Ultima oră
Știri

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
DA pentru Constituție, DA pentru viitorul european!
      Geografic, România a fost și este dintotdeauna în Europa. Lucru acesta nu intră în discuție. Dar poziția geografică privilegiată a țării noastre nu este o condiție suficientă pentru a ne numi europeni, pentru a fi primiți ca membri cu drepturi egale în marea familie a popoarelor europene. Pentru aceasta ne trebuie în primul rând o lege fundamentală concepută în conformitate cu cerințele obiective ale dezvoltării economico-sociale și politice a oricărei societăți. Iar legea fundamentală pe care se construiește întreg edificiul nostru social este Constituția țării.
    Constituția României, așa cum a fost ea adoptată acum 12 ani, a corespuns etapei respective de început de drum spre un alt regim politic, spre instaurarea unui "stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate". Votând noua Constituție, votăm pentru instaurarea definitivă a principiului separației puterilor în stat, închidem pentru totdeauna calea spre totalitarism. Dacă în Constituția din 1991 se vorbea de separația puterilor, fără a le numi însă, articolul 1 se completează acum cu un nou alineat, cu următorul cuprins: "(4) Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale."
    Democrația înseamnă puterea poporului, pe care acesta o exercită și prin referendum. Dragi concetățeni, noi toți avem această putere de a schimba, prin votul nostru, toate acele prevederi constituționale care nu mai corespund realității, care ar putea constitui o piedică în calea aspirațiilor noastre de a deveni parte a Uniunii Europene, de a ne număra în rândul statelor cu o democrație stabilă și cu o economie de piață funcțională. Noua Constituție îmbunătățește posibilitățile de participare a cetățenilor la procesul de elaborare a legilor, stipulând că inițiativa legislativă poate să aparțină și "unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot (față de 250.000 de cetățeni, cum prevede Constituția din 1991). Cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative."
    În calitatea mea de șef al administrației publice județene, dar și ca simplu cetățean al județului Alba, îmi voi exercita prerogativele votând pentru noua Constituție europeană a țării și vă îndemn din toată inima să vă folosiți puterea pe care v-o conferă Constituția și să spuneți "DA" la referendumul din zilele de 18 și 19 octombrie 2003, asigurând în acest fel viitorul familiilor și al comunității noastre, viitorul european al României.
Ec. Eugen POPA
Președintele Consiliului județean Alba

Primim la redacție
Naivitatea preoților ortodocși sau înfumurare liberală?
      Începem acest material citând din comentariile unui preot ortodox din nordul județului care a luat la cunoștință cu stupoare și indignare de declarațiile deputatului PNL D.C. Simedru, apărute în presa județeană sâmbătă, 11 octombrie 2003.
    Cu siguranță poziția acestui păstor de suflete din Ardeal nu este singulară, tocmai de aceea o amintim, spre știință și luare aminte:
    "Articolul deputatului D.C. Simedru este o ofensă adusă preoțimii din județul Alba și din țară. Pe lângă faptul că nu dezvăluie sursa "informațiilor" - dovedind astfel că nu PRM își folosește falanga de zvonaci ci tocmai el este o astfel de bucățică (apropo, știți ce înseamnă falangă?) - domnia sa împroașcă cu noroi în obrazul preoților numindu-i naivi, adică proști. Poate așa se vede din scaunul lui de deputat din București preoțimea din Ardeal, naivă și proastă. Acești preoți, d-le(?) deputat, au ținut trează flacăra credinței și ființei naționale secole de-a rândul. Acești preoți, dintre care unii v-au dat votul lor, o duc la fel de rău ca cei pe care-i păstoresc. Pentru acești preoți, ce-ați făcut până acum, d-le deputat? Ați umplut ziarele de venin, spunând că sunt naivi și dezinformați, deci manipulați de PRM. Unii dintre acești preoți sunt oameni de o rară cultură, cultură pe care d-voastră - după cum o dovediți - nu o aveți nici acum și nu o veți avea nici în veacul viitor. Spre știința voastră și a altora de aceeași factură morală și intelectuală, preoții și biserica au îndemnat întotdeauna la respectul față de legile țării.
    Nu credeți că o vor face și acum?"
    Citind în presa de sâmbătă preluarea declarațiilor făcute de deputatul PNL, D.C. Simedru la conferința de presă, te întrebi dacă un astfel de personaj trebuie combătut în mass media pentru opiniile exprimate sau doar compătimit pentru micimea dotărilor intelectuale pe care le posedă și pe care le etalează cu atâta emfază.
