Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Garantarea proprietății
      Garantarea proprietății prin noua Constituție va aduce modificări esențiale în toate celelalte domenii ale vieții sociale și politice, inclusiv în ceea ce privește mecanismele puterii, respectiv alegerea viitoarelor forumuri legislative ale țării. Iar pentru a înțelege mai bine aceste transformări, vă propun să facem o mică incursiune în experiența în domeniu a unei mari țări democratice a Europei și a lumii. Este vorba de Franța.
    Unul dintre cei mai mari teoreticieni ai liberalismului și totodată principal gânditor al tranziției democratice după revoluția franceză a fost Benjamin Constant. El a fost cel care - percepând cu acuitate dinamica istorică a societății franceze post-revoluționare, a reușit să creeze o operă (Liberalismul francez - secolele XIX și XX), în care mecanismele sunt analizate în profunzime și prezentate cu o seducătoare claritate. Într-un capitol separat, intitulat "Despre condițiile de proprietate", el definește clar și concis mecanismele puterii, ale statului în raport cu proprietarii, ba mai mult (și cred că de aici înainte va fi interesant și pentru noi - n.a.), vorbește despre condițiile de proprietate cerute pentru exercitarea drepturilor politice. Iată câteva dintre axiomele sale cu privire la toate acestea: *"Numai proprietatea asigură răgazul indispensabil căpătării înțelepciunii și a judecății drepte, numai ea îi face capabili pe oameni să exercite drepturi politice...", *"...atunci când ne-proprietarii dețin drepturi politice se întâmplă una din trei: sau se încurajează ei înșiși și atunci distrug societatea; sau sunt încurajați de către omul sau oamenii puterii și devin instrumente ale tiraniei; sau sunt încurajați de cei care aspiră la putere și devin instrumente ale unor fracțiuni complotiste". *"În toate țările cu adunări reprezentative (parlamentare) este indispensabil nevoie ca acestea să fie compuse din proprietari... Un individ poate captiva mulțimea prin niște merite strălucitoare, dar corpurile legiuitoare, pentru a-și atrage încrederea, trebuie să aibă interese în mod evident conforme cu datoriile lor. O națiune presupune întotdeauna că atunci când se adună, oamenii sunt ghidați de interese. Ea este sigură, așa crede, că dragostea de ordine, de dreptate și de conservare va fi majoritară printre proprietari doar. Aceștia nu sunt, deci, utili doar prin calitățile pe care le au, ei sunt utili și prin calitățile care li se atribuie, prin prudența care li se bănuiește și prin impresiile favorabile pe care le creează... Puneți printre legislatori niște ne-proprietari, oricât de bine intenționați ar fi, măsurile lor vor fi împiedicate de neliniștea proprietarilor. Cele mai înțelepte legi vor fi puse sub semnul îndoielii și, în consecință, nerespectate, pe când organizarea opusă ar fi atras asentimentul poporului chiar și pentru o guvernare defectuoasă în unele privințe". *"... Este adevărat că imediat după revoluția noastră proprietarii au concurat cu ne-proprietarii la alcătuirea unor legi absurde și spoliatoare, pentru că proprietarilor le era frică de ne-proprietarii investiți cu putere. Doreau parcă să facă să li se ierte faptul că dețineau proprietăți. Teama de a pierde ceea ce aveau i-a făcut să fie cuprinși de aceeași nebunie ca și cei care voiau să obțină ceea ce nu aveau".
    Iată așadar, un tablou cum nu se poate mai asemănător cu cel al României de azi. Jumătate dintre alegători (marea majoritate a populației cu drept de vot) nu au ajuns proprietari cu drepturi depline nici până în prezent. Cei eligibili, respectiv cei aleși în Parlamentul României din '90 încoace, amestecați proprietari cu ne-proprietari, deci cu interese diametral opuse, desigur că s-au măcinat ani de zile într-o luptă oarbă, fiecare fracțiune cu interesul său... dar cel mai adesea în disprețul interesului național. Multe dintre legi au ieșit "absurde și spoliatoare" pentru că proprietarilor le-a fost frică de ne-proprietarii investiți cu putere. Propunerile proprietarilor, îndeosebi cele privitoare la taxele locale, scutirile de impozit pentru profitul reinvestit, facilitățile pentru exportatori etc., au fost mereu respinse de către ne-proprietari, deoarece aceștia, cu o oarecare invidie, chiar cu ură, au vrut să-i "mulgă" cât mai mult pe proprietari.
    Și uite așa, până în ziua de azi, pe de-o parte proprietarii au ajuns mai toți la faliment, iar ne-proprietarii au rămas la aceeași condiție. Ba chiar mai săraci, din cauza falimentării proprietarilor care, de bine de rău, au asigurat și asigură rezervele bugetare ale statului (deci și salariile sau traiul ne-proprietarilor).
    Iată de ce, GARANTAREA PROPRIETĂȚII PRI­VA­TE este într-adevăr cea mai importantă consfințire a noii Constituții.
Tinu MATEȘ