Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Acuzațiile de plagiat la adresa președintelui PSD Alba au fost infirmate de către Comisia Senatului Univer­sității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
Senatorul Cornel Filipescu este absolvit de orice vină
Pentru afirmațiile sale, conf. univ. dr. Liviu Stoica a fost exclus din PSD
      În urmă cu aproape două săptămâni, conf.univ.dr. Liviu Stoica l-a acuzat pe colegul său de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, lect.univ.dr. Cornel Filipescu - președintele interimar al PSD de Alba de plagiat în elaborarea unor "așa-zise cursuri universitare". Ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Alba, senatorul Cornel Filipescu a răspuns oficial acestor sesizări, prezentând constatările Comisiei de specialitate desemnată de Biroul Senatului Universității, întrunită în regim de urgență. Respectiva analiză, semnată de către prorector, decanul Facultății de Drept, Sociologie și Asistență Socială, șefii de catedră de la Drept și respectiv Sociologie și Asistență Socială, precum și secretarul științific al Senatului Universității va fi supusă aprobării în plenul Senatului acestei instituții de învățământ superior în cursul săptămânii viitoare.
    Constatările acestei comisii sunt următoarele: lucrările la care se face referire nu sunt cărți de autor, nu sunt înregistrate cu ISBN, nu au fost publicate prin edituri și nu au fost destinate vânzării, astfel încât nu intră sub incidența legii 8/96 privind dreptul de autor și drepturile conexe, fiind lucrări destinate exclusiv învățământului, potrivit art. 33, alin. (1), literele b, c, i din legea menționată; lucrările respective sunt de fapt suporturi de curs, în format broșură, cu rol de material didactic, de uz intern, destinate studenților de la învățământul de la distanță ca sprijin în procesul de învățământ; suporturile de curs nu reprezintă lucrări de autor, nu aduc drepturi de autor iar întocmirea lor nu este remunerată în mod distinct. De asemenea, întocmirea suporturilor de curs nu este asimilată activității de cercetare și creație științifică și nu este luată în considerare la stabilirea criteriilor de performanță și de promovare profesională în ierarhia universitară. Cu alte cuvinte, dl. senator Filipescu a fost absolvit de orice posibilă culpă, în acest sens.
    Pornind de la acest aspect președintele interimar al PSD Alba a precizat în continuare că, de fapt acțiunea lui Liviu Stoica nu a avut la bază decât încercarea de compromitere a sa, deoarece nu i-a oferit postul de prodecan al Facultății de Drept, Sociologie și Asistență Socială nou înființată și garanția că va fi trecut pe un loc eligibil pe listele de consilieri județeni la viitoarele alegeri. "Aceste lucruri i-au fost promise de fostul președinte al partidului, când el a venit în PSD, fără ca eu să am cunoștință de așa-ceva. Ori la Universitate, eu nu mă pot implica cu forța, un prodecan trebuie să fie ales de colegi și nu numit, iar listele nu le face președintele ci Delegația Permanentă, Biroul Executiv și aprobate de Consiliul județean al PSD. Am avut recent o discuție cu el, mi-a spus că îi pare foarte rău de ce a făcut, dar nu am cum să-l iert, pentru această calomnie, care mi-a adus grave prejudicii morale", a declarat Cornel Filipescu. Acesta a mai spus că îl va acționa în judecată pe Liviu Stoica și îi va cere daune morale de ordinul miliardelor, bani cu care intenționează să contribuie la refacerea căminului studențesc din cartierul Ampoi. Mai mult decât atât, cum un necaz nu vine niciodată singur, consilierul județean Liviu Stoica a fost exclus în urmă cu câteva zile și din rândurile PSD Alba, în care intrase la începutul lunii martie 2003.
Răzvan JURCĂ

