Stare tensionată la Ocoliș
Moții nu mai acceptă ca pădurile să le fie vândute și jefuite
Starea de tensiune plutește în aer la Ocoliș, după ce o firmă din Cluj care a câștigat o licitație organizată de Direcția Silvică a trimis în comună utilajele pentru exploatarea masei lemnoase. Socotind că pădurea este a lor, moții au cerut sprijinul primarului Iacob Berindei, mai ales că, susțin ei, în zona Botoaia trebuie împroprietăriți 6 localnici, care și-au revendicat pădurea. La rândul său, primarul a apelat la Poliție, spunând că oamenii vor să blocheze drumul utilajelor spre pădure și că în starea de tensiune existentă spiritele se pot încinge. Odiseea de la Ocoliș a început în primăvara acestui an, când firma din Cluj a câștigat la licitație dreptul de a exploata 180 mc de rășinoase la Ocoliș. Și la vremea respectivă, utilajele firmei din Cluj au fost blocate.În septembrie, responsabilii silvici și ai firmei s-au deplasat la sediul primăriei, unde s-a semnat un proces verbal, semnat inclusiv de secretar, din care rezultă, că de la 1 octombrie a.c., se poate începe exploatarea materialului lemnos. Cu toate acestea, localnicii au împiedicat din nou intrarea utilajelor.
Directorul DS Alba, Ioan Pașca, a dat asigurări că la fața locului se va deplasa o comisie specializată, care împreună cu factorii abilitați vor stabili de partea cui este dreptatea.
Florin ROMAN
Deputatul PSD Codrin Ștefănescu cere daune morale de 1 miliard de lei
Deputatul PSD de Alba Codrin Ștefănescu l-a acționat în justiție pentru calomnie pe președintele Uniunii Democrate a Rromilor Alba, Viorel Bumbu, valoarea daunelor morale solicitate de către secretarul executiv al PSD fiind de 1 miliard de lei, bani ce vor fi donați unui orfelinat. Toate acestea se datorează scandalului cu tentă sexuală în care a fost implicată o fostă angajată a patronului Viorel Bumbu, Codrin Ștefănescu susținând că reputația sa a avut serios de suferit ca urmare a unor afirmații ale fetei în cauză (retrase ulterior) care nu aveau nici un temei real.
(A.D.T.)
847.000 de euro pentru infrastructura Cetății Alba Iulia
În urmă cu câțiva ani Primăria municipiului Alba Iulia, la inițiativa primarului Mircea Hava și a câtorva arhitecți, demara demersurile pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a fortificației de tip Vauban. Astfel a apărut programul "Millenium", în cadrul căruia au avut deja loc mai multe simpozioane, vizite de informare în străinătate, stabilirea de contacte și de relații de colaborare cu specialiști din țară și din străinătate. Urmare a acestor demersuri, a luat naștere un proiect concret de conservare, restaurare a Cetății Vauban. Desigur că el se derulează pe mai multe etape și ideile bune sunt binevenite. Dar pentru orice dezvoltare ulterioară în primul rând trebuie asigurate utilitățile (apă, canalizare, gaze naturale, electricitate). Toate foarte costisitoare. De aceea, Consiliul Local Alba Iulia a aprobat în urmă cu peste un an de zile studiul de fezabilitate pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă potabilă și canalizare în zona istorică a municipiului Alba Iulia, realizat de SC Apă-Canal. Acest proiect a primit acceptul Delegației Comisiei Europene la București, ceea ce înseamnă că pentru realizarea lui Primăria municipiului Alba Iulia va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 847.000 euro. Costul total al proiectului este de 948.000 euro, diferența urmând a fi suportată din bugetul local și din alte surse. Că reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din zona Cetății este urgentă o demonstrează inclusiv lucrările care au loc acum în Cetate, în zona Spitalului de Neurologie, unde vechea canalizare de pe vremea austro-ungarilor s-a prăbușit creând foarte mari probleme. Nici rețelele de apă nu se prezintă mai bine, ele având peste 25 de ani de exploatare, sunt realizate din tuburi de azbociment care se fisurează des și nu mai pot asigura tot necesarul de apă în zonă. Noile rețele vor fi realizate din materiale noi, care asigură o durată de viață de peste 50 de ani.
Obținerea finanțării pentru acest proiect este un succes al administrației locale albaiuliene și, la fel de important, demonstrează că toate criticile pe care administrația le-a primit din partea răuvoitorilor - că se cheltuiesc bani pe simpozioane și deplasări în străinătate - au fost gratuite, iar roadele acestor demersuri au început să se vadă.
