Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Evaluarea proiectului SAMTID la Alba Iulia
      Evaluarea proiectelor depuse în cadrul programului SAMTID a intrat într-o nouă etapă. În cadrul primei întâlniri ce a avut loc miercuri, la Alba Iulia, a fost fixat calendarul vizitelor experților firmei Halcrow la municipalitățile selectate în aria proiectelor. Din Regiunea Centru au fost pre-selectate pentru finanțare, în prima etapă a Programului, trei proiecte, reprezentând asociații de autorități publice locale și județene din Alba, Mureș și Harghita.
    Programul SAMTID se adresează la 230 de orașe mici și mijlocii care au împreună aproximativ 6,2 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă 50% din populația din mediul urban. Im­plementarea Programului a fost decisă pentru trei etape, respectiv Pilot, Extindere și Consolidare, acum Proiectul aflându-se în faza Pilot în care se stabilesc elementele fundamentale, urmată de faza de aplicare și testare a acestora pe câteva municipalități pilot și pregătire a viitoarelor proiecte luând în considerare experiența câștigată.
    Obiectivele generale și prioritățile pe care se axează programul SAMTID sunt: reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă, lucrări de extindere și modernizare în orașe mici și mijlocii din România; îmbunătățirea calității serviciilor de alimentare cu apă în aceste orașe; amalgamarea și restructurarea operării și administrării serviciilor de alimentare cu apă și stimularea cooperării între autoritățile locale în rezolvarea nevoilor prioritare în sectorul serviciilor publice; identificarea măsurilor de îmbunătățire a solvabilității utilităților, creând astfel posibilitatea de acces la scheme de creditare; dezvoltarea din punct de vedere instituțional și organizatoric pentru implementarea Directivei Europene Cadru a Apei cu privire la managementul integral al apei în bazine hidrografice. "În faza pilot totalul sumei disponibile pentru investiții este de 40.000.000 Euro. Această sumă este compusă din 50% finanțare nerambursabilă, din care 75% din fonduri Phare, componenta Investiții în Coeziunea Economică și Socială și 25% cofinanțarea națională de la Bugetul de Stat. Ceilalți 50% vor proveni dintr-un împrumut acordat de BERD și BEI. Valoarea unui proiect va fi cuprinsă între 2.000.000 euro și 13.300.000 euro pentru fiecare județ. Durata execuției lucrărilor unui proiect nu poate depăși 20 de luni. Pentru fiecare proiect termenul limită de semnare a contractelor pentru lucrări este 30 noiembrie 2004, iar termenul limită pentru efectuarea plăților este 30 noiembrie 2006", ne-a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.