Ultima oră
Știri

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Manifestație pentru introducerea votului uninominal
      Peste două sute de membri ai unor organizații civice și sindicale s-au adunat, ieri după-amiaza, în apropierea Palatului Parlamentului, pentru a cere in­troducerea votului uninominal. O de­legație va depune, la grupurile parlamentare din Camera Deputaților, listele cu cele 160.000 de semnături strânse în fa­voarea propunerii legislative privind Codul Electoral.
    Membrii Asociației Pro Democrația, ai confe­derațiilor sindicale "Cartel Alfa" și Blocul Național Sindical (BNS) care participă la miting cer deputaților să ia în discuție propunerea de Cod Electoral și să o adopte astfel încât, în perspectiva alegerilor din 2004, legislația electorală să fie modificată.
    Peste o săptămână, în București și în alte circa 15 localități din țară, vor avea loc întâlniri publice la care senatorii și deputații vor fi invitați să-și exprime pozițiile cu privire la propunerea de Cod Electoral și la reforma electorală, în general. Autorii acestei campanii susțin ca toate reglementările care se referă la organizarea și desfășurarea alegerilor și referendumului ar trebui să fie cuprinse într-o singură lege - Codul Electoral - lege care să înlocuiască toate legile încă în vigoare. Inițiatorii acestei campanii - cărora li s-au alăturat și Alianța Civică și Confederația Sindicatelor Democratice din România - doresc "o reformă electorală reală", care să presupună vot uninominal pentru ambele Camere parlamentare, încadrat într-un sistem electoral care să asigure reprezentarea corectă a partidelor în Parlament (în raport de numărul susținătorilor) și reducerea numărului de senatori și deputați.
    Totodată, organizațiile civice doresc o Autoritate Electorală Permanentă independentă, și nu una care "să fie o anexă a Guvernului, așa cum a propus Guvernul și decis Parlamentul de curând" și transferul atribuțiilor de control al finanțării partidelor de la Curtea de Conturi la Autoritatea Electorală Per­ma­nentă. (D.M.)
Liberalii spun NU regionalizării pe criterii etnice a României
      "Partidul Național Liberal se pronunță în mod clar și ferm împotriva oricăror încercări de regionalizare a României pe criterii etnice. În consecință, recent discutatul proiect de autonomizare a Ținutului Secuiesc nu are și nu va avea acordul PNL" a declarat președintele Tineretului Național Liberal, Dan Motreanu, după ședința Delegației Permanente a partidului care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. PNL a adoptat cu această ocazie o rezoluție în care se arată că promovarea unor idei radical - autonomiste, pe un fundament exclusiv etnic, reprezintă un atentat la litera și spiritul Constituției. Liberalii subliniază că ideea regionalizării este una agreată în Uniunea Europeană pentru că ea creează un cadru propice punerii în practică a principiului coeziunii socio-economice, înscris în Tratatul de la Maastrich și în alte documente pan - europene adoptate ulterior. Împărțirea pe regiuni a teritoriului național, după criterii socio - economice bine stabilite, nu reprezintă un atentat la caracterul unitar al statului și este o cale pentru reducerea dezechilibrului între regiunile aceluiași stat, fondurile structurale europene fiind mai eficient gestionate și absorbite la acest nivel. PNL consideră că regionalizarea trebuie să fie acceptată, ea fiind un proces de durată, ce se va îndeplini în etape distincte. Acest proces nu poate fi realizat la o simplă comandă politică. În opinia PNL, prima etapă, prioritară pentru statul român, este procesul de descentralizare instituțională, economică și socială a României. Fără punerea în practică a descentralizării, regionalizarea rămâne un cuvânt fără conținut și o sursă de conflicte și tensiuni între provinciile istorice românești, între etniile locuitoare pe teritoriul României. Atâta timp cât autoritățile locale nu au o autonomie financiară satisfăcătoare și cât delegarea de competențe de la nivel central va depinde exclusiv de bunul plac al Executivului - așa cum se întâmplă acum, în timpul guvernării PSD - consecințele și dinamica procesului de regionalizare reprezintă pentru România mai mult un risc decât o perspectivă. Liberalii acuză Guvernul Adrian Năstase pentru faptul că nu a organizat o dezbatere reală, la nivel politic, a acestei probleme și că a neglijat în mod constant opiniile societății civile despre acest subiect.
Florin ROMAN

Candidați liberali pentru primăriile Arieșeni și Vadu Moților
      Cum alegerile locale se apropie cu destulă repeziciune, Partidul Național Liberal Alba își pregătește de-acum candidații. Astfel, în cadrul unui raid care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în zona Munților Apuseni, au fost desemnați candidații liberali pentru primăriile din comunele Arieșeni și Vadu Moților. Pentru Primăria Vadu Moților va fi aruncat în luptă dl. Nicolae Lazea, un valoros om al comunității, în prezent referent la Administrația Financiară Cîmpeni, iar pentru Primăria Arieșeni omul de afaceri Adrian Nicola. Șeful departamentului economic al PNL Alba - ing. Cosmin Covaciu, responsabil cu zona Munților Apuseni, ne-a declarat că PNL Alba va continua acțiunea de identificare a celor mai buni oameni, atașați ideilor și valorilor liberale și care doresc să se implice în viața comunităților din care fac parte. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.