Prima pagină Ediția din: 15.10.2003
Știri
Stadionul "Cetate" trece "cu acte" la Primăria Alba Iulia
      Viceprimarul municipiului Al­ba Iulia - Călin Potor va participa mâine, împreună cu dl. Ioan Sma­dea, președintele CS Unirea Alba Iulia, la preluarea sta­di­o­nului "Cetate". Reamintim că Gu­ver­nul a decis trecerea bazei spor­tive în patrimoniul Primăriei Alba Iulia încă din luna sep­tem­brie, Hotărârea de guvern fiind publicată în Monitorul Oficial din data de 3 octombrie. Acum s-a ajuns în faza concretă a preluării pe bază de inventar a o­bi­ecti­vului. Din partea Agenției Na­ți­onale pentru Sport actele vor fi semnate de dl. Smadea. (A.D.)
Un nou lăcaș de cult la Ciugud
      La solicitarea ÎPS Andrei, Con­siliul local al comunei Ciugud și-a dat acordul luni, 13 oc­tom­brie 2003, pentru construirea u­nei mănăstiri între Teleac și Hă­pri­a, la liziera pădurii comunale. Primarul Ciugudului, Gheorghe Da­mi­an ne-a declarat că locuitorii comunei apreciază această i­ni­ți­a­tivă, noul lăcaș de cult constituind totodată și un obiectiv cultural și turistic. (A.D.T.)
34 de apartamente pentru aiudeni
      Primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu, ne-a de­cla­rat că în cursul acestei zile se va deplasa la București, la ANL, pentru a a obține finanțarea ne­ce­sară finalizării lucrărilor la 34 de a­par­ta­mente. Este vorba de un bloc din Centru, cu 14 a­par­ta­mente și spații comerciale la par­ter, și un alt bloc, cu 20 de apartamente, construit în cartierul nou. Primarul Aiudului crede că nu va fi nici o problemă în ob­ți­ne­rea finanțărilor respective. (F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Europa e cu noi!
Consiliile locale Alba Iulia, Aiud și Ocna Mureș au primit finanțări europene de peste 1,7 milioane de Euro
      Directorul ADR Centru, Simion Crețu, ne-a declarat că Delegația Comisiei Europene la București a aprobat Raportul de evaluare privind selecția de proiecte din Regiunea Centru din cadrul Programului Phare 2001 Coeziune Economică și Socială, Schema de finanțare ne­ram­bur­sabilă pentru proiecte de infrastructură mică. Din regiunea Centru au fost selectate pentru finanțare 10 proiecte în valoare totală de 4,7 milioane de Euro, din care valoarea finanțării ne­ram­bur­sabile este de aproape 4 milioane de Euro.
    Cei mai mulți bani europeni a obținut Consiliul local Alba Iulia pentru proiectul " Dezvoltarea infrastructurii, canalizării și reabilitare a sistemului de apă din zona Cetate". Costul total al proiectului este de 948.000 de Euro, din care 847.000 reprezintă finanțarea ne­ram­bur­sabilă. Al doilea proiect câștigat în județul Alba este cel adjudecat de Consiliul local Ocna Mureș. 665.000 de Euro vor fi utilizați pentru reabilitarea Băilor sărate, și astfel un mai vechi vis al localnicilor este pe cale să se împlinească. O lovitură bună a dat și Consiliul local Aiud, care a obținut o finanțare de 246.595 de Euro din partea Delegației Comisiei Europene pentru proiectul "Extinderea și suplimentarea rețelei de apă la Ciumbrud". Această schemă de finanțare nerambursabilă s-a adresat doar Consiliilor locale și județene, iar contractele de finanțare vor fi semnate cu beneficiarii până cel mai târziu în data de 30 noiembrie a.c., în timp ce investiția trebuie finalizată până la 31.08. 2005. Directorul ADR Centru, Simion Crețu, ne-a mai spus că ADR Centru va organiza mâine la sediul Fundației PAEM, de la ora 11,00, sesiunea de informare în vederea contractării.
Florin ROMAN

Un moment istoric, un test de responsabilitate națională
Interviu cu senatorul Cornel FILIPESCU, președintele interimar al PSD Alba
      - D-le senator, acum în preajma unui moment de răscruce în istoria națiunii române și anume referendumul din 18 și 19 octombrie, am dori să enunțați care ar fi câteva dintre principalele valori ale legii de revizuire a Constituției României?
