații suplimentare la sediul Colegiului, telefon: 833829. (Co­mi­sia electorală județeană a Co­le­giului Medicilor Alba)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Primarul din Noșlac s-a înscris în Partidul Democrat
      Așa cum ne-a promis, vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel a continuat să prezinte presei care mai sunt noii membri ai PD, veniți de pe la alte partide, oameni cu funcții în administrația locală. Astfel, la începutul acestei luni, s-a înscris în PD Alba primarul comunei Noșlac - Silviu Vințeler și doi consilieri locali din aceeași comună - Ioan Cadar și Daniel Cadar. Silviu Vințeler a fost ales primar pe listele UFD, iar cei doi consilieri au fost până nu demult membri ai PSD. Astfel numărul primarilor PD din județ a ajuns la 10, cel al viceprimarilor la 15, iar cel al consilierilor locali la câteva zeci. "Această acțiune de întărire a Partidului Democrat continuă. Îl rog pe Cornel Filipescu să nu fie supărat pe mine și pe colegii mei (Mircea Hava, Doru Cetean, Alexandru Pereș...) pentru aceste treceri de la PSD la PD. Principalii «vinovați» sunt chiar ei, cei de la PSD. Mai ales acum, când sunt mai preocupați de luptele lor interne, decât de ce se întâmplă cu or­ga­nizațiile în județ."
Anca DINICĂ

Prefectul este revoltat de modul cum se derulează acțiunea "Laptele și cornul"
"Vinovații vor fi sancționați foarte dur" a spus Mugurel Sârbu
      Deși au tot existat promisiuni că deficiențele apărute încă de la începutul anului școlar în ceea ce privește derularea programului "Laptele și cornul" în județul Alba se vor rezolva, încă nu se simte nici o ameliorare semnificativă. Tocmai de aceea, ieri, cu prilejul video­conferinței săptămânale, prefectul Mugurel Sârbu s-a arătat extrem de dezamăgit de situația existentă."Nu este posibil să ne batem joc de acești copii și de banii guvernului. Foarte mulți părinți nu au ce le pună de mâncare la școală, se bazează doar pe aceste produse și copiii se plâng de foame. Le mai acord celor care se ocupă direct de această problemă maxim o săptămână, după care vom lua măsuri dure" a spus șeful ad­mi­nistrației publice județene cu referire directă la Consiliul județean și Inspectoratul școlar. Critici au fost aduse și societății Dorna, care nu a izbutit să asigure în totalitate nici laptele, dar nici brânza, discutându-se chiar po­si­bilitatea re­zi­lierii contractului (puțin probabilă de altfel, având în vedere că a fost singura firmă care a participat la licitație). Cert este că autoritățile județene trebuie să găsească de urgență o soluție pentru că altfel, acest pro­gram social, foarte util multora dintre părinții și elevii noștri riscă, cel puțin la nivelul județului Alba, să se transforme într-un fiasco cu urmări greu de imaginat.(R.J.)