Anca DINICĂ
În bugetul de stat pe 2004
Fonduri suplimentare de 7.000 de miliarde de lei pentru pensiile agricultorilor
Fonduri suplimentare de circa 7.000 de miliarde de lei vor fi alocate în 2004 pentru dublarea pensiilor pentru agricultori, conform proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, care a fost discutat marți seara în sedința de Guvern. Anul viitor, fondurile propuse a fi alocate in domeniul social vizează de asemenea majorarea cu 51 la sută a ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor (800 miliarde lei suplimentar), finalizarea procesului de recorelare a pensiilor, început în 2002 (cheltuieli bugetare suplimentare de 5.167 miliarde lei), introducerea unei alocații complementare pentru familiile cu mai mulți copii (5.000 miliarde lei), finanțarea programelor de protecție socio-profesională a persoanelor cu handicap. Cheltuielile pentru asistența socială, alocații, pensii, ajutoare și indemnizații cuprinse în bugetul general consolidat vor continua să dețină ponderea cea mai mare în PIB și în anul 2004, reprezentând 10,8 la sută.
(R.J.)
La Sohodol
Un cal bolnav de turbare a mușcat 10 persoane
Direcția Sanitară Veterinară a diagnosticat recent un caz de turbare la un cal, în localitatea Sohodol, aproximativ 10 persoane din zonă fiind mușcate de animalul bolnav.
Directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, ne-a declarat că s-au luat măsurile sanitar-veterinare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Astfel, a fost declarată oficial boala și s-a instituit carantina de gradul 3, s-a dispus îngroparea cadavrului sub supraveghere sanitar-veterinară, precum și vaccinarea antirabică a animalelor existente și supravegherea acestora și nu în ultimul rând dezinfecția zonei în care a stat animalul. De asemenea, trebuie identificate persoanele care au fost mușcate sau au venit în contact cu animalul bolnav și înștiințarea mai apoi a DSV Alba. Având în vedere pericolul imens pe care îl prezintă orice animal bolnav de turbare, DSV Alba atenționează populația asupra necesității contactării de urgență a medicului veterinar în situația în care un animal din gospodărie este bolnav, specialistul urmând apoi să stabilească dacă există sau nu pericolul turbării. Este foarte important ca înainte de confirmarea bolii, care poate dura de la 24 de ore la 24 de zile, persoanele care au venit în contact cu animalul sau au fost mușcate de acesta să se prezinte imediat la medic, deoarece reușita tratamentului antirabic depinde în mare măsură de rapiditatea instituirii sale.
Dr. Ioan Dârzu a mai precizat că turbarea, la om și la animale, este o boală care odată instalată nu este tratabilă, ea conducând în final la moartea acestora.
Adriana DURIGĂ
Taximetriștii cer o păsuire de 6 luni
Astăzi, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, începând cu ora 11.00, va avea loc o întâlnire de lucru între reprezentanții administrației locale, ai taximetriștilor din Alba Iulia și ai Registrului Auto Român. Întâlnirea este urmarea protestelor de marți, 14 octombrie, la care a participat majoritatea taximetriștilor din Alba Iulia. Ei sunt nemulțumiți de prevederile Legii taximetriei care îi pune la prea multe cheltuieli. Astfel mașinile trebuie vopsite toate într-o singură culoare (alb în cazul municipiului nostru), trebuie echipate cu noi aparate de taxat care eliberează bonuri fiscale și altele. Deși prevederile legii se cunosc încă din primăvară, taximetriștii spun că totuși nu au timp destul pentru a se conforma prevederilor legale, până la data ținerii licitației pentru cele 300 de posturi permanente de taxi aprobate de Consiliul local Alba Iulia. În cadrul întâlnirii de astăzi se încearcă găsirea unei soluții care să satisfacă și cererea lor de amânare cu șase luni a aplicării unora dintre prevederile legii, cât și obligația administrației de a respecta termenele și de a derula licitația în luna decembrie, cel mai târziu.
Anca DINICĂ
În județul Alba
Scade constant numărul elevilor
Inspectoratul școlar județean Alba a finalizat și dat publicității ieri, 15 octombrie, Raportul privind starea învățământului în județul Alba pentru anul școlar care s-a încheiat. Așa cum era de așteptat, noutățile nu sunt multe. Este însă de remarcat constanța (sau inconstanța) cu care se duc elevii la școală. Astfel, din totalul de 68.569 copii cu vârstă școlară, frecventează cursurile 68.341. Desigur, aceste cifre se referă la toate ciclurile de învățământ, de la grădiniță, la clasa a XII-a. În ce privește învățământul obligatoriu, aici au fost înscriși 37.741 elevi, dar au frecventat cursurile doar 92,39%, pentru că 96 au abandonat școala sau au studii parțiale. Astfel se constată că abandonul școlar în județul Alba nici nu scade, nici nu crește și nu poate fi considerat ca un fenomen îngrijorător, în condițiile în care cauzele sunt mai mult economice decât de rea voință. În schimb, se observă o scădere constantă a efectivelor de elevi, fapt reflectat fără drept de apel de o comparație între numărul elevilor înscriși în ciclul primar - 17.108 și cel al elevilor înscriși în ciclul gimnazial - 20.633.
Anca DINICĂ