Un abuz grosolan
Supravegherea politică a bugetului local
      Ultimul cadou pe care guvernul l-a făcut administrațiilor locale este ordonanța de urgență prin care se prevede supravegherea de către prefect și președintele consiliului județean a modului de întocmire și de derulare a bugetelor locale. Această pretenție a guvernului PSD este în opinia primarului municipiului Alba Iulia - Mircea Hava o imixtiune grosolană în treburile primăriilor și ale consiliilor locale. Este de asemenea o desconsiderare a voinței cetățenilor pentru că primarii și consiliile locale sunt alese direct prin vot, în timp ce prefectul este impus de guvern, deci politic.
    Pe de altă parte primarul Hava este de acord ca bugetele locale să fie construite pe programe, "la Alba Iulia se face așa de mai mulți ani și este bine. Nu ne deranjează nici ca la constituirea acestor bugete pe programe să colaborăm cu alte instituții partenere, dar cu supravegherea nu suntem de acord. Noi avem deja un supraveghetor - Curtea de Conturi. Iar pe de altă parte, din patru în patru ani suntem drastic controlați de alegători. Ce vrea să facă acum guvernul este o gravă încălcare a autonomiei locale și a democrației. Azi-mâine ne vom trezi că primarii și consiliile locale nu mai sunt alese de cetățeni, ci numite de guvern după bunul plac." El a mai reamintit și că a mai existat o tentativă guvernamentală de control asupra primarilor (mai ales asupra celor ai opoziției) acum doi ani când s-a dorit impunerea "unui fel de tribunale în care majoritatea erau primarii PSD, care să-i tragă la răspundere pe primarii recalcitranți." Atunci a ieșit cu ceva scandal și ideea a fost abandonată. De aceea Mircea Hava a declarat că dacă guvernul insistă de această dată el și consilierii locali (cei ai PD sigur) vor ataca în contencios administrativ ordonanța de urgență. Pentru că ea contravine atât prevederilor Legii Administrației Publice, cât și Constituției.
Anca DINICĂ

"Dacă noi nu ne respectăm eroii, nici Europa nu ni-i va respecta"
      Dan Motreanu, președintele TNL a precizat ieri în cadrul unei conferințe de presă că nu a fost "persistent" în a-i cere demisia prefectului Mugurel Sârbu. "I-am cerut o dată demisia și a doua oară demiterea. Cred că pentru acest băiețaș, demn de "Academia Cațavencu" - unde a și apărut săptămâna trecută - limba română este o mare necunoscută, alături de faptul că și istoria României este pentru el o mare necunoscută. Înainte i-am cerut demisia pentru niște afirmații, crezând că are onoare. Acum i-am cerut demiterea pentru modul în care a organizat marea sărbătoare a românilor, ignorând din nou adevărul istoric. Dând dovadă că atât el, căt și președintele și prim-ministrul României au rămas înmărmuriți în același proletcultism al anilor '50, renegând toată istoria acestui popor. Într-un fel poate că este mai bine: decât să îi cinstească unii ca Iliescu, Năstase sau Mugurel, mai bine să nu îi cinstească deloc. Probabil că din acest motiv a fost felicitat prefectul de Iliescu și Năstase la plecare: pentru că a reușit să sărbă­torească Ziua Națională fără a-i sărbători cum se cuvine pe cei mai mari eroi ai acestui neam". Referindu-se la intenția Româ­niei de a se integra în marea familie europeană, cu istoria, civilizația și cultura sa, Motreanu a precizat: "Dacă noi nu suntem în stare să ne respectăm eroii, nu cred că Uniunea Europeană ni-i va respecta. Dacă noi nu pomenim de ei, credeți că în marea familie europeană va pomeni cineva de Brătianu - singurul român care la Tratatul de la Versailles a trântit ușa în fața marilor puteri ?! Acești eroi ai neamului, care au avut demnitate, care s-au luptat pentru niște idealuri, nu sunt respectați în această țară. De către cine? De către un băiețaș (....) care a ajuns prefect "cu forța". Tupeul lui nu ține loc de inteligență".
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Primarul municipiului Alba Iulia crede că finanțiștii din Alba au ochelari de cal
      Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, este foarte supărat pe mai marii Direcției Finanțelor Publice Alba, despre care crede că au ochelari de cal. Pentru că, din pricina lor bugetul municipiului Alba Iulia este mai sărac cu 5 miliarde de lei. Concret este vorba despre neputința finanțiștilor de a corobora două acte normative. În urmă cu două luni guvernul a emis o ordonanță de urgență potrivit căreia plata subvențiilor pentru încălzire nu se mai făcea în proporție de 55% din bugetul local și 45% din bugetul de stat, ci rămânea doar o singură sursă de finațare - bugetul de stat. În schimb Legea Bugetului de stat stipulează că primăriile care nu plătesc cota de subvenție nu primesc sumele cuvenite din impozitul pe salarii. Până acum primăria Alba Iulia a plătit pentru subvenții aproximativ 11 miliarde de lei reprezentând atât restanțe din iarna trecută, cât și subvenția pentru luna noiembrie. Între timp guvernul a trimis, conform ordonanței, peste 10 miliarde de lei pentru subvențiile municipiului Alba Iulia. Numai că la pre­siunile Direcției Finațelor Publice Alba, care nu a vrut să audă argumentele primarului Hava, administrația locală a plătit vechea cotă de 55%, astfel încât acum trebuie să returneze bugetului de stat peste 5 miliarde de lei. Și uite așa bugetul local este mai sărac și mai săraci suntem noi toți, pentru că acești bani și-ar fi putut găsi întrebuințarea altundeva spre beneficiul cetățenilor. Dar... nu a fost să fie.
Anca DINICĂ