    Totuși, pentru că PRM este un partid prea important pentru a lăsa la nesfârșit zvonacii să latre pe lângă el, iată, vom încerca să explicăm poziția noastră față de modificarea Constituției și față de ceea ce ar trebui să facă electoratul României în viziunea noastră.
    Și cine are urechi de auzit să audă și cine are minte de înțeles să înțeleagă!
    Nici nu se poate pune în discuție faptul că PRM a încercat să amestece problematica orientărilor sexuale în comentariile legate de votarea modificărilor la constituție sau nu. Numai o persoană care suferă realmente de grave tulburări intelectuale poate declara așa ceva. În astfel de situații, chiar credem că un control riguros al sănătății mintale al celor trecuți pe listele viitorilor parlamentari este bine venit și folositor, fie și numai pentru ca astfel de declarații ca cea făcută de deputatul amintit mai sus să nu mai fie posibile. Românii nu mai trebuie convinși de preoți sau de altcineva ce să voteze și ce nu. Viața grea de zi cu zi, scumpirile perpetue, minciuna instaurată la rang de lege și ticăloșia generalizată pe care guvernul și acoliții PSD-ului nici nu mai au decența să o ascundă, îl învață cel mai bine pe omul de rând ce trebuie să mai creadă sau ce nu din ceea ce văd și aud. Prin propaganda deșanțată pe care o duce actualul guvern și cei ce au furat din țara aceasta înaintea lor (PD, PNL, PNȚCD, etc.), prin "găselnițele" pe care le pun în joc - tombolă cu premii 300 autoturisme Dacia, excursii în Europa, două zile pentru votări, cheltuieli de peste 300 miliarde de lei, explică fără dubii că această modificare a Constituției nu este nici cerință a UE, nici condiție de intrare în NATO, nici oportună acum în prag de iarnă când acești bani s-ar fi cheltuit cu mai mult folos în altă parte, de exemplu în spitalele aflate pe moarte.
    Tot cu ajutorul PSD s-au răspândit în rândul populației mii de broșuri albastre despre referendum.
    Acestea conțin printre altele:
    - Legea de modificare a Constituției din 1991
    - Constituția adoptată prin referendum în 1991
    Ne-am referit doar la acestea două, deoarece citindu-le în paralel, fiecare cetățean poate înțelege singur de ce nu trebuie votată această lege de modificare a actualei constituții (abrogarea art. 51; modificarea art. 119 al. (2); modificarea art. 136 al. (2) sunt doar câteva din schimbările majore care nu aduc nici un beneficiu românilor și pentru care PRM nu este de acord cu modificarea legii fundamentale a țării.
    Aceasta înseamnă, d-le deputat D.C.S. - dacă nu înțelegeți singur sensul adevărat al exprimărilor noastre vă ajutăm fără resentimente - aceasta înseamnă că PRM nu este împotriva Constituției țării ci nu votează modificarea acesteia acum, într-un moment atât de nepotrivit. În aceste condiții, România va avea în continuare Constituția de până acum, până la definitivarea și adoptarea proiectului de Constituție a UE.
    Când acest document cu adevărat și profund european va fi gata, România va putea să-și modifice Constituția fără nici o problemă și atunci PRM va spune un DA hotărât acestui referendum. Până atunci, însă, toate demersurile sunt neavenite, necerute de UE sau NATO, deci cheltuieli inutile și zeluri de partide inconștiente. Spuneți că modificările aduse sunt o garanție a unei societăți democratice și un pas înainte. O astfel de garanție ar reprezenta-o respectarea legilor țării și democratic ar fi ca cetățenii României să voteze sau nu un act în conformitate cu propria lor conștiință, nu sub presiunea campaniei mediatice făcută cu vedete, fotbaliști, mașini, tombole, excursii și altele asemenea. Pe noi, cei din PRM tocmai o astfel de campanie grotescă, cu un cost de peste 300 miliarde lei ne fac sceptici și ridică semne de întrebare.
    Oricum, după ultimele declarații din presă ale înalților oficiali ai UE despre neputința guvernului de a stârpi corupția sau lipsa de voință politică în acest sens, se vehiculează tot mai serios decalarea termenului de aderare a României la UE din 2007 în 2010.
    Și..., domnule deputat, aceasta nu mai este o manipulare a PRM ci este o poziție oficială a Europei Unite.
    Evident, astfel de adevăruri dureroase nu se popularizează în mass media cu atâta insistență ca solicitarea de a participa la vot și este de înțeles de ce se trec sub tăcere.
    Atâta doar că românii încep să se trezească!
Biroul de presă PRM Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.