Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Amor de Europa
      Vrem să intrăm în Uniunea Europeană? Sigur că da, ba chiar în mult mai mare măsură decât elvețienii care au avut duminică alegeri legislative. Ca dovadă că formațiunea politică pe care ei au blagoslovit-o cu cele mai multe voturi a fost Uniunea Democratică de Centru (UDC), în fapt o formațiune de extremă dreaptă. Aceasta a câștigat alegerile prin promovarea unui program populist, antieuropean și xenofob. Prin creșterea ponderii UDC în viitorul Legislativ și Guven de la Berna, scad semnificativ șansele ca Elveția să se alăture Uniunii Europene în următorii patru ani. Astfel, UDC se opune cu fermitate intrării Elveției în UE ca și imigrației cetățenilor străini în Elveția. În campania electorală care a precedat alegerile de duminică, radicalii elvețieni au utilizat postere inscripționate cu cuvântul "negrotei". Rușine!
    Dacă în Elveția alegerile ar fi fost gestionate de un partid cu energia, ambiția și motivația PSD-ului, sigur nu s-ar fi ajuns la un rezultat atât de stânjenitor pentru coana Europa. Dacă ar fi mai obiectivă, Uniunea Europeană ar trebui să constate că guvernanții României (neo, cripto sau ex-comuniști) au dat dovadă (vorba domnului Ion Iliescu despre țărani), de mult mai mult spirit civic și mai multă responsabilitate decât omologii lor elvețieni. Și de spirit de sacrificiu, dacă ne gândim cât de mult s-au expus ei pentru ca norodul să voteze Constituția pentru Europa. Mai întâi baroni de talia (a se citi teapa) lui Mischie sau Oprișan au pus la bătaie toate mijloacele de persuasiune cunoscute pe plaiurile mioritice (mâncare, băutură, lemne de foc, tombole, amenințări mai mult sau mai puțin voalate cu neplata pensiilor sau a ajutoarelor sociale, activarea preoților și, nu în ultimul rând, marea găselniță cu urnele mobile care au capturat voturi în cele mai neașteptate locuri, de la piețe la supermarketuri), riscând să fie acuzați de încălcarea... Constituției.
    Pe de altă parte, pe altarul noii Constituții au fost sacrificați miniștrii Puwak, Beuran și Șerban Mihăilescu în condițiile în care, pe tot parcursul campaniei pentru referendum, primii doi cel puțin s-au bucurat de înalta protecție a domnilor Iliescu și Năstase. Demisionați sau demiși, cei trei au meritat într-adevăr "încrederea acordată" pentru că plecarea lor din Guvern s-a făcut cu un tam-tam atât de mare încât scâncetele opoziției și ale unor organizații ale societății civile privind fraudarea referendumului abia dacă s-au auzit. Mult mai tare s-au auzit în schimb vocile tunătoare ale președintelui și premierului care i-au culpabilizat pe românii absenți de la referendum, acuzându-i direct sau indirect de lipsă de patriotism. În plus, dl. Adrian Năstase și-a vărsat din nou nervii în capul Alianței PNL-PD, atribuindu-i sentimente de bucurie în momentele în care PSD-ul se dădea de ceasul morții de grija referendumului aflat în mare pericol duminică, pe la ceasurile 18.00. Dar partidul rozelor nu s-a lăsat, dovedind, pentru a câta oară, că atunci când vrea ceva (și cel mai mult el dorește să fie la putere), nu se dă în lături de la nimic. Dacă nici acum opoziția și societatea civilă n-au priceput acest lucru, mai bine să-și facă bagajele. Dar unde să plece, asta-i întrebarea, când în Europa cortinele de catifea tind să se transforme în mod democratic, ca în Elveția - în cortine de fier?
Maria Lucia MUNTEANU
P.S. Când le-a mulțumit doar țăranilor pentru participarea la referendum, dl. Ion Iliescu a făcut, inconștient, desigur, o discriminare prin omiterea rromilor. Simțul lor civic a fost, de asemenea, la înălțime. Așa cum era de așteptat, căci toată lumea știe cât de dragă le este rromilor Europa.