Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mesajul marii sărbători de la Alba Iulia
Unitate, libertate, demnitate și mândrie națională
Ion Iliescu: "M-a impresionat spiritul optimist al oamenilor"
      Președintele României, Ion Iliescu, s-a bucurat de o primire călduroasă la Alba Iulia, manifestările de simpatie ale participanților simțindu-se la tot pasul. În acest sens, punctul culminat a fost atins în momentul în care președintele a coborât de la tribună și a stat de vorbă cu oamenii, care i-au strâns mâna, unii având chiar lacrimi în ochi de emoție. Apoi, Ion Iliescu a declarat jurnaliștilor: "Am întâlnit la Alba Iulia moldoveni, olteni, basarabeni și bucovineni, ce mai, s-a adunat toată țara. Consider că, în prezent, nevoile țării sunt mai presus de sentimente și resentimente. Cred că înțelepciunea o să ne ajute, trebuie să punem mai presus decât interesul de grup sau de partid interesul național. Trăim momente de mare responsabilitate. M-a impresionat spiritul optimist al oamenilor, căldura și bunătatea sufletească".
    În final, Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase au poposit pentru puțin timp la sediul Prefecturii Alba, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare de ospitalierele gazde. Înalții demnitari s-au întreținut cu prefectul Mugurel Sârbu, precum și cu participanții la Congresul Spiritualității Românești, după care au plecat la București.(A.D.T., R.J.)
Declarații la cald
      *Codrin Ștefănescu - secretar executiv al PSD, deputat de Alba: "În aceste momente de mare sărbătoare se cuvine să ne reamintim faptele înaintașilor noștri, care în urmă cu 85 de ani au înfăptuit aici, în inima țării, Marea Unire a românilor din Ardeal cu frații lor de peste munți. M-am simțit foarte bine la Alba Iulia, ca de fiecare dată de altfel, iar organizarea manifestărilor consider că a fost ireproșabilă".
    *Mugurel Liviu Sârbu - prefectul județului Alba: "Am avut parte de o sărbătoare foarte reușită, la care și-a adus aportul absolut toată lumea, drept pentru care țin să le mulțumesc sincer. Am avut și onoarea de a avea oaspeți de seamă - președintele Ion Iliescu și primul-ministru Adrian Năstase - care mi-au mărturisit că au fost impresionați de cum s-a prezentat Alba Iulia la ceas de mare sărbătoare".
    *Ioan Cindrea - secretar de stat în Ministerul Muncii: "M-am simțit foarte bine la Alba Iulia unde Ziua Națională o simți altfel decât în orice alt colț al țării. Am ținut neapărat să fiu aici, a fost o organizare de excepție, la Alba Iulia te simți cu adevărat român".(A.D.T., R.J.)
Busculadă la poarta a III-a a Cetății
      busculadăIeri după-amiază, la terminarea paradei militare de la Alba Iulia, peste o mie de par­ti­cipanți la manifestările de pe Platoul Romanilor s-au de­plasat înspre Poarta a III-a a Cetății pentru a ajunge la a­utocarele situate în Centru. Cei mai mulți trecători au sosit din alte părți ale țării(se cunoștea după accent), și la sosire în Alba Iulia, mijloacele de transport au fost cantonate de forțele de ordine în partea de jos a orașului. Dacă dimineața la urcare nu au fost probleme deosebite, traficul fiind dirijat de jandarmi, greutățile au in­tervenit la orele amiezii când oamenii doreau să ajungă la autobuze. Așa cum se știe, la Poarta a III-a, accesul se face pe un singur "tunel", din cauza amenajărilor de șantier pentru res­taurare. Care fie vorba între noi este întârziată de Ministerul Cul­turii și Cultelor de aproape 5 ani, pentru că se alocă fonduri insuficiente.
    Așa că în doar câteva minute s-a creat un blocaj imens, peste o mie de persoane încercând să treacă dintr-o parte în alta. Cei mai temerari au luat-o spre șanțurile cetății de lângă Centrul Militar unde au forțat o poartă metalică. Puhoiul a năvălit dar la scurt timp, oamenii au revenit de unde au plecat, pentru că prin șanțuri nu se putea trece. Presiunea la porțile șantierului a crescut deși paznicii firmei care se ocupă de restaurare au încercat să țină piept mulțimii. În cele din urmă, porțile au cedat, iar mulțimea de oameni și-a făcut loc printre schele. Cei care au forțat porțile mari ale Cetății au riscat foarte mult, întrucât pentru a ajunge pe drum erau obigați să treacă pe niște bârne suspendate. Femei și copii s-au îmbulzit existând posibilitatea producerii unor tragedii. Din păcate, jandarmii nu mai erau în zonă pentru a restabili ordinea. Daniel Sabău, reprezentantul firmei "Grup Corint", care se ocupă de restaurare s-a deplasat de urgență la fața locului și în lipsa altor ajutoare, a reușit cu paznicii firmei să restabilească norma­li­tatea.