    - În primul și în primul rând, noua Constituție creează cadrul constituțional adecvat, precum și temeiul juridic pentru integrarea euro-atlantică a țării noastre; armonizează prevederile sale cu reglementările importante ale Uniunii Europene și prevede dreptul cetățenilor români de a alege și de a fi aleși în Parlamentul European. Apoi, de asemenea foarte important este faptul că ea include principiul separației și echilibrul puterilor - legislativă, executivă și judecătorească și garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea funcțiilor și demnităților publice. Alte valori, cu impact major, ale noii legi fundamentale a țării ar fi: prevede garantarea și ocrotirea proprietății private indiferent de titular; restrânge imunitatea parlamentară la voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului; elimină serviciul militar obligatoriu; sporește rolul și importanța Consiliului Superior al Magistraturii; stipulează dreptul părților la un proces echitabil, imparțial într-un termen rezonabil; prevede acordarea de către stat de burse sociale copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate și a celor instituționalizați. Este indiscutabil că legea de revizuire asigură actului nostru fundamental un plus de valoare, o situează la nivelul actualului stadiu de dezvoltare a societății, a democrației noastre.
    - O astfel de lege atât de importantă trebuia să fie cum e și firesc rezultanta muncii întregului eșicher politic al României. Cum apreciați contribuția partidelor parlamentare?
    - După unele demersuri politice prealabile, a fost constituită, în iulie 2002, Comisia pentru elaborarea propunerilor legislative privind revizuirea Constituției, în componența căreia au intrat reprezentanți din partea tuturor partidelor parlamentare, grupului parlamentar al minorităților naționale, Președinției României și Avocatul Poporului. Până la întocmirea raportului final, Comisia s-a întrunit de 41 de ori, una dintre ședințe desfășurându-se cu participarea președintelui României, iar alta cu participarea delegației Comisiei de la Veneția. Este semnificativ pentru transparența și deschiderea activității Comisiei faptul că s-au aflat în atenție 106 propuneri rezultate din Raportul final al Forumului Constituțional, document care a reținut idei avansate în cadrul întrunirilor reprezentanților societății civile sau pe diferite alte căi de comunicare. Dintre acestea 28 au fost acceptate de Comisie, multe au coincis cu propunerile unor partide, altele găsindu-și locul în texte legislative din alte acte normative.
    Referitor la activitatea parlamentară vă pot spune că în Camera Deputaților au fost formulate peste 230 de amendamente din care 34 au fost admise, 211 au fost respinse, iar zece au fost retrase. În șapte ședințe de plen, destinate dezbaterii Legii de revizuire a Actului fundamental, au avut loc 389 intervenții ale deputaților. Proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaților cu 254 de voturi favorabile, nici unul împotrivă și nici o abținere, dar reprezentații PRM s-au retras de la dezbateri și nu au participat la vot. La Senat s-au introdus 234 de amendamente, din care 33 au fost admise, 190 au fost respinse și 11 au fost retrase. Cinci ședințe în plen au fost consacrate dezbaterii propunerilor de modificare a Constituției. La sfârșit s-au înregistrat 103 voturi pentru, nici unul împotrivă și o abținere, fără participarea senatorilor PRM. Au rămas în mediere 59 de texte care au fost mediate de Comisia comună instituită de cele două Camere. În ședințe separate, Camera Deputaților și Senatul au votat cu o largă majoritate, la 18 septembrie a.c., raportul Comisiei de mediere, iar astfel legea de revizuire a Constituției României a fost adoptată de Parlament.
    - D-voastră personal ați intervenit într-un mod sau altul în elaborarea acestei legi, nu de alta, dar unii vă acuză de faptul că nu prea aveți o activitate parlamentară rodnică?!
    - Nu îmi fac probleme din acest punct de vedere, deoarece am muncit zi și noapte atât în plenul Senatului, în cadrul Comisiilor din care fac parte precum și în teritoriu. În ceea ce privește contribuția proprie la noua formă a Constituției vă pot spune că am propus 5 amendamente din care, spre marea mea satisfacție, unul a fost admis și adoptat. Este vorba despre articolul 27, aliniatul (3) care avea următorul cuprins "perchezița se dispune de judecător și se efectuează în condițiile și formele prevăzute de lege". În textul actual formularea este: "perchezițiile pot fi ordonate exclusiv de magistrat și pot fi efectuate numai în formele prevăzute de lege".
    - În final, considerați că cetățenii județului Alba se vor exprima favorabil noii Constituții a României?
    - Am convingerea că toți cetățenii care vor merge la urne în zilele de 18 și 19 octombrie vor vota pozitiv. Așa cum precizam și la început, noua Constituție stabilește cadrul instituțional pentru împlinirea a două deziderate majore ale poporului român, respectiv integrarea în Uniunea Europeană și aderarea la NATO. Este absolut necesar să se construiască acest cadru constituțional pentru că fără el nu ar fi existat temeiul juridic pentru ratificarea aderării la cele două tratate. Referendumul asupa legii de revizuire a Constituției este un moment istoric, un test de responsabilitate națională pe care nu avem voie să-l ratăm tocmai acum, și de aceea îndemn toată populația cu drept de vot a județului să acționeze în consecință.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.