Prima pagină Ediția din: 11.12.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Investitorii de la Roșia Montană au prezentat proiectul minier în bârlogul lui Funar
Directorul general al RMGC, Richard Hill, consideră că investiția din Apuseni va ajuta România să adere la Uniunea Europeană
      În cursul zilei de ieri, în sala de conferințe a BRD Cluj Napoca, a avut loc un seminar prin care conducerea RMGC a dorit să ofere posibilitatea unei dezbateri "reale și constructive" asupra proiectului de dezvoltare minieră din Munții Apuseni. Evenimentul a fost un bun prilej pentru participanții din mai multe județe, fie că a fost vorba de instituții ale statului sau ONG-uri de mediu, să pună întrebări și să obțină răspunsuri în legătură cu acest mediatizat proiect. A surprins lipsa de la acest seminar a unor reprezentanți ai "grupului de la Cluj" care se opun proiectului, printre care îi amintim pe primarul Gheorghe Funar, ÎPS Bartolomeu Anania, academicianul Ionel Haiduc (care a participat la un seminar identic la București), profesorul Piso etc. De ce? Nu știm, poate au avut lucruri mai importante de făcut.
    În cuvântul său, dl. Richard Hill, director general al RMGC, a declarat că nu se aștepta ca "un asemenea proiect să aibă numai prieteni. În România sunt multe păreri filozofice care se opun mineritului și investițiilor străine în general". Referindu-se la proiectul minier de la Roșia Montană, domnia sa a declarat că această investiție va ajuta România pentru aderarea la UE. "Proiectul reprezintă un succes în drumul României către Uniunea Europeană. Realizarea lui înseamnă o reducere substanțială a poluării afluenților Dunării (cu costuri de capital de aproximativ 250 de milioane de dolari), un mediu înconjurător local mult îmbunătățit, o reînnoire socială și economică a regiunii, startul unei perioade durabile pentru mineritul românesc. Eșecul în implementarea proiectului va duce la continua degradare a condițiilor de mediu, sociale și economice din regiune și va priva industria minieră de o investiție vitală de capital", a mai precizat Richard Hill.
    Domnia sa a adăugat că "există un potențial extraordinar pentru acest proiect, pe care cred că pot să-l duc în faza de producție. Investiția aduce bunăstare economică, socială și poate rezolva problemele de mediu sau poate duce chiar la eliminarea lor. România are nevoie de astfel de proiecte și trebuie să-și demonstreze ei, țărilor vecine și UE că investiția poate fi implementată și dezvoltată pe principii clare", a mai declarat Richard Hill. Mai trebuie precizat faptul că, până la demararea proiectului, riscul aparține în întregime lui Gabriel Resources și nu statului român. Mai pe înțelesul tuturor, dacă proiectul nu va fi aprobat de autoritățile statului, cele 60 de milioane de dolari cheltuite până acum vor reprezenta pierderi ale acționarilor. "Riscul le aparține și ei au știut acest lucru. Poți să pierzi sau să câștigi", a adăugat directorul general al RMGC.
    Până în prezent, s-au relocat peste 36 la sută din cetățenii aflați în zona de impact a proiectului, aceștia primind despăgubiri de peste șapte milioane de dolari.
    Unul dintre directorii companiei, Gabriel Dumitrașcu, a declarat că din suprafața de 41,61 km pătrați, cât are Roșia Montană, doar 7,65 km pătrați vor fi afectați de proiect (pentru a vă face o imagine de ansamblu amintim că suprafața Apusenilor este de aproximativ 21.000 kmp). Mai trebuie precizat că aproape 80 la sută din cei care s-au relocat de la Roșia Montană au rămas în județul Alba, în zona Apusenilor, dar și la Alba Iulia. La capitolul beneficii aduse de RMGC pentru comunitatea din Roșia Montană în anul 2002, Gabriel Dumitrașcu a precizat următoarele sume: 1,8 miliarde de lei (cotă parte din impozitul pe salarii) pentru CL Roșia Montană, 718 milioane de lei - impozite pe clădiri și terenuri, 509 milioane de lei - taxe mijloace de transport, 680 de milioane de lei - chirii terenuri și taxe concesionare, 2,95 miliarde de lei - chirii locuințe și mijloace auto.