Întâlnire la vârf PSD - sindicate pentru calmarea tensiunilor sociale
      La sediul PSD Alba a avut loc vineri, 9 octombrie a.c., o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din județ la care au fost prezenți președintele PSD Cornel Filipescu, vicepreședintele Aurel Mârza, precum și liderii sindicali Marius Sepi - Sanitas, Viorel Huțuleac - Cuprumin Roșia Poieni, Gheorghe Crăciun - UTEPS Alba, Dorin Vasiu - SC Resial SA, Ioan Bunea - Ampelum Zlatna, Vasile Palcău - Metanova '95 Metalurgica Aiud, Dumitru Popa - Ciserom Sebeș. Deși mulți lideri au solicitat ca o astfel de întâlnire să aibă loc cu aproape un an în urmă, cei prezenți s-au declarat încântați că acum au găsit înțelegere la liderii PSD din județ și vor fi ascultați. Marius Sepi a afirmat că legile promovate de Guvern sunt favorabile sindicatelor, dar ele nu sunt respectate. De asemenea, liderul Sanitas a precizat că multe dintre problemele cu care se confruntă sindicaliștii pot fi rezolvate pe plan local, nu este nevoie să se ajungă la București pentru a fi identificate soluțiile optime. "Cei 2800 de angajați din sistemul sanitar județean solicită rezolvarea imediată a problemelor din acest sector", a precizat Sepi. La rândul său, reprezentantul sindicatului SC Resial SA, Dorin Vasiu, a prezentat problema legată de preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la firma "Kaloni" Târgu Mureș la Transgaz Mediaș. Resial are comenzi, cheltuielile de producție s-au redus, iar fabrica și-a plătit o parte din datorii. Totuși, multe din activele Resial sunt scoase la licitație, ceea ce face ca redresarea întreprinderii să fie mult îngreunată. Vasiu a solicitat înțelegere din partea DGFP Alba: "restanțele acumulate de-a lungul anilor, de sute de miliarde de lei, nu pot fi achitate în câteva luni". Vicepreședintele PSD Alba, Aurel Mârza, care și-a făcut mereu timp pentru a sta de vorbă cu sindicatele, a precizat și de această dată că, în calitatea sa de șef al cabinetului parlamentar al deputatului Codrin Ște­fă­nescu, va prelua doleanțele sindicatelor, urmând a fi identificate apoi soluțiile optime de rezolvare. "Este important ca liderii sindicali să se implice în procesul de producție și în activitatea de management. Dacă fabricile au comenzi, atunci și salariile lucrătorilor vor fi pe măsura așteptărilor acestora", a precizat Aurel Mârza. El a vorbit apoi despre necesitatea unor întâlniri periodice cu liderii sindicatelor, astfel că, ori de câte ori apar conflicte sociale, ele pot fi dazamorsate apelându-se la calea dialogului. Liderii sindicali prezenți la întâlnire au apreciat colaborarea cu vicepreședintele Mârza și au promis că la cele două întâlniri lunare stabilite cu conducerea PSD vor prezenta problemele ivite în fiecare sector, dar și propuneri pentru eliminarea de­fi­ciențelor. La rândul său, președintele Cornel Fi­li­pescu a precizat că problemele sindicatelor din județ vor fi aduse la cunoștința ministrului Dan Ioan Popescu, cu ocazia vizitei sale la Alba Iulia.
Adriana DURIGĂ

Pentru inaugurarea Antenei ARE
Mai marii Europei sunt așteptați la Alba Iulia
      La începutul acestei luni s-au desfășurat la Furnas, Portugalia, lucrările Biroului Ansamblului Regiunilor Europene (ARE). România a fost reprezentată la ședința ARE de către Eugen Popa, președintele CJ Alba și Leontin Bordaș, președintele CJ Sălaj, membri ai Biroului.
    Pe ordinea de zi a ședinței Biroului ARE au fost incluse rapoartele de activitate ale celor patru comisii, raportul financiar pe anul 2002, proiectul de buget pentru anul 2004, raportul intermediar asupra funcționării Antenei ARE în România, agenda Adunării Generale de la Poznan, Polonia, din 27-28 noiembrie a.c., precum și alte probleme politice curente ale ARE.
    În urma dezbaterilor care s-au desfășurat pe parcursul celor două zile, Biroul ARE a adoptat o rezoluție, ce urmează a fi depusă la Parlamentul European și la Comisia Europeană de către doamna Liese Prokop, președintele ARE.
    Referitor la Antena ARE la Alba Iulia, Secretariatul General de la Strasbourg a avut numai cuvinte de laudă la adresa celor două angajate ale Antenei care au desfășurat un stagiu de pregătire de două săptămâni în Franța. Domnul Klaus Klipp și-a exprimat convingerea că începutul conlucrării mai strânse între Secretariatul ARE și regiunile din România a fost unul de bun augur, activitatea acestui birou trebuind să fie susținută și dezvoltată și pe mai departe, în contextul în care România se consideră că va fi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene începând cu anul 2007. Doamna Liese Prokop l-a asigurat pe președintele CJ Alba că la Adunarea Generală de la Poznan se va hotărî data inaugurării oficiale a Antenei ARE pentru Europa de Est de la Alba Iulia. Președintele Eugen Popa a lansat invitația de a ține cu această ocazie o ședință de Birou la Alba Iulia, propunere ce urmează a fi analizată în perioada următoare.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.