Florin ROMAN

Sarmalele, cârnăciorii cu fasole și cănile cu vin au stârnit un mare apetit popular
      papaDebutul mult anunțatului chef popular a fost așteptat cu sufletul la gură de foarte mul­te persoane care au renunțat vizionarea paradei militare în favoarea ocupării unui loc cât mai aproape de punctele de servire a mesei. Într-o primă fază, aburul apetisant al cârnăciorului combinat cu fasole și sarmale a "gâdilat" nările pensionarilor și romilor care, secondați îndeaproape de alte mii de persoane, pur și simplu au năvălit peste corturi, nu s-a mai respectat nici o ordine, fiecare dorind să fie primul la festinul mult așteptat. Normal, s-a creat un mic haos, primii serviți scăpându-și din mână alesele bucate din pricina îmbulzelii de nedescris. Treptat, ordinea s-a restabilit cu ajutorul jandarmilor, timp de mai bine de două ore porțiile distribuindu-se non stop. În total, au fost puse la bătaie gratuit 20000 de sărmăluțe, 10000 de porții de cârnați cu fasole și două tone de vin servit în 8000 de căni tricolore. Au existat și cazuri în care fasolea nu a fost consumată (au fost zăriți câțiva cetățeni care țineau în mâini mai multe perechi de cârnați), fiind abandonată cu tot cu farfurie la întâmplare, deoarece coșurile de gunoi lipseau din peisaj.
    Astfel, după puțin timp, în jurul punctelor de servire, dar și prin alte locuri, zăceau mii de farfurii de unică folosință călcate în picioare de nepăsătorii trecători. Cea mai mare căutare au avut-o cănile din porțelan, care s-au epuizat repede, foarte mulți cetățeni fiind dispuși să scoată bani din buzunar pentru procurarea uneia, deși ele erau împărțite gratuit.
    Cei care nu au mai apucat să se înfrupte gratis (visul multor participanți la serbările de ieri) au fost nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a-și procura alte produse alimentare oferite de comercianții amplasați în zona Șanțurilor Cetății.
    De menționat că Ion Iliescu și Adrian Năstase nu au mai onorat cu prezența masa populară, deși inițial, acest lucru era prevăzut în programul lor.
    Nu poate fi omis nici faptul că, în buna tradiție românească, aceea de a nu se respecta nici o lege, comercianții ambulanți se plimbau în voie în zona parcului din fața Catedralei Reîntregirii, iar petardele s-au făcut din nou auzite cu toate că au fost stabilite reguli precise care interziceau acțiunile de genul celor menționate mai sus.
Razvan JURCA, Adriana DURIGA

Monumentul "Horea, Cloșca și Crișan"
Arta monumentală futuristă nu place albaiulienilor
      mașina de tocatÎn cadrul marilor lucrări edilitare care au pregătit municipiul Alba Iulia pentru marea săr­bătoare a Zilei Naționale a Ro­mâniei, s-a înscris și am­plasarea mai multor monu­mente. Pe lângă busturile lui Liviu Rebreanu, Ion Agâr­biceanu, I.L. Caragiale și George Coșbuc, în ultimul moment, sâmbătă, 29 noiembrie, s-a reușit amplasarea unui monument consacrat lui Horea, Cloșca și Crișan. El nu este deci, cum greșit cred mulți dintre albaiulieni, promisul monu­ment al unirii. Amplasarea lui a fost decisă prin hotărâre de guvern, iar realizarea a stat în grija Ministerului Culturii și Cultelor. Specialiștii ministerului sunt cei care au ales, din mai multe machete, pe cea a sculptorului Ioan Bolborea. Realizarea monumentului a costat 5 miliarde de lei. Este o operă de artă futuristă, din bronz masiv, care a stârnit deja comentariile i­ronice ale locuitorilor. Disecată, semnificația este profundă: un tăvălug al istoriei din măcinarea căruia puternicele personalități care au marcat devenirea poporului român ies întregi în evidență. Un tăvălug care nu-i zdrobește, ci, dimpotrivă, îi pune în valoare. Neobișnuiți însă cu astfel de monumente, atât reprezentanții administrației, cât mai ales cetățenii, cărora nu li s-a oferit o astfel de interpretare a intențiilor sculptorului, sunt nedumeriți, unii chiar revoltați. Nu suntem nici noi critici de artă, dar în timp suntem siguri că și acest monument poreclit "ma­șina de tocat" va deveni un reper al Albei Iulia.
