Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mineritul de stat românesc în moarte clinică
La solicitarea Uniunii Europene, alți 6000 de ortaci vor fi disponibilizați
      Soluția o reprezintă investițiile private de tipul Roșia Montană, și nu culesul de ciuperci și afine propus de ecologiști și academicieni
      La solicitarea Uniunii Europene, Guvernul României s-a angajat să treacă la măsuri nepopulare în anul electoral 2004, ce constau în disponibilizări masive la mastodonții industriali care generează "găuri negre" în industria românească. Pe lista executivului se regăsește și sectorul minier, care este nerentabil de mai mulți ani. Corpul muribund al acestui sector mai este ținut în viață doar de morfina injectată de guvern prin subvenții. De exemplu, numai la Roșia Montană, unde mina de stat este considerată una dintre cele mai bune din cadrul Minvest Deva, se cheltuiesc 3000 de lei pentru a obține un produs de 1000 de lei. Așa se face că subvenția anuală, acordată din bani publici, ajunge la 3 milioane de dolari pe an. Situația în viitorul apropiat nu este deloc roză, mai ales că guvernul s-a angajat în fața Uniunii Europene să elimine subvențiile în domeniul mineritului de neferoase până în 2007, când suntem așteptați să aderăm oficial la UE. An de an, până la acest deadline, subvenția va fi redusă cu 25 la sută. Chiar dacă minerii disponibilizați primesc lefuri compensatorii, ei rămân pe drumuri și este greu de crezut că-și vor găsi noi locuri de muncă. Soluții populiste sunt multe și doar în fază de promisiuni, pentru că statisticile arată limpede faptul că cei care au fost disponibilizați, în majoritate covârșitoare, nu și-au mai găsit locuri de muncă. Nici de soluții fanteziste, ca să nu le zicem glume proaste, nu ducem lipsă. Ecologiștii și academicienii au propus, de exemplu, ca, la Roșia Montană, minerii disponibilizați și localnicii să înceapă "revigorarea" în Apuseni la cules de ...ciuperci și fructe de pădure. O rețetă de succes, n-am ce zice...
    Soluția tehnică o reprezintă o investiție de tip privat, cifrată la circa 450 de milioane de dolari. Numai că la noi este mai ușor să distrugi, decât să construiești, așa că arma ponegririi și dezinformării funcționează eficient. Poate că cei care se opun le vor da de mâncare și de lucru minerilor ce vor fi disponibilizați, care speră ca investiția din Apuseni să le aducă bunăstarea și liniștea de care au nevoie. Problemele sociale sunt mult prea grele pentru a fi tratate cu sentimentalisme, pe o latură emoțională care dă bine, dar nu ține loc de foame. De acest lucru s-au convins, se pare, și parlamentarii europeni care au vizitat Roșia Montană. Chiar dacă au declarat că nu pot exprima un punct de vedere vis-a-vis de oportunitatea acestui proiect, sarcina revenind autorităților române, parlamentarii europeni au spus deschis că investiția din Apuseni se poate realiza prin respectarea cu strictețe a legilor privind mediul. Spre deosebire de alții, care vorbesc vrute și nevrute, fără ca măcar să aibă habar cu ce se mănâncă acest subiect, oferă soluții fanteziste și devin peste noapte buricul târgului, europenii au arătat că nu se joacă cu vorbele aruncate-n vânt.(O.P.)
Liberalii acuză conduita unor reprezentanți ai Prefecturii Alba
      Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, în cadrul conferinței de presă de ieri a liberalilor, a făcut cunoscut faptul că, în timp ce prefectul de Alba, Liviu Mugurel Sârbu, o persoană publică "numită", îi trage la răspundere cu "aroganță" pe parlamentarii de Alba, "aleși de popor" - Simedru și Pereș - instituția pe care o conduce acesta se confruntă cu tot felul de probleme. "Îi recomandăm domnului Sârbu să lase paiul din ochii altora și să-și vadă bârnele din propriii ochi. De când se chinuie să devină personajul principal din media județeană, a camuitat să vadă de treburile Prefecturii. Dânsul a primit în 27 octombrie 2003 două adrese de la doi președinți de secții de votare, de la Referendumul pentru Constituție", a spus Atanasiu. În fapt, este vorba de președinții secțiilor de votare din Micoșlaca și Uioara de Jos, care au reclamat Prefecturii că trimisul acestei instituții -dl. Virgil Lenghel - l-a reprezentat cu cinste pe prefect acolo "sub influența băuturilor alcoolice, cu un limbaj suburban și urinând pe gardul secției de votare în văzul cetățenilor care mergeau la vot". "Dânsului ar trebui să-i aplice corecții prefectul de Alba și nu aleșilor cetățenilor, respectiv celor doi parlamentari, Simedru și Pereș. Domnul prefect ar trebui să înțeleagă o dată pentru totdeauna că angajații prefecturii nu ar trebui să-și ia concedii fără plată sau să se autosuspende pe perioada cercetărilor, să urineze pe secțiile de votare, să umble beți în timpul serviciului sau când reprezintă Prefectura, să înjure sau să folosească un limbaj suburban. Asta ar trebui să fie treaba prefectului, nu să încerce să devină un mic actor local care să se dea în spectacol în fiecare conferință de presă, criticând opozanții (...). În momentul în care prefectul își va soluționa problemele din Prefectură, vom putea discuta și despