Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Primăria albaiuliană punctează memoria colectivă
      Continuând o acțiune demarată cu ceva vreme în urmă, prin care se dorește punctarea în peisajul stradal a memoriei locului, a memoriei istorice în primul rând, Primăria municipiului Alba Iulia în colaborare cu Fundația "Alba Iulia 1918, pentru unitatea și inte­gritatea României", a dezvelit în cinstea sărbătoririi Marii Uniri două noi plăci comemorative. "Trebuie să privim spre viitor, dar nu pu­tem, nu avem voie să ne uităm trecutul. Datorită dezvoltării ur­banistice a orașului unele dintre reperele importante legate de 1 Decembrie 1918 nu mai există acum, iar tinerele generații nu le cunosc, existând pericolul real al dispariției lor din memoria colectivă". De aceea s-a decis ca, împreună cu cei care simt românește și iubesc istoria acestui oraș, să fie amplasate mai multe plăci memoriale. Cele care s-au dezvelit nu sunt nici primele și cu siguranță nu vor fi ultimele. Drumul se parcurge pas cu pas." - ne-a declarat primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava.
    Cele două plăci aflate acum în discuție sunt amplasate pe strada Ardealului nr. 3 (lângă Eurom Bank) respectiv pe strada Tudor Vladimirescu nr. 18. Pe strada Ardealului au existat restaurantul și Hotelul "Dacia", unde la 30 noiembrie 1918 deputații și delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia au discutat condițiile Marii Uniri și au definitivat programul Marii Adunări Naționale și al Adunării populare. Pe strada Tudor Vladimirescu la nr. 18 a locuit avocatul locotenent în rezervă Avram Vesa, comandantul Gărzii Naționale române din Abrud, care a avut misiunea de a păzi des­fășurarea Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918. După ceremoniile de dezvelire și sfințire a acestor plăci, a avut loc și slujba de sfințire a mormântului lui Samoilă Mârza, fotograful Unirii, aflat în Cimitirul Maieri din Alba Iulia.
În județul Alba
7843 de familii beneficiază de ajutoare pentru încălzirea cu lemne
Alte 20558 de persoane au depuse cereri pentru încălzirea locuinței cu gaz metan
      Pentru aplicarea în mod corespunzător a măsurilor adoptate de Guvern în ceea ce privește acordarea de ajutoare bănești pentru încălzirea locuinței, destinate persoanelor cu venituri reduse, s-a dispus constituirea la nivelul instituțiilor din județul Alba, sub­or­donate Ministerului Muncii, a unui colectiv de implementare și mo­nitorizare a prevederilor OUG 81/2003, sub coordonarea di­rectorului executiv al Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba, Sidonia Făgădar. În acest sens, la sediul DDFSS Alba, directorul executiv Sidonia Făgădar a oferit detalii interesante legate de această importantă activitate cu caracter social. Astfel, în perioada sezonului rece, noiembrie 2003 - martie 2004, personalul de specialitate din cadrul DDFSS Alba, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Casei județene de Pensii și AJOFM Alba, va desfășura o serie de activități specifice cum ar fi verificarea primăriilor, a furnizorilor de energie termică și gaze naturale, a asociațiilor de proprietari, precum și a beneficiarilor, în legătură cu distribuirea, completarea și depunerea cererilor pentru încălzirea locuinței.
    Conform primelor rezultate, începând din data de 21 noiembrie 2003 și până în prezent au fost verificate 40 de primării din județ, dintr-un total de 76 și 11 asociații de proprietari din Alba Iulia. În urma controalelor, nu au fost constatate disfuncționalități. Numărul total de beneficiari de ajutoare pentru încălzirea cu lemne la nivelul județului Alba, pentru perioada noiembrie 2003 - martie 2004, este de 7843, în sumă totală de 10, 7 miliarde de lei, din care s-au plătit, până la 15 noiembrie 2003, 3,7 miliarde de lei. De ase­menea, numărul cererilor de ajutoare pentru încălzirea locuinței în sistem centralizat (doar în Alba Iulia) este de 983, iar pentru gaz metan 20558, din care au fost deja aprobate, prin dispoziții ale primarilor, 1592. Data până la care se emit deciziile de aprobare a cererilor este 30 noiembrie 2003.
Răzvan JURCĂ

Stolojan a lansat candidații la Primăriile din Ocna Mureș, Aiud, Blaj și Zlatna
      Duminică, 30 noiembrie, aflat într-o vizită de lucru maraton în județul Alba, președintele PNL, Theodor Stolojan, a lansat can­didații la posturile de primari și consilieri în orașele Ocna Mureș, Aiud, Blaj și Zlatna. Alături de întreg Biroul Permanent al PNL Alba, în teritoriu, președintele liberal a fost însoțit de parlamentarii Călin Popescu Tăriceanu și Dan Coriolan Simedru. Într-o formă de zile mari, consilierul județean PNL, cunoscutul interpret de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu, a susținut patru recitaluri pentru cetățenii participanți la manifestările organizate de PNL Alba. La Ocna Mureș a fost anunțată candidatura actualului primar PNL, Vasile Bugnar, la Aiud și Blaj au fost anunțate candidaturile a doi foști primari CDR - Horațiu Mihai Josan și respectiv Simion Băcilă. La Zlatna a fost anunțată candidatura fostului primar liberal, Silviu Ponoran. Președintele liberal Theodor Stolojan și-a exprimat, în toa­te cele patru cazuri, convingerea că acești candidați vor avea sufi­ciente resurse și susținători pentru a învinge în alegerile din 2004. (N.I.T.)
Colegiul Medicilor și-a ales consiliul
      Peste doar câteva zile vom afla numele noului președinte al Colegiului Medicilor Alba. El va fi ales de cei 13 membri desemnați prin vot de medici la sfârșitul săptămânii trecute. Aceștia sunt: Flaviu Anghel, Mihaela Mânăscurtă, Călin Crișan, George Haber, Maria Olteanu, Dan Crainic, Radu Călin, Mircea Rău, Dan Pahon­țu, Angela Codarcea, Potor Călin, Gheorghe Vieru. Pentru ultimul loc se va alege, prin tragere la sorți, dintre Cristian Barbonța și Simona Străjan, care au ajuns la balotaj pentru că au adunat același număr de voturi. Apoi, cei 13 îl vor alege, prin vot secret, pe noul președinte.(F.R.)
Fugind de bătaie
A murit sub roțile trenului
      În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Războieni, un tânăr a murit sub roțile trenului. Victima se numește Gheorghe Mureșan, de 21 de ani, din Ocna Mureș, necăsătorit, fără ocupație. Din in­formațiile pe care le deținem, la o discotecă din localitate a izbucnit un scandal între două găști, iar tânărul, care fugea de atacatori, a ajuns sub roțile de tren.(F.R.)
Accident de circulație mortal
      Un bărbat a murit sâmbătă, în jurul orei 16,00, în urma unui accident de circulație. Virgil Lup, de 65 de ani, din Aiud, pen­sionar, ocupa locul din partea dreaptă spate al unui autoturism Dacia. Șoferul nu a acordat prioritate unei autofurgonete condusă de un francez, iar impactul a fost fatal. Victima a decedat din cauza loviturilor din zona capului.(F.R.)
Intoxicat cu monoxid de carbon
      Duminică dimineața, un bărbat a fost găsit mort în propria locuință. La efectuarea autopsiei, legiștii au stabilit că decesul a intervenit ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. Bărbatul a inhalat gazul toxic în timp ce dormea.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.