Anca DINICĂ

Samoilă Mârza - fotograful Unirii
      În cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, duminică, 24 noiembrie, la Sântimbru a avut loc, prin grija autorităților locale, dezvelirea bustului lui Samoilă Mârza, fotograful Unirii. Născut la 1886 la Galtiu, Samoilă Mârza a fost fotograful oficial al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, cel care ne-a lăsat majoritatea fotografiilor-docu­ment de la acest mare eveniment istoric. Consacrat de aceste fo­tografii, Samoilă Mârza a imortalizat și aspecte din Primul Război Mondial, războiul pentru reîntregirea neamului, dar și aspecte ale vieții cotidiene din perioada interbelică. S-a stins din viață în anul 1967. (A.D.)
Ambasadorii Unirii la Alba Iulia
      Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este poate cea mai importantă lecție de hotărâre, de activism politic pentru rea­lizarea idealurilor națiunii române. Este o lecție din care acum, la 85 de ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, avem de învățat, o lecție la care participă în fiecare an peste trei sute de elevi, cei mai merituoși, din toată țara. Ei s-au reunit duminică, 30 noiembrie, la Sala Unirii, în chiar locul unde a fost semnată Rezoluția Marii Adunări Naționale. Ambasadori ai colegilor lor rămași acasă, dar cu sufletul la Alba Iulia, ei au adus din fiecare județ un mesaj de bucurie și omagiu pe care l-au înmânat primarului municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, alături de care au participat la întâlnirea cu tinerii înalți re­prezentanți ai administrației publice locale și județene precum și reprezentanți ai Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului precum și ai Inspectoratului școlar județean Alba și ai Palatului copiilor din Alba Iulia, în calitate de organizatori. Mesajele tinerilor vor rămâne, alături de Ștafetele Unirii (mesajele spor­tivilor), și de Soliile Cetăților de scaun ale Moldovei și Țării Românești, în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, ca o mărturie a maturizării și devenirii conștiinței naționale a românilor, acum când în fața Țării stau obiective importante, pentru atingerea cărora trebuie să fim uniți și deciși deoarece doar noi, și nu străinii, ne putem îngriji de binele nostru.
Anca DINICĂ

Ziariștii locali marginalizați de organizatori
      Reprezentanții presei albaiuliene, cu foarte puține excepții, au avut mult de furcă cu organizatorii manifestărilor, căutând zadarnic înțelegerea forțelor de ordine. Spre deosebire de mass-media centrală, care a avut acces nelimitat, presarii locali s-au descurcat fiecare după cum i-a fost soarta, ajungând foarte greu, după îndelungi parlamentări, explicații și nervi în punctele fierbinți. Deși au fost stabilite priorități prealabile, fără echivoc, acestea nu au mai fost respectate, practic, ecusonul galben care dădea dreptul persoanei acreditate să aibă acces în așa numitele zone "zero" nu a mai avut nici o semnificație. Mai mult decât atât la celebrele "filtre" ziariștii "albanezi" au fost sever controlați, fiindu-le golite gențile, rucsacurile sau alte accesorii în văzul tuturor, având astfel de suportat o umilință unică. În fine, un alt moment care ne-a lăsat un gust amar și ne-a făcut să ne simțim insignifianți a fost cel al paradei militare, la care am putut avea acces doar grație intervențiilor unor colegi de la presa centrală, care se cunoșteau cu șefii forțelor de ordine. La fel de grea, dacă nu chiar imposibilă a fost și încercarea de a culege unele impresii la cald ale înaltelor oficialități, cu chiu cu vai reușindu-se o apropiere de pre­ședintele Ion Iliescu și asta numai datorită faptului că dânsul s-a oprit înainte de plecare, câteva minute, pentru reporterii tele­viziunilor bucureștene.
    Știm că ziariștii nu sunt priviți întotdeauna cu ochi buni, dar parcă totuși, ieri, ne așteptam la un cu totul alt tratament având în vedere suprema importanță a sărbătorii de la Alba Iulia.(R.J., A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.