Ieri a avut loc la Alba Iulia
Inaugurarea noului sediu al Oficiului județean de poștă Alba
      Despre directoarea Oficiului județean de Poștă Alba, doamna Emilia Retegan, se poate spune că a făcut într-un an și jumătate cât nu au făcut alții în 13 ani. Acest lucru a fost confirmat și de directorul Regionalei Brașov al Poștei Române, dl. Gheorghe Oroian, care a participat la inaugurarea noului sediu al Oficiului județean de Poștă și al Oficiului poștal nr. 1 Alba Iulia, de pe strada Nicolae Titulescu, nr. 10 A. Dânsul a avut numai cuvinte de apreciere la adresa d-nei Retegan apreciind că până în prezent Poșta din Alba este la înălțime din punct de vedere al calității serviciilor și profesionalismului salariaților. Răspunzând cu o glumă la cuvintele de apreciere la adresa sa, d-na Retegan a declarat că este pentru prima dată în doi ani și jumătate când șeful o laudă. Noul edificiu are cinci ghișee dispuse la două etaje, iar clădirea este ultramodernă și confortabilă pentru personal și clienți. Investiția este cifrată la circa 10 miliarde de lei și reprezintă o a două mare realizare după ce cu puțin timp în urmă a fost inaugurat sediul Oficiului 3 Alba Iulia. La momentul festiv de ieri au mai fost prezenți senatorul Cornel Filipescu, președintele interimar al PSD Alba, subprefectul Ioan Maier și președintele CJ Alba, Eugen Popa, care au rostit scurte alocuțiuni, în care au accentuat că actuala conducere a Oficiului județean a reușit să facă lucruri care nu au fost realizate de 13 ani.
Florin ROMAN

Afirmații eronate ale tinerilor PD-iști
Comunicat de presă
      Referitor la acuzele aduse de reprezentantul Organizației de tineret a PD Alba, Alin Tomuș, facem următoarele precizări:
    Afirmația potrivit căreia prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu respinge dialogul cu liderii tineri ai altor partide este eronată și nefondată. El însuși este un exponent al ge­nerației tinere care apreciază ambiția, determinarea și gândirea avangardistă a tinerilor. De altfel prefectul Sârbu a promovat și promovează tineri în diverse posturi, atât în administrație cât și în viața politică.
    Replicile date acuzelor liberale nu au fost exprimate pe un ton ironic, dimpotrivă au fost argumentate și motivate. Probabil că acesta a fost motivul care i-a deranjat atât de mult pe reprezentanții PD și PNL, și a determinat reacții virulente la adresa prefectului.
    Prefectul Sârbu dorește să-l asigure pe domnul Alin Tomuș că este deschis dialogului cu orice partener politic. Prefectului nu îi este teamă, ca în urma unor confruntări deschise cu alți reprezentanți ai partidelor politice, și-ar putea pierde scaunul și nici prestigiul pe care și l-a câștigat prin muncă și printr-o prestație onorabilă în rândul și folosul cetățenilor.
Biroul de presă al Prefecturii județului Alba

Bani pentru salariile din sănătate
      Guvernul a aprobat alocarea a două mii de miliarde de lei către Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate pentru plata salariilor și a celui de-al 13-lea salariu restant din 2002, a anunțat la videoconferință Cristian Celea, președintele acestei instituții. Celea a adăugat că aceste suplimentări vor determina Federația Sanitas și celelalte confederații sindicale să-și anuleze intenția de a declanșa un conflict de muncă. "Suma este foarte mare, destinația banilor este precisă. Puteți să-i asigurați pe oamenii dumneavoastră din spitale că vor primi drepturile salariale", a mai spus Celea. În ședinta de Guvern de joi s-a aprobat, de asemenea, alocarea a peste 700 de miliarde de lei pentru plata restanțelor la farmacii.(F.R.)
"Ziua porților deschise"
      Sub deviza - "AJOFM Alba în slujba cetățeanului", Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba va organiza miercuri, 10 decembrie, "Ziua porților deschise". Astfel, se oferă posibilitatea tuturor beneficiarilor de servicii oferite de AJOFM Alba - angajatori, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, reprezentanți ai societății civile - să cunoască, din interior, modul în care își desfășoară activitatea agenția. Se urmărește stabilirea unui contact mai bun cu cetățenii, consolidarea încrederii clienților și potențialilor clienți în serviciul public de ocupare a forței de muncă. De "Ziua porților deschise", persoanele interesate pot vizita agenția între orele 12,00 și 14,00, fiindu-le prezentate serviciile acordate de AJOFM Alba și modul de lucru. De asemenea, funcționarii agenției din Alba, precum și ai agențiilor locale vor răspunde întrebărilor adresate de vizitatori. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.