Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Reconciliere prin dezbinare?
      În ciuda semnalelor negative pe care le-au primit în ultimele luni din partea societății civile, a partidelor politice românești și în egală măsură, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, radicalii maghiari s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute la Cluj Napoca, unde au constituit Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania. Care este obiectivul principal al acestui consiliu se știe deja foarte bine: constituirea Ținutului Secuiesc și obținerea autonomiei pe criterii etnice. Cu mijloacele de atingere a țelului n-am fost însă prea lămuriți. Pentru că, în binecunoscutul lor stil duplicitar, fals democrat, liberal și european, radicalii maghiari au reușit să ne amăgească. La reuniunea de la Cluj Napoca, însă, lucrurile au fost date pe față, discursul președintelui ales al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, fiind unul foarte abrupt și îngrijorător. Nici mai mult, nici mai puțin, radicalii maghiari vor modificarea Tratatului de Pace de la Trianon prin care s-au trasat granițele actuale între Ungaria și România. Periculos, foarte periculos! Prezent la reuniunea de la Cluj Napoca, președintele Consiliului Național al FIDESZ (principalul partid de guvernământ din Ungaria) a declarat că maghiarii din Transilvania pot conta în lupta lor pentru autonomia pe criterii etnice pe sprijinul formațiunii sale.
    Interesant este faptul că, deși constituirea CNMT este un pericol chiar pentru UDMR, Consiliul Reprezentanților Unionali ai UDMR, reuniți sâmbătă la Târgu Mureș, a decis sancționarea lui Laszlo Tokes, dar fără excluderea lui din rândul membrilor uniunii. Desigur că decizia moderaților din UDMR este dictată de necesitățile electorale ale anului 2004, dar ea este de natură a încuraja acțiunile radicalilor.
    Reacțiile partidelor politice românești nu au întârziat să apară, fiind la fel de dure ca și declarația "de luptă" a lui Laszlo Tokes. Președintele executiv al Partidului Democrat - Emil Boc a declarat că radicalii maghiari au trecut din domeniul politicului în cel al penalului. El a subliniat că articolul 30, aliniatul 7 din Constituția României, interzice îndemnurile la ură națională, rasială, incitarea la discriminare și la separatism teritorial. Or modificarea Tratatului de Pace de la Trianon, chiar asta ar însemna. Revendicările CNMT sunt nejustificate în condițiile în care Constituția României cuprinde cele mai ridicate standarde în materie de protecție a minorităților. Pe aceeași linie a penalului, primarul municipiului Cluj Napoca a depus luni o plângere penală la Parchetul Înaltei Curți de Justiție și Casație împotriva celor 373 de delegați la reuniunea de constituire a CNMT, acuzați de acțiuni împotriva ordinii constituționale, asociere în vederea comiterii de infracțiuni, propagandă în favoarea statului totalitar. La rândul său, PSD respinge categoric orice fel de tentative de autonomie pe criterii etnice. Pentru că CNMT a obținut promisiunea fermă de sprijin din partea FIDESZ, "PSD apreciază că este necesar ca guvernul ungar să întreprindă măsurile firești împotriva celor care fac propagandă iredentistă și îndeamnă la luptă interetnică." Dar PSD mai are încă nevoie de sprijinul UDMR și de aceea premierul Adrian Năstase a propus o soluție pentru împlinirea măcar a unei revendicări care a făcut să curgă multă cerneală: solicitarea reamplasării la Arad a statuii celor 13 generali. Numai că acum se propune un parc al reconcilierii româno-maghiare, în care să fie ridicată și o statuie a revoluționarilor români de la 1848. Dar reconcilierea politicienilor nu înseamnă nimic fără susținerea ei de către populație. Or, ce susținere și ce reconciliere pot exista când spiritele sunt agitate periodic, iar măsurile coercitive se lasă destul de mult așteptate?
Anca DINICĂ