    Vom reveni cu noi amănunte întrucât seminarul s-a derulat pe parcursul unei zile.
Florin ROMAN

Consiliul local Alba Iulia este nemulțumit de relația cu FC Unirea Alba Iulia
Cu toate acestea încă 1,2 miliarde de lei intră în conturile clubului
      Reunit în ședință extraordinară, Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat alocarea suplimentară a sumei de 1,2 miliarde de lei din bugetul local pentru susținerea FC Unirea Alba Iulia. Deși proiectul a fost votat în unanimitate, aceeași unanimitate s-a înregistrat în discuțiile legate de relația dintre CL Alba Iulia și club. Iar ele au scos în evidență fără echivoc nemulțumirea consilierilor locali față de modul în care conducerea FC Unirea Alba Iulia tratează Consiliul local. Una dintre propuneri vizează ca și CL Alba Iulia să aibă reprezentanți în Consiliul de Administrație al FC Unirea, iar alcătuirea consiliului să fie una proporțională cu aportul la finanțarea echipei. În plus, consilierii cer conducerii clubului un raport asupra folosirii banilor alocați din bugetul local și un altul cu privire la încasările din biletele vândute la meciurile pe care FC Unirea le-a disputat acasă. Și pentru că o discuție față în față este extrem de necesară, consilierii au decis ca aceste rapoarte să fie prezentate la următoarea ședință a CL Alba Iulia din data de 23 decembrie, când reprezentanții FC Unirea sunt invitați la ședință.
Anca DINICĂ

Conferința județeană a PSD Alba s-a amânat
      Interimatul senatorului Cornel Filipescu la președinția organizației județene a PSD Alba va continua probabil până în prima parte a anului viitor. Acest lucru se datorează faptului că mult așteptata Conferință județeană extraordinară a PSD Alba, care trebuia să aibă loc mâine s-a amânat pentru o altă dată, neprecizată încă. Cornel Filipescu ne-a declarat că acestă decizie a fost adoptată la începutul săptămânii, în ședința Delegației Permanente a centralei PSD, pe motiv că în luna decembrie nu pot să se desfășoare asemenea acțiuni de maximă importanță pentru partid.(R.J.)
Piese auto de 80 de milioane de lei vândute la... fier vechi
      Polițiștii din Sebeș i-au identificat pe Adrian Haller și Paul Constantin Antonie, ambii de 14 ani, din localitate, stabilind că aceștia sunt autorii unui furt estimat la circa 80 de milioane de lei. Cei doi au sustras piese auto necesare unei autoutilitare Mercedes, piese aflate în curtea unei societăți comerciale din Sebeș. Minorii au vândut piesele Petronelei Virginia Faur de la o societate de valorificare a fierului vechi din Sebeș. Suma încasată de cei doi hoți minori: 180.000 de lei. Piesele au fost recuperate de polițiști și predate societății prejudiciate iar cei doi minori sunt cercetați pentru furt calificat. (N.I.T.)
Incendiu la Valea Lungă
      Pompierii militari din Blaj au intervenit în noaptea de 8/9 decembrie a.c. la stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din comuna Valea Lungă. La sosirea pompierilor ardea o claie de circa 4 tone de fân, existând riscul ca focul să se extindă la celelalte furaje depozitate în apropiere. Pompierii au constatat că focul izbucnise din cauza neglijenței proprietarului, Sebastian Trif, care aruncase o țigară aprinsă în apropierea fânului. Pagubele au fost estimate la circa 10 milioane de lei. Pompierii au reușit să înlăture pericolul extinderii focului la restul gospodăriei. (N.I.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.