Curier județean
Rugăciunea de azi
    Preaslăvită Maica lui Dum­nezeu, care ești mai sfântă decât Sfinții În­geri, neîncetat te cântăm cu inima și cu gura, mărturisindu-te că tu ești de Dum­nezeu Născătoare, căci cu a­de­vărat ne-ai născut nouă pe Dum­nezeu întrupat și te rogi ne­încetat pentru sufletele noastre. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia
Catolic: Solemnitatea tuturor Sfinților
Greco-catolic: Ss. taumaturgi fără de arginți, Cosma și Damian
Meteo
     ASTĂZI: Nori risipiți. Vremea se încălzește simțitor. Temperaturile maxime ale zilei vor ajunge pe alo­curi chiar la 15 grade C. Pe timpul nopții posibil ploaie. Tempe­ratura minimă - 6 grade C.
    MÂINE: Vreme ploioasă. Tem­pe­raturile maxime rămân destul de ridicate, 15 grade C. Pe timpul nop­ții - minimele vor fi de 11 grade C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
PUR împotriva Consiliului Secuiesc și a autonomiei pe criterii etnice
Comunicat de presă
      Partidul Umanist solicită au­to­rităților ca măcar în ceasul al 12-lea să dea un răspuns opiniei publice, legat de legitimitatea în­ființării Consiliului Secuiesc în Ardeal. PUR a arătat în repetate rânduri că în România nu poate fi vorba de autonomie pe criterii etnice, așa încât încercările ra­dicalilor maghiari de a institui o asemenea formă de administrare trebuie sancționate conform legii.
    Din păcate, până acum auto­ritățile s-au mulțumit să facă de­cla­rații referitoare la neacceptarea ideii de Consiliu Secuiesc, dar nu a fost întreprinsă nici o măsură care, în temeiul legilor țării, să demonstreze radicalilor maghiari că în România trebuie respectate legile românești. PUR se pro­nunță încă o dată împotriva ori­cărei forme de administrare sau împărțire, fie ea și fictivă, a țării pe criterii etnice. Considerăm că intenția liderilor Consiliului Nați­onal Secuiesc de a solicita ca autonomia "Țării Secuilor" să de­vină criteriu de admitere a Ro­mâniei în UE este o aberație care nu trebuie sancționată doar la nivel declarativ.
    Solicităm Președinției Româ­niei, Primului Ministru și Parlam­entului țării să ia poziție față de aceste intenții ale unor lideri ma­ghiari.
Președinte PUR (social-liberal) Alba
ec. Nicolae POPA

Iluminatul public în viziunea liberalilor
Teodor Atanasiu consideră că soluția problemei este un credit nerambursabil
      În cadrul conferinței de presă de ieri a PNL Alba, liderul organizației județene Teodor Ata­nasiu a declarat că este surprins că mass media locală nu a găzduit decât într-un singur caz o poziție a domniei sale referitoare la pro­blema ilu­minatului public, iar replica prefectului de Alba, Mugurel Sârbu, a fost intens media­tizată. Polemica a plecat de la anunțul potrivit căruia 4 orașe și municipii, Sebeș, Blaj, Aiud și Câmpeni, se vor asocia pentru contractarea unui credit de 6 milioane de Euro în vederea rezolvării iluminatului public, cu o economie, spune dl. prefect, de 1 miliard de lei pe an. Potrivit lui Atanasiu, prefectul s-a arătat intrigat de faptul că s-a vorbit despre acest subiect cât timp domnia sa se afla în vizită de lucru în Germania. " Îmi pare rău că nu cunosc programul prefectului de deplasări în străinătate. Când dânsul o să mă invite la conferințele de presă ale Prefecturii și ale PSD, o să-l invit și eu la conferințele PNL. Nu cunoaște problema, întrucât la o investiție de 240 de miliarde de lei, amortizarea se poate face în 240 de ani. Dacă este cazul, o să-i dau prefectului un calculator, pentru că este clar că economia despre care vorbea nu acoperă nivelul dobânzii. Noi am dat și soluția, iar aceasta este contractarea unui credit nerambursabil. Ilu­minatul public este într-adevăr o problemă de interes județean, care trebuie rezolvată, dar cu soluții pragmatice. Răspunsul dânsului a fost cam pripit", a mai spus Teodor Atanasiu.
Florin ROMAN

