Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tinerețe fără tinerețe și viață... în altă parte!
      În cadrul unei recente ediții a emisiunii "România mea", Emil Hurezeanu l-a prezentat telespectatorilor pe tânărul diplomat Mihai Răzvan Ungureanu. Nu știu ce impresie le-a lăsat prestația acestuia telespectatorilor care au vizionat emisiunea cu pricina, dar eu unul mi-am spus: iată Președintele! Carismă, cultură, discurs logic și impresionant, realism, imaginație, toate acestea (și multe altele) sunt elementele ce definesc una dintre cele mai puternice personalități pe care le-am văzut în ultima vreme în viața publică românească.
    Mi-am amintit de Răzvan Ungureanu în contextul grevelor studențești care au izbucnit zilele acestea. Adică al unor manifestări perfect justificate din partea tinerilor, care au ales această cale extremă de a se implica în viața publică și, în fond, de a participa la modelarea propriului lor destin. Spuneam că grevele sunt justificate, pentru că învățământul universitar românesc a ajuns o mare afacere pe spatele studenților. Pe de-o parte cămine scumpe și condiții mizerabile, iar pe de altă parte salarii enorme pentru personalul didactic și administrativ al universităților (cazurile rectorului și al șefei de personal de la Universitatea din Craiova sunt celebre în acest sens). Ca să nu mai pomenim de cursuri și manuale editate din fondurile nerambursabile ale unor proiecte și vândute apoi studenților (cazuri care, din câte am auzit, există și la Alba Iulia), sau de diferite șpăgi... Ce legătură are Răzvan Ungureanu cu grevele studențești? Păi el este unul dintre tinerii noștri valoroși care a ales calea implicării directe în viața publică, așa cum sunt convins că se vor implica cei mai mulți dintre tinerii protestatari de astăzi, într-un viitor nu prea îndepărtat. Și toate speranțele noastre se raportează la ei și la evoluția lor viitoare. Desigur, dacă mecanismele ce funcționează în societatea românească le vor permite accesul în zona puterii reale, de unde vor avea posibilitatea să schimbe în bine destinul național. Pentru că, în pofida prevederilor din noua Constituție (accesul tinerilor de la 25 de ani în Camera Deputaților, de la 33 de ani în Senat și de la 35 de ani la președinție), tinerii vor accede greu în structurile de putere. Ca independenți vor avea nevoie de un grup puternic de susținere, "portofoliu relațional" și... portofel garnisit (ceea ce nu prea au cei mai mulți dintre românii sub 50 de ani), iar în "stufărișul" unor partide politice accesul le va fi îngreunat de "dinozaurii" care nu vor catadicsi să-și miște "hoiturile" ca să facă loc noii generații.
    În altă ordine de idei, dacă avem tineri valoroși, conștienți că pot și trebuie să se implice în procesul de "ajustare" a realității românești, avem și numeroși tineri deja... bătrâni. Scârbiți, blazați, legănându-se într-un "dolce farniente" prin cârciumi și discoteci, risipindu-se în activități neproductive, dându-și aere superioare de "neînțeleși", criticând totul de pe margine (ca niște chibiți), nemulțumiți de tot ce-i înconjoară și în principal de propria lor viață. De fapt o adunătură de lași care, în loc să se implice în vreun fel, preferă o poziție călduță, mioritică: "de ce să mă implic, că și-așa nu se rezolvă nimic... ?" Grav este faptul că ei sunt încurajați spre neparticipare, spre ratarea propriei șanse, de niște dinozauri din altă specie: așa-zișii libertini cu experiență, un fel de "hippies" moderni care, dacă și-au ratat șansa proprie de a face ceva, nu suportă să vadă că timpurile s-au schimbat și că tinerii din zilele noastre au nenumărate posibilități de a-și fructifica șansele. Adică, dacă ei au dat cu destinu-n bară, de ce să reușească alții? (Iar aceasta e tot un fel de manipulare!) Așadar, în contradicție cu tinerii de calibrul lui Răzvan Ungureanu și cu studenții protestatari, avem prea mulți tineri în care ne-am pus speranțele și care, poate, vor lăsa la viitoarele alegeri (prin neparticipare) să ne hotărască destinul tot "dinozaurii", "populimea" și disciplinații de partid. Iar dacă se va întâmpla așa, eu unul mă voi refugia într-o lume de basm care se va intitula "Tinerețe fără tinerețe și viață în altă parte"...
Ioan HĂNȚULESCU