Prima pagină Ediția din: 1.11.2003
Știri
Luni, la București
Negocieri între APAPS și sindicatul SC UTEPS
      O delegație a sindicaliștilor de la UTEPS SA Alba Iulia, însoțită de administratorul delegat al societății, se va întâlni la începutul săptămânii viitoare la București cu conducerea APAPS în vederea ieșirii din impas a acestei unități economice. Prefectul Mugurel Sâr­bu a precizat că această întâl­nire a fost posibilă datorită inter­ven­țiilor ministrului Admi­nistrației și Internelor - Ioan Rus, precum și ale președintelui executiv al PSD - Octav Cozmâncă. Mai mult decât atât, șeful admi­nistrației publice județene va pro­mova o hotârâre de guvern prin care salariații SC UTEPS să pri­mească o anumită sumă de bani drept ajutor, având în vedere că aceștia nu și-au mai încasat le­furile de 5 luni de zile.(R.J.)
Furt din mașină
      Joi, 30 octombrie a.c., Postul de poliție din Vințu de Jos a fost sesizat că persoane necunoscute au sustras din autoturismul lui Ia­cob Drăghici, parcat pe strada Mu­reșului, suma de 1,5 milioane de lei. Autorul furtului a fost iden­tificat în persoana lui Constantin Butnaru, de 52 de ani, din Ră­dăuți. Prejudiciul a fost recuperat iar hoțul este cercetat în stare de libertate pentru furt calificat.(F.R.)
Controale în piețe
      Serviciul economic de inves­tigare a fraudelor a organizat joi o acțiune de control în piețele din Aiud, în legătură cu apro­vizi­o­narea și desfacerea de mărfuri. Au fost controlați 15 agenți eco­no­mici, au fost date 10 sancțiuni și amenzi de 35 de milioane de lei. Valoarea bunurilor confiscate este de circa 33,5 milioane de lei.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru că se manifestă un interes mai mare față de cei săraci, spre Alba Iulia au început să "migreze"
Cerșetori profesioniști cu... cont în bancă!
      Recent, la redacția noastră au apărut doi tineri solicitând ajutor umanitar și mediatizarea situației lor. Iată povestea, așa cum a fost scrisă de unul dintre ei într-un limbaj surprinzător de corect și de îngrijit: "Mă numesc Țânicui Nicolae, am crescut de mic copil în Centrul de plasa-ment din Rm. Vâlcea, dar la împlinirea vârstei de 18 ani am fost externat, împreună cu fra-tele meu Țânicui Romică Adrian. De atunci, locuim amândoi pe unde apucăm (...) Vă rugăm, prin bunăvoința dvs., să publicați un articol despre noi. Dorința noastră este de a obține un adăpost la un cămin al unui liceu, prin inter-mediul Inspectoratului Școlar Județean, pentru a locui pe perioada iernii." I-am sugerat tânărului să meargă împreună cu fratele său la Arhiepiscopie, la sediul "Filantropiei Ortodoxe", și să se adreseze părintelui Nicolae Ignat, care poate să le ofere cazare temporară în adăpostul social de la gară (cel amenajat cu sprijinul Serviciului de Ajutor Maltez), precum și câteva mese calde, omenești, baie, ceva haine etc. Totodată, l-am contactat pe părintele Ignat pentru a-l informa că vin la dânsul două persoane care au nevoie de ajutor, rugân-du-l să găsească o posibilitate în acest sens. Cum era de așteptat, părintele și-a arătat întreaga disponibilitate, asigurându-mă că îi poate caza pe cei doi timp de o săptămână.
    De la departamentul nostru de "mică publicitate" sunt anunțat că cei doi au lăsat acolo textul unui anunț umanitar, prin care "copilul nimănui, fără părinți, crescut la orfelinat până la 18 ani", numitul Nicolae Țânicui solicită sprijin financiar. Și, ca să fie sigur că banii oamenilor "cu suflet" îl vor găsi oriunde, dă niște repere clare: două... conturi deschise la "BancPost" Craiova. Unul în lei, altul în valută! Vă mărturisesc sincer că abia atunci "mi-a picat fisa". Atunci am realizat că cei doi "copii", (de fapt doi zdrahoni care au împlinit 20 de ani) nu caută de lucru. Că de-ăsta s-ar mai găsi, har Domnului! Dar dacă cei doi zdrahoni cu conturi la bancă se ocupă cu cine știe ce nenorociri? Dacă doreau să ajungă în vreun cămin ca să fure? Și nu mă dumiresc nicicum de ce, dacă sunt din județul Vâlcea, după cum au declarat, nu apelează la autoritățile de-acolo? De ce nu-și depun acolo actele pentru ajutor social, de pildă? Aha, e mai simplu să umbli de colo-colo și să apelezi la mila neamului ăsta românesc de creștini, deși ești cât malul, bun de sapă, bun de coasă, de cărăușie etc.
