Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Statul la mâna cetățeanului
      Mass-media, opinia publică și politichia autohtonă par să fie intoxicate la ora asta de referendumul național pentru aprobarea Noii Constituții. Poate că e firească această forfotă, această precipitare, deoarece căruța cu osiile scârțâinde ale mioriticei noastre țări vrea să prindă trenul Europei. Pe toate lungimile de undă ni se induce gândul, dorința, elanul, brațul de a pune un Da pe Noua Constituție, pentru a ne despărți de un trecut destul de nebulos și a intra în lumina și aerul tare al continentului. Deocamdată, nimeni nu-și pune problema dacă România va și izbuti să adere la UE în 2007. Se bate monedă pe această lege fundamentală care să demonstreze că vrem să gândim și să ne organizăm social-juridic europenește. Personal sunt mai convins că referendumul va întruni sufragiul necesar decât că vom accede sau nu în marea arenă europeană. Între altele fie spus și vechea constituție, devenită brusc caducă, respira prin paragrafele ei un aer european, dar din păcate ea nu s-a prea respectat, plus că avea unele fragmente destul de ambigue.
    Nu pot să nu mă întreb dacă noile prevederi înscrise în noua cartă a drepturilor va face din ea un mecanism ce va funcționa la toți parametrii și va îndulci viața românului de rând prin simplul fapt că ea este mai modernă și mai dinamică. Mult discutatul principiu al separării puterilor în stat îi va scoate el din fundătura în care ajungeau nu o dată cei săraci și deposedați de drepturi? Parcurgând adaosurile noi, încep să devin optimist. Noua Constituție are un fel de motor turbo în conceptul că omul de rând, individual, va controla de acum statul și-l va trage la răspundere când va gafa. Dar intervine și aici o condiție: va putea domnul nostru stat să se dezbare de meteahna lui totalitaristă, de tătuc unic al poporului? Mai sper că, odată aliniați la UE, statul nostru nu va mai avea unde întoarce carul și va trebui să accepte mecanismele democrației europene. Prin urmare, statul va trebui să se lupte cu vechile năravuri de a ține în mână întregul angrenaj social-economic, dar și cu mentalitățile românilor care au rămas tributari ideii de a avea slujbe la stat. Un recent sondaj al Institutului de Studii Sociale relevă faptul că românii sunt în continuare foarte dependenți de stat, pe care îl fac responsabil pentru decepțiile și disperările ce le trăiesc, pentru nerealizarea idealurilor sociale. Peste 80% dintre cei chestionați consideră că statul are datoria să le asigure locuri de muncă prin crearea întreprinderilor de stat și prin dezvoltarea sectorului privat.
    Sărăcia este explicată de români prin nedreptățile din societatea noastră, prin faptul că statul nu ar ajuta pe cei săraci, ca și pe cei ce provin din familiile sărace. Ei știu cât au de pătimit de pe urma corupției, a ingineriilor financiare, a economiei subterane. Și tocmai de aceea ei cer statului să eradicheze corupția. Bietul român s-a învățat cu sărăcia și corupția ca măgarul cu samarul. Din ce se face mai multă tevatură pe această temă (s-a creat o strategie specială, ba s-a mai înființat și un organism special), această boală tinde să devină malignă. După cum se știe, în topul corupției pe primul loc se află parlamentarii, la fel judecătorii și politicienii, apoi miniștrii, medicii, funcționarii de la primării, primarii și consilierii județeni. Când vor dispărea birocrația și legile proaste, egoismul zoologic de a avea numai tu și altul nu, când va fi barată calea îmbogățirii peste noapte, a ridicării din straturile sordide ale societății a unor parlamentari și a acelor ființe obediente, acești yes-mani, beizadele și mișei, atunci va dispărea și corupția. Până atunci, acesteia nu i se va clinti un fir de păr de pe creștetul ei de mistreț. Iată, au dispărut mai ușor dinozaurii decât lichelele și șpăgarii și totuși trebuie să credem în însănătoșirea vieții sociale și publice în noul stat de drept, sens în care Referendumul din 18-19 octombrie va avea un rol decisiv.
Gheorghe JURCĂ