Ultima oră
Știri
Sofia Știrban va fi investită oficial
      Delegația Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre referitor la numirea doamnei Sofia Știrban în funcția de director general al Muzeului Național al Unirii. Dânsa a obținut acest post după ce a câștigat concursul organizat cu nota de 9,15. Numirea doamnei Știrban urmează să fie supusă aprobării în prima ședință de consiliu.(F.R.)
Cheltuieli de investiții la CJ Alba
      În acest an, CJ Alba a alocat 3,37 miliarde de lei la capitolul "alte cheltuiei de investiții". 800 de mi­lioane de lei s-au plătit pentru ratele la trei autoturisme, 624 de milioane de lei pentru tehnică de calcul, iar 1,7 miliarde de lei pentru achizi­ționarea de echipamente și instalații electrice la stația de pompe de la Mihoiești. Pentru elaborarea studii­lor de fezabilitate și prefezabilitate s-au cheltuit 246 de milioane de lei.(F.R.)
Programul de transport pe 2004
      Consilierii județeni au aprobat pro­gramul de transport persoane prin servicii regulate în trafic jude­țean pe 2004. Agenția Alba din cadrul Autorității Rutiere Române va informa CJ Alba, în trimestrul I 2004, asupra stadiului de atribuire a licențelor de execuție pentru traseele din program. Au fost depuse 70 de oferte pentru 103 trasee, cu preci­zarea că în oferte sunt cuprinse unul sau mai multe trasee.(F.R.)
Regulament de premiere
      DP a CJ Alba a aprobat Re­gulamentul de premiere a elevilor, sportivilor, antrenorilor de cluburi spor­tive, precum și a campionului olimpic la box, Nicolae Linca. A­cesta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2004 și va asigura un cadru legal și organizat al premierilor. Suma esti­mată pentru anul 2004 va fi de 200 de milioane de lei.(F.R.)
Peste 100.000 de pensionari
      La finele lunii septembrie, nu­mărul total al pensionarilor din județ se ridica la 101.990 de persoane. De asemenea, de pensii de asigurări sociale beneficiau în aceeași pe­rioadă 101.431 locuitori ai Albei, în sistem fiind cuprinși și 412 pensi­onari IOVR. Nu­mărul celor ce pri­meau ajutor social tip pensie era reprezentat, în perioada de referință, de 147 de persoane. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În meciul de șah dintre putere și opoziție
Alianța PNL-PD și parțial PUR au boicotat alegerea noului director general la SC DPL SA Alba
      În cursul zilei de ieri ar fi trebuit să aibă loc înlocuirea din funcția de director general a societății județene de drumuri a d-lui Ioan Farcaș și a membrilor Consiliului de Administrație, în cadrul Adunării ge­nerale a acționarilor, din care fac parte cei 39 de consilieri județeni. Așa cum se știe, actualul director și-a dat demisia din funcție, iar opoziția susține că acesta a ieșit din termenul de 30 de zile și deci nu mai poate conduce ședința AGA. Pentru ca întâlnirea de ieri să fie statutară ar fi trebuit ca la vot să se prezinte 2/3 din numărul de consilieri, adică 26.
    În cele din urmă, la ședință au ajuns doar 23 de consilieri. Au lipsit grupurile de consilieri PNL, PD și câte unul de la UDMR, PUR, PNȚCD și de la...PSD, în persoana dr. Liviu Stoica. Așadar nu s-a reușit întrunirea cvorumului necesar, deși termenul de aș­teptare s-a prelungit cu circa 30 de minute, telefoanele zbârnăiau în căutarea altor consilieri, iar 4 consilieri PNȚCD erau prezenți în sală alături de cei ai PSD. În zadar, pentru că a mai venit doar consilierul in­dependent Dan Costea, dar a mutat și opoziția, prin plecarea lui Iosif Hada, de la PUR. Surse bine informate ne-au declarat că Ioan Farcaș va rămâne în conducerea societății și după demisia din funcția de director general. Potrivit Legii 31/1991, AGA va fi reluată astăzi de la aceeași oră, 13,00, la sala de conferințe a Hotelului "Parc" din Alba Iulia. Spre deosebire de prima zi, pentru a fi validată, ședința AGA are nevoie de jumătate plus unu din numărul de voturi, adică 20. Să vedem ce strategii vor mai fi adoptate, pentru că am văzut, aleșii noștrii nu duc lipsă de idei originale.
Florin ROMAN

