Prima pagină Ediția din: 2.12.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Veșnică recunoștință întâiului unificator de țară - Mihai Viteazul
      coroaneSărbătorirea Zilei Naționale a României și a 85 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prin care s-a consfințit constituirea statului unitar național român, a adus la Alba Iulia zeci de mii de români din țară și din afara ei. Au petrecut împreună mo­mente de mare emoție și bu­curie atât la manifestările cu caracter oficial, dar mai ales la marea serbare populară care a urmat. 1 Decembrie 2003 a debutat, la Alba Iulia, cu obișnuita ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, cel care a demonstrat pentru prima dată că Unirea tuturor românilor este posibilă, dar și că pentru aceasta voința unui singur om, fie el și Mihai Vodă Viteazul, nu este suficientă. Pentru a dăinui, Unirea avea nevoie de susținerea populară. Este ceea ce Vasile Goldiș și ceilalți membri ai Consiliului Național Român au înțeles, convocând la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională.
    Șirul celor care au dorit să aducă un omagiu întâiului făuritor al Unirii românilor în același stat, și prin el și generației de la 1918, a fost deschis de președintele României - Ion Iliescu. S-au depus apoi coroane din partea Senatului României, Camerei Deputaților, premierului Adrian Năstase, a ministerelor și celorlalte instituții ale statului, partide politice și asociații culturale ale românilor de pretutindeni. La Sala Unirii a avut apoi loc ceremonia tradițională a primirii Soliilor din celelalte cetăți de scaun: Suceava și Târgoviște, un semn al adeziunii tuturor provinciilor la actul unificator de la 1918. La Catedrala Reîntregirii Neamului, ÎPS Andrei - arhi­episcop ortodox de Alba Iulia, ÎPS Lucian - mitropolitul Bisericii greco-catolice și Excelența Sa Jackubiny Gyorgy - arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, au oficiat un TE DEUM la care au asistat și înalții oaspeți alături de mulțimea credincioșilor.
Anca DINICĂ

Cea mai mare paradă militară din istoria Albei Iulia
      paradaAu defilat, în fața oficialităților statului și în aplauzele frenetice ale mulțimii, militari dispuși în cinci blocuri de paradă: *In­stituțiile militare de învățământ: stu­denții Academiei Forțelor Te­restre Sibiu, studenții Academiei Forțelor Aeriene "Henri Coandă" Brașov, stu­denții Academiei Na­vale "Mircea cel Bătrân" Con­stanța și elevii Colegiului Național Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia. * Trupele Ministerului Apărării Naționale: Batalionul 812 Infanterie Bistrița, Batalionul 2 Infanterie București, Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal, militari din Brigada 2 Parașutiști "Maior Dobre Teodor" București, militari din Forțele Navale. *Tru­pe ale Ministerului Administrației și Internelor și SRI: Trupele de Jandarmi, Pompierii Militari, Protecția Civilă, Militari din Brigada Antiteroristă. A urmat defilarea unei impresionante tehnici de luptă: mașina de luptă a infanteriei MLI 84M - portdrapelul Blocului de Tehnică- destinată transportului și sprijinului cu foc ale grupei de infanterie în orice condiții de teren sau vreme; Autostația radio Panther 2000-H; Transportorul Amfibiu Blindat de Cercetare TABC-79, folosit de militarii care au executat misiuni în Angola și Albania; Transportatorul Amfibiu Blindat "Zimbru", destinat protecției colective împotriva armamentului ușor de infanterie, prafului radioactiv și substanțelor toxice; Instalația de Lansare a Rachetelor Antitanc "Konkurs"; Instalația de lansare a proiectivelor reactive "Larom"; Instalația de Lansare a rachetelor antiaeriene, autopropulsată, CA-95; Sistemul Antiaerian "Gepard" pentru com­baterea țintelor aeriene și terestre, în condiții de bruiaj; Sistemul antiaerian "Oerliko"; Complexul pentru apărare anti-aeriană RAA OSA-AKM; Autospeciale de intervenție Antiteroristă; avi­oanele IAR-99 Șoim (Hawk), avionul Lockheed C-130 Hercules, avioanele de vânătoare-interceptare MIG-21 Lancer; elicopterele IAR-330 L Puma Socat. Parada militară a fost încheiată de Regimentul 30 Gardă și Protocol "Mihai Viteazul". Parada a fost condusă de general-maior Neculai Băhnăreanu. Singurul incident, consumat în timpul discursului președintelui, în timp ce trupele stăteau în poziția "pe loc repaus", a fost leșinul unei tinere de la Liceul Militar din Alba Iulia. Aceasta a fost scoasă rapid din dispozitiv de jandarmi și ajutată să-și revină de câțiva cetățeni din public.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Oaspeți dragi din Ucraina
      Toți cei care au participat la sărbătorirea Zilei Naționale a României la Alba Iulia au fost primiți cu brațele deschise, dar printre cei mai importanți oaspeți au fost delegația românilor din Slatina (Ucraina) și delegația românilor din Cicârlău (Maramureș). Plecați din 24 noiembrie spre Alba Iulia, cu căruțele, așa cum au făcut-o în urmă cu 85 de ani înaintașii lor, conduși atunci de Vasile Lucaciu și Gheorge Pop de Băsești, ei au fost primiți la Primăria municipiului Alba Iulia la 30 noiembrie și au putut astfel participa la toate manifestările care au avut loc de 1 Decembrie. Gestul lor emoționant și simbolic este o inițiativă a Asociației social-culturale a românilor din Transcarpatia "Ioan Mihali de Apsa", ne-a declarat conducătorul delegației românilor din Ucraina și vicepreședinte al asociației - Vasile Ona Jotu. În demersul lor, ei au primit sprijinul Consiliului județean Maramureș, dar și pe cel al autorităților tuturor județelor și localităților parcurse.
    Nu este pentru prima dată când reprezentanți ai românilor din Ucraina participă la Alba Iulia la manifestările dedicate Marii Uniri, dar este pentru prima dată când deplasarea se face în căruțe, toți delegații fiind îmbrăcați în costume populare românești. La aniversarea a 80 de ani de la Marea Unire, în 1998 membrii asociației au dorit să facă acest drum așa cum au făcut-o acum, dar greutăți legate de colaborarea transfrontalieră i-au împiedicat. Au reușit acum, aducând o notă de culoare deosebită manifestărilor de la Alba Iulia. Și pentru că vorbeam de simboluri, să spunem că delegația românilor din Cicârlău a adus cu sine unul dintre steagurile tricolore care au fost purtate în urmă cu 85 de ani la Marea Adunare Națională, steag care se păstrează în condiții foarte bune la Biserica Ortodoxă din Cicârlău. "Acum am observat care este dragostea românilor din țară pentru noi. Ne-au urat drum bun! Plângeau! Nu pot descrie în cuvinte ce simțim aici, când suntem, în sfârșit, la Alba Iulia" a precizat Vasile Ona Jotu. Putem spune că, prin prezența lor, delegații românilor din Transcarpatia ne-au dovedit și ei care este dragostea lor față de noi și de patria comună.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.