Consulul onorific al României la Mainz, membru al Lion's Club Alba Iulia
      Cunoscut și apreciat ca un adevărat prieten al albaiulienilor, Excelența Sa Alex Jacob, consulul onorific al României la Mainz a fost primit recent ca membru cu drepturi depline în Lion's Club Alba Iulia. Un club ai cărui membri promovează și se supun devizei "Noi servim", toate acțiunile lor fiind puse în slujba comunității sau a celor mai defavorizați membri ai săi. O deviză care pentru Alex Jacob a fost mereu actuală, chiar și în afara Lion's Club. O dovedesc acțiunile sale în favoarea albaiulienilor (donarea unui parc de joacă, facilitarea contactelor dintre oameni de afaceri români și germani etc.), dar și programul "Lumina ochilor" în cadrul căruia s-au efectuat deja 86 de operații oftalmologice pentru copii aflați în situații defavorizate. Costul acestor operații este su­portat prin donații pe care dl. Alex Jacob le obține în Germania. Alături de prietenia care-l leagă de Corneliu Orzea, Mircea Hava și Călin Potor, acestea toate sunt suficiente motive ca Alex Jacob să devină membru Lion's Club Alba Iulia. De la înființarea clubului în primăvara acestui an aceasta este prima primire de noi membri. Președintele clubului - Mircea Hava s-a declarat foarte încrezător că alături de noul membru activitatea Lion's Club Alba Iulia va deveni tot mai puternică. De precizat că dl. Jacob este unul dintre extrem de puținii străini membri ai unui club Lion's din România. Ceremonia simplă, dar emoționantă a avut loc la sala de conferințe a Hotelului Parc, locul tradițional de întâlnire al "leilor" albaiulieni.
Anca DINICĂ

Mercurius la Apulum
      MercuriusRecent patrimoniul arheologic al Muzeului Unirii s-a îmbogățit cu o piesă excepțională. este vorba de achizi­ționarea unei splendide statuete din bronz (H. 18 cm.), datând din e­poca romană, cu re­pre­zentarea zeului Mer­curius (Hermes la greci), fiu al lui Zeus și frate al lui Apollo. Prin­tre atributele de­finitorii ale lui Mercur, mitologia și repre­zen­tările artistice îi atribuie calitatea de mesager al zeilor olimpieni, pro­te­ctorul comerțului și al altor acțiuni. De obi­cei, statuaria antică (în piatră și bronz mai ales) îl înfățișează nud, cu o hlamidă ce îi flutură pe spate, având în mâini punga (aluzie la comerț) și carapacea de broască țestoasă din care și-a confecționat, după mit, o liră.
    Povestea lui Mercurius, ca și alte legende, au inspirat, de-a lungul timpului, artiști din toate colțurile lumii greco-romane, pătrunzând, după anul 106 d.Chr., și în arta votivă a provinciei Dacia. Avem în față un obiect cu valoare istorică și artistică deosebită, o dovadă că atelierele de bronzieri de la Apulum erau "conectate" la influențele artistice venite de la Roma.
    Turnat în bronz, Mercurius de la Apulum, descoperit în incinta cimitirului municipal ce se întinde la est de Dealul Furcilor surprinde atributele definitorii: pe cap "petasus" (pălăria) cu două aripioare, hlamida prinsă pe umărul drept cu o fibulă, punga în mâna dreaptă și carapacea în stânga. Starea de conservare a artefactului va permite, după îndepărtarea impurităților introducerea lui în expoziția de bază, statueta reprezentând, după statuia din marmură a lui Liber Pater (descoperită în 1989 la Partoș) un cap de afiș al antichităților apu­lense.
    Înainte de a încheia ne simțim datori să-i mulțumim descoperitorului, dl. Ioan Popa, ce a rezistat tentației vânzării piesei pe așa zisa piață de antichități ce înflorește, din păcate, la noi, oferind-o unei instituții deținătoare de valori europene. Aceleași mulțumiri comisiei de achiziții a muzeului care a înțeles, printr-o nouă orientare a politicii patrimoniale să-și îndrepte atenția nu­mai spre lucruri de excepție.
Dr. Vasile MOGA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.