    Concluzia este că cei doi tineri trăiesc, totuși, o dramă: aceea de a fi fost transformați, printr-un sistem ineficient de "protecție a copilului", în niște neadaptați, iar în cele din urmă în niște cerșetori profesioniști (dovadă cele două conturi în bancă). Iar situația lor (și a altora, foarte mulți, ca ei) rămâne jalnică, atâta timp cât nu se iau măsuri la nivel național: implicarea directă și activă a comunităților locale (primării, biserici, ONG-uri), prin identificarea unor astfel de cazuri și prin crearea pentru ele a unor adăposturi precum cel al "Filantropiei" de la Alba Iulia. Desigur, identificarea și sprijinirea temporară nu-i suficientă, ci educarea lor, intermedierea în găsirea unui loc de muncă etc. Este nevoie de astfel de măsuri la nivelul întregii țări, pentru că, după cum vedeți, săracii și disperații din alte județe ajung să migreze spre "capitala de suflet a românilor", unde au început să apară mici "insule de adăpostire" și unde, față de alte zone, există un interes mai mare față de săraci, din partea autorităților administrative, sis­temului de pro­tecție a copilului, sistemului de protecție socială, Bisericii, ONG-urilor, presei etc. Așadar, "migrația" cerșetorilor profesioniști spre Alba Iulia este un fenomen îngrijorător, care ar trebui studiat de parlamentarii din județ, pentru ca domniile lor să poată promova la nivelul Legislativului inițiativa unor programe sociale logice, de creare la nivelul întregii țări a unei rețele de adăposturi pentru dezmoșteniții soartei, după modelul celui albaiulian. Altfel, eforturile depuse la Alba Iulia vor fi ineficiente și zădărnicite permanent de afluența solicitărilor de aiurea!
Ioan HĂNȚULESCU

Studiul-pilot pentru refuncționalizarea Cetății Alba Iulia a fost aprobat
      Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat ieri studiul-pilot "Reconversia funcțională a zonelor speciale (militare) aflate în zone construite protejate", parte a programului Millenium de revitalizare și promovare a Cetății Alba Iulia. Studiul de față este realizat de un grup de specialiști din Alba Iulia și București, în colaborare cu Ministerul Culturii și Comunicațiilor din Franța. Documentația pre-zentată consiliului local ia în discuție toate aspectele legate de refuncționalizarea fortificației Vauban, de la aspectele urbanistice, până la ocuparea spațiilor din Cetate cu activități care să aducă acest generos spațiu în centrul activităților din comunitate, pentru că "nu dorim o protejare a monumentului doar ca o «îmbălsămare»" a precizat dl. Constantin Enache, coordonatorul stu­diului. Referindu-se atât la complexitatea documentației prezentate, dar mai ales la activitățile ulterioare pe care ea le presupune, doamna arhitect Doina Harda, unul dintre inițiatorii și promotorii fideli ai programului Millenium, a declarat: "Acum va trebui ca toți cetățenii municipiului, nu numai administrația sau Consiliul local să conlucreze pentru ca acest program generos, care înseamnă pentru municipiul nostru o oportunitate de dezvoltare sub toate aspectele, să devină realitate. Nu se vor putea face toți pașii deodată, dar studiul prezentat astăzi creionează concret pașii pe care trebuie să-i parcurgem."
    Am putea adăuga aici că, deja, în spațiul Cetății Vauban se derulează lucrări de restaurare sau renovare la mai multe obiective. Vedem că din pricina finanțării inconstante ele se derulează mai greu decât ne-am dorit, dar poate că, odată coordonatele trasate și stabilite colaborări externe, vor putea fi obținute și finanțări pe programe europene. De altfel, o primă finanțare a și fost aprobată, administrația albaiuliană primind pe baza unui proiect o finanțare PHARE de peste 800.000 euro pentru echiparea edilitară a zonei Cetății Vauban.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.