Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un Moș Nicolae jerpelit și sărac
      Calendarul ortodoxo-catolic geme de sfinți, începând de la Sfântul Nicolae cel bun și darnic și până la preacuviosul Pafnutie, socotit Sfântul bețivilor ce-i ocrotea să se țină pe picioare în pofida legii gravitației universale. Nu e cazul să pomenim aici întregul pantheon al divinităților. Mai e și Sfântul Ștefan cel Mare, mic de statură și uriaș la fapte. Mare, într-adevăr dar de ce și sfânt, că pe unde umbla nu lăsa în urma lui doar biserici și mănăstiri, ci și ibovnice focoase care i-au dus dorul, așteptându-l mereu să mai aprindă câte o lumânare împreună spre slava urmașilor, căci vorba lui Delavrancea, Moldova nu e a lui, ci a urmașilor, urmașilor săi. La o adică, s-ar mai putea sanctifica, că mai sunt destule zile libere în calendar și Mihai Viteazul și Mircea cel Bătrân. De ce nu și Vlad Țepeș?
    Alături de Sfântul Ilie care udă ogoarele și livezile țăranului și alungă seceta, cel mai plin de demnitate este Sfântul Nicolae, care vine blajin în fiecare 6 decembrie de ziua lui, cu tolba plină la copii. Ei nu primesc cadouri, peșcheșuri, bani din contul vreunui firman sau mai nou a vreunei generoase imunități parlamentare. El le strecoară în suflet un licăr de bucurie, iar în ghetuțe, bomboane și ciocolată, ca să li se pară viața mai dulce.
    Noi, cei cu ceva ani în cârcă, ne-aducem aminte de zilele când stăteam cu nasurile turtite de geam pândindu-l când vine. O, câte n-am fi vrut să-i cerem, căci o duceam greu. Lăsam de cu noapte botinele în fața casei, în speranța că ne-o ierta năzdrăvăniile pe care le făcusem și ni le va umplea cu mult visatele daruri. De, alte vremuri, alți oameni, alte guverne. Acum nu mai poți lăsa pantofii în fața ușii de la intrare, că rămâi fără ei și te vezi silit să umbli desculț. Copiii de azi e greu să și-l închipuie venind cu daruri pentru că și el este sărac, ca majoritatea populației. Mai sărac ca anul acesta și ca anul trecut, n-a fost. E greu că prichindeii și chiar oamenii mari, care și ei sunt sensibili la darurile lui Moș Nicolae, să-l întâmpine venind călare ca pe Sfântul Gheorghe cu a lui suliță înfiptă în coasta balaurului. Pe de o parte, biserica ne învață să credem în sfinți, iar pe de altă parte aceștia sunt săraci și famelici. Iar de bietul Sfântul Nicolae, ce să mai zicem, traversează și el nenorocita asta de reformă și tranziție, alături de cei bătrâni, de cei singuri și goi, de cei cărora li se fură copilăria și bucuria. Sfântul Nicolae, care a devenit un simbol al carității și dărniciei, mai intră totuși pe ici pe colo, pe la leagănele de copii și căminele de bătrâni. Dar ceilalți? Rândul amărăștenilor se îngroașă pe zi ce trece, striviți de povara gigacaloriei, a taxelor și impozitelor de tot soiul, ca și de acest balaur monstruos care este bancnota de un milion de lei, căreia nu-i pot veni de hac toată ceata voinicilor din frumoasele noastre basme mioritice. Poate că va pune de o alianță, că și așa sunt la modă, cu Moș Crăciun, să pună mână de la mână și să le aducă ceva copiilor ca și celor săraci, ca să știe, să simtă și ei că sunt iubiți. Un corn și o cană cu lapte este mult prea puțin pentru a le face somnoroasa așteptare mai ușor de îndurat. Măcar o dată pe an, de Sfântul Nicolae, să ne amintim că bucuria celui care dă este mai mare decât a celui care primește.
Gheorghe JURCĂ