Se încinge bătălia pentru SC DPL Alba
      PSD este acuzat de manevre incorecte
      După câteva săptămâni de acalmie, lupta pentru SC Drumuri și Poduri Locale Alba a fost reluată. Cu câteva minute înainte de începerea ședinței Delegației Permanente a CJ Alba, membrii PD au primit un ma­terial privind desemnarea de către administrația jude­țeană a unui mandatar, care ar urma să reprezinte (în AGA) interesele CJ Alba. Curios este că nimeni nu recunoaște paternitatea documentului, deși el este semnat de președintele CJ Alba - Eugen Popa. Vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel care este și membru în Delegația Permanentă a CJ Alba a declarat în cadrul unei conferințe de presă că prin această manevră (instrumentată, declară el, de vicepreședintele CJ Alba - Ioan Florea) PSD încearcă să-i elimine de la deciziile privind soarta SC DPL Alba pe cei 39 de consilieri județeni, care conform prevederilor legii ad­ministrației publice locale sunt AGA la SC DPL Alba de vreme ce CJ Alba este singurul acționar al so­cietății. În această lumină, desemnarea unui mandatar ar deveni chiar hilară, dacă în spatele ei nu s-ar ascunde, spune el, intenția PSD Alba de a decide singur (prin "mandatatul" în cauză) privatizarea soci­etății. Această supoziție este susținută de prevederile proiectului contractului de mandat care arată atribuțiile mandatarului: discută, aprobă, sau modifică bilanțul contabil, fixează dividendul, aprobă bugetul de venituri și cheltuieli, alege și revocă administratorii, cărora tot el le stabilește criteriile de performanță, alege și revocă cenzorii, aprobă modificarea capitalului social, aprobă gajarea, ipotecarea activelor/mijloacelor fixe, închirierea activelor, asocierea în participațiune, toate acestea fără a cere aprobarea mandatantului. Cu alte cuvinte persoana mandatată va decide ce se întâmplă la SC DPL Alba, fără ca ceilalți consileri județeni să poată spune ceva.
    Pentru a lămuri lucrurile spunem acum că desemnarea unui mandatar ar fi de înțeles doar dacă CJ Alba ar fi acționar, alături de alte entități în SC DPL Alba. Dar în condițiile în care CJ Alba este singurul acționar, o astfel de delegare ridică destule semne de întrebare. Pentru că au îndrăznit să pună întrebări, consilierii județeni ai PD au fost acuzați că după ce au cerut ani de zile privatizarea SC DPL Alba acum se opun. Ion Dumitrel a precizat însă că PD dorește în continuare privatizarea societății, dar o privatizare transparentă și corectă. Consilierii liberali au anunțat că nu vor participa la ședință pentru că nu au calitatea de acționari și nu au fost mandatați de CJ Alba, potrivit legii.
Anca DINICĂ

Ministrul Administrației publice ne asigură
"Alba Iulia va beneficia în continuare de surse de finanțare suplimentare"
      Ieri, ministrul Administrației publice și Internelor - Ioan Rus a efectuat o vizită de lucru în municipiul Alba Iulia în scopul verificării stadiului pregătirilor pentru marea sărbătoare de la 1 Decembrie. Cum se știe, Guvernul României a alocat peste 200 miliarde de lei în acest scop, atât pentru finanțarea unor lucrări de reparații cât și pentru susținerea părții artistice a manifestării. Ioan Rus s-a declarat mulțumit de cele constatate, chiar dacă din motive tehnice (dar nu numai, adăugăm noi) există unele întârzieri. "Sigur că mai rămân lucruri de realizat la Alba Iulia, dar nu ne vom opri aici", ne-a asigurat ministrul, adăugând că "Alba Iulia va beneficia în continuare de surse de finanțare suplimentare". Astfel, domnia sa confirmă dorința primarului municipiului Alba Iulia - Mircea Hava care recent se declara necăjit că Alba Iulia nu a reușit să "profite" mai mult de aniversările importantului eveniment istoric care a avut loc aici în urmă cu 85 de ani - constituirea României Mari.
    Totuși Ioan Rus ne-a dat și o veste proastă. Deși trecute inițial în program, ședințele solemne ale Parlamentului și Guvernului nu se vor mai desfășura la Alba Iulia. "Pentru că 1 Decembrie se sărbătorește în toată țara și dorim ca în fiecare loc unde se desfășoară manifestări de amploare Guvernul și Parlamentul să fie reprezentate. Așa este corect!". O fi corect în opinia d-lui ministru, dar Alba Iulia este Mecca tuturor românilor, care, o dată pe an, au datoria de suflet să vină să se reculeagă în locurile sfinte ale neamului!
Anca DINICĂ

Asfalt pentru moții din Horea
      De câțiva ani moții din comuna Horea au o problemă - drumul spre comuna Albac. Tot de câțiva ani drumul în cauză (DJ 108: limită cu județul Cluj - Horea - Albac) este o problemă pentru administrația județeană. Lucrările de refacere s-au derulat cu în­treruperi, pe porțiuni mici, la comanda CJ Alba (administratorul drumului) dar și a altora... Nu vom intra acum în aceste amănunte, dar vă vom spune că asfaltul a ajuns, în sfârșit, la moții din Horea. Vice­președintele CJ Alba - Doru Cetean ne-a informat că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în luna octombrie pentru că CJ Alba a dorit ca licitația să fie una fără cusur. Astfel firma câștigătoare a fost Nord­conforest SA Cluj. Până acum s-a turnat primul strat de asfalt (baza) între kilometrii 73+350 și 79+200 ajungându-se până în centrul comunei Horea. În pre­zent se lucrează la zidurile de sprijin urmând, când condițiile meteo o vor permite, și turnarea stratului de asfalt de uzură. Dar chiar și așa moții din Horea sunt mulțumiți, iar primarul Corneliu Olar și-a văzut un vis cu ochii.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.