Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mesaje subliminale
      În vreme ce purtătorul de cuvânt al PSD, ochiosul, năvalnicul, șturlubaticul Dan Matei Agathon făcea valuri cât casa pe tema așa-zisei lipse de independență a Televiziunii Române, pusă în cârca lui Stelian Tănase, scriitor și comentator politic de marcă, (încă) realizator al emisiunii "Mașina de tocat", ziariștii timișoreni protestau în stradă față de stâlcirea în bătaie a colegului lor Ino Ardelean, autorul unor dezvăluiri senzaționale privind afacerile necurate ale unor membri și clienți de frunte ai partidului de guvernământ. Slavă Domnului că în România numărul jurnaliștilor care deranjează puterea e în scădere vertiginoasă, accidentele rutiere, violențele de tot felul, divertismentul cu străvezii aluzii sexuale și "vedete" semidezbrăcate deținând primatul în spațiul publicistic autohton. Și va fi din ce în ce mai bine pentru că PSD e hotărât să câștige alegerile, iar în acest scop nu se dă în lături de la nimic.
    Alianței PNL-PD Justiția noastră independentă i-a refuzat dreptul de a adopta sigla "Dreptate și Adevăr" ("DA") pe motiv că transmite electoratului mesaje subliminale. Ca și Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, probabil aflat în pragul desființării după ce triada Pleșu-Dinescu-Patapievici s-a zbătut în van să obțină de la SRI dosarele celor ce au făcut poliție politică înainte de 1989, pentru ca după revoluție să se dea de trei ori peste cap, să se transforme în miniștri, deputați, senatori, afaceriști de succes și, de ce nu, în virtuali președinți de țară, ca CV Tudor de exemplu. În mod normal, CNSAS ar fi trebuit să elucideze problema colaborării lui Vadim cu fosta Securitate, rezultatul anchetei fiind decisiv în privința candidaturii liderului PRM la cea mai înaltă funcție în stat. De ce bate pasul pe loc această anchetă asemenea majorității proceselor cu "tribunul" pe post de inculpat? Simplu, pentru că trei dintre membrii Colegiului CNSAS, propuși de către PSD, nu mai dau pe la serviciu de un an, cei prezenți fiind la discreția lui Constantin Buchet, reprezentantul PRM în conducerea instituției. Concret, din cei 11 membri ai Colegiului, cei trei susținuți de PSD nu participă la ședințe, motiv pentru care lucrările se desfășoară la limita cvorumului. Dacă din cei opt membri rămași pe baricade absentează doar unul, Colegiul nu mai poate lua nici o decizie. Cu alte cuvinte, deconspirarea lui Vadim depinde exclusiv de PSD, fiind foarte puțin probabil ca peremistul Buchet să facă act de prezență tocmai când s-ar decide soarta celui ce l-a propulsat în prima linie a CNSAS. Altfel spus, prezența unui singur membru al Colegiului dintre cei trei susținuți de PSD ar fi suficientă pentru ca opinia publică să afle dacă "justițiarul" Vadim a făcut sau nu poliție politică. (Schimbarea la față a liderului PRM, brusc transformat în mielușel, are probabil legătură cu această situație kafkiană). Culmea este că cei trei chiulangii își ridică lunar salariul de 20 de milioane. Când, pe baza regulamentului CNSAS, celor trei le-au fost blocate indemnizațiile, ei au dat instituția în judecată iar Curtea de Apel București le-a dat câștig de cauză. No comment.
    În asemenea condiții nu e de mirare că "Academia Cațavencu" a luat problema pe cont propriu și a scos pe piață prima ediție a unui supliment săptămânal de patru pagini cuprinzând circa 100 de ofițeri de securitate din perioada 1948-1989. La acest program de cercetare mai participă Institutul Român de Istorie Recentă (IRR) și Fundația "Gheorghe Ursu". Să sperăm că temerarii implicați în acest demers nu vor avea soarta lui Ino Ardelean sau, Doamne ferește, a lui Gheorghe Ursu, pe care fosta Securitate l-a omorât în bătaie după ce l-a torturat în chip bestial.
Maria Lucia MUNTEANU