Prima pagină Ediția din: 11.10.2003
Știri
Mai mult lapte, mai puțină brânză
      Președintele Consiliului Ju­de­țean Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că începând de luni, fir­ma "Dorna" va distribui în pro­porție de 70 la sută lapte și doar 30 la sută va fi brânză, pentru elevii și preșcolarii cuprinși în pro­gramul guvernamental "Lap­te și corn". Asta după ce săptămâna trecută, elevii au primit doar brânză, din cauză că firma "Dor­na" a avut ceva probleme cu in­sta­lația tehnologică.(F.R.)
Accidentat mortal de un VW Passat
      Joi, 9 octombrie, ora 20.00, pe DN 1, pe raza satului Inoc, comuna Unirea, s-a produs un accident rutier în care și-a pierdut viața Eugen Male, de 42 de ani, din Inoc. Acesta a fost surprins și accidentat de autoturismul VW Pas­sat, condus de Alexandru Ghe­ți, de 41 de ani, din Cluj. Șoferul Passat-ului susține că în momentul impactului omul se afla aproape de axul drumului, la circa 80 m de o trecere pentru pietoni. Polițiștii din Unirea au aflat că Male se întorcea de la un prieten din Inoc unde consumaseră îm­pre­ună câte două pahare de vin. În cauză, poliția continuă cer­ce­tările pentru stabilirea îm­pre­ju­rărilor exacte în care s-a produs accidentul. (N.T.)
Reprezentanții CJ Alba pe micul ecran
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, și aparatul de specialitate al instituției sunt protagoniștii unui material realizat de TVRM, post de televiziune care se re­cep­ți­onează prin cablu. Acesta a fost difuzat miercuri seara de la ora 20,00, dar cei care nu au vizionat materialul o pot face marți, 14 octombrie a.c., de la ora 16,30. (F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Intoxicați informațional" de PRM
Preoții din Alba îi îndeamnă pe enoriași să nu voteze noua Constituție, pe motive... sexuale
      Deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru a făcut ieri o dezvăluire surprinzătoare: în județul Alba s-au semnalat cazuri în care preoții au cerut enoriașilor, în timpul slujbelor, să nu participe la referendumul pentru votarea noii Constituții, în zilele de 18 și 19 octombrie a.c. deoarece aceasta "va legifera prostituția și homosexualitatea". "Am purtat unele discuții cu IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia și Înalt Prea Sfinția Sa mi-a confirmat unele informații alarmante pe care le-am aflat anterior: în naivitatea lor, unii preoți le-au spus în biserică enoriașilor că prin noua Constituție se legiferează prostituția și homosexualitatea"precizează Simedru. Ei au aflat aceasta de la "răspândacii PRM din vechile structuri ale securității, care încearcă să împiedice votarea noii constituții furnizând oamenilor de bună credință informații complet eronate" susține deputatul PNL de Alba. Potrivit acestuia, "intoxicarea informațională" a dat roade în nordul județului Alba, unde preoții au început să propovăduiască enoriașilor absenteismul la vot. "IPS Andrei mi-a spus că a trimis deja tuturor parohiilor pe care le păstorește adrese în care se solicită implicarea serioasă a acestora în popularizarea referendumului prin furnizarea de informații corecte enoriașilor cum că aceasta este o Constituție europeană și prezența lor la vot este absolut necesară" precizează Simedru. Acesta consideră acțiunea PRM de a respinge prin vot și prin absenteism noua Constituție drept un gest iresponsabil care nu are legătură cu interesele reale ale poporului român. "Este o acțiune inconștientă și anti-națională a PRM-ului care-și folosește «falanga» de zvonaci pentru a convinge lumea să nu se prezinte la vot" a tras semnalul de alarmă deputatul PNL, Dan Simedru. După poliție, biserica este a doua instituție bugetară care contribuie activ la mediatizarea exactă a modificărilor din Constituție ce urmează să le votăm în 18-19 octombrie a.c. Dacă în urma referendumului nu se va întruni cvorumul necesar adoptării noilor modificări în Constituție, procesul electoral se va repeta, dar nu mai târziu de 2007. "Un lucru este clar: fără noua Constituție, nu vom intra în Europa" a precizat deputatul liberal.
Nicoleta TOMUȚA

Ambasadorul SUA, Michael Guest, a declarat că vede cu ochi buni investiția de la Roșia Montană
      Cu ocazia vizitei la Alba Iulia, ambasadorul SUA Michael Guest a avut o întrevedere, la sediul Palatului Administrativ, cu prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, cu președintele Consiliului Județean, Eugen Popa, și cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, într-un cadru mai restrâns. Cu acest prilej oaspetelui american i-au fost aduse la cunoștință oportunități de afaceri, dar și probleme de interes județean. Surse demne de încredere ne-au declarat că, în contextul discuțiilor legate de șomaj, lipsa locurilor de muncă și de situația economică a zonei Apusenilor, ambasadorul american s-a exprimat în legătură cu proiectul de dezvoltare minieră de la Roșia Montană. Dânsul a dat de înțeles că vede cu ochi buni realizarea acestui proiect, atât ca investiție de amploare cât și ca factor generator de locuri de muncă directe și indirecte. Aceleași surse ne-au declarat că ambasadorul a făcut o paralelă cu centralele atomice din întreaga lume, precizând că acestea au o importanță deosebită pentru economie, dar și un grad de risc calculat. Aceste riscuri pot fi însă îndepărtate în condițiile în care se respectă toate cerințele legislației românești și europene în domeniu, a mai lăsat să se înțeleagă înaltul oficial american.
    Declarația d-lui Michael Guest a survenit, precizează sursele noastre, după ce reprezentanții autorităților județene și primarul municipiului Alba Iulia și-au exprimat deschis poziția vis-a-vis de proiectul de dezvoltare minieră și de perspectiva destul de sumbră a evoluției economice din zona Munților Apuseni. (A.U.)
Topul firmelor 2002
      În organizarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba a avut loc ieri cea de-a zecea ediție a "Topului firmelor 2002", manifestare tradițională la care au luat parte aproape 300 de invitați. Clasificarea firmelor din județ a fost stabilită ținându-se seama de bilanțurile contabile pe anul 2002 depuse la DGFP Alba, de mărimea întreprinderilor și domeniul de activitate, precum și de cifra de afaceri, profitul firmelor și alți indicatori economici. În top au fost cuprinse aproape 360 de unități economice, iar azi, la restaurantul Hotelului "Cetate" au fost decernate diplomele, distincții și trofee de excelență celor mai performante firme din județ. De asemenea, au fost recompensați exportatorii, dar și firmele cu capital parțial sau integral străin. La fel ca și anul trecut, au fost premiate societățile înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, oferindu-se "Trofeul creativității". Directorul CCIA Alba, Corneliu Orzea ne-a declarat că s-au depus eforturi mari pentru pregătirea acestei ediții a Topului fimelor, mai ales în privința prelucrării datelor contabile ale societăților din județ, urmărindu-se reușita acestei manifestări de anvergură din lumea oamenilor de afaceri autohtoni. La final, toți cei prezenți, oameni de afaceri, invitați au luat parte la un banchet organizat în condiții de excepție de CCIA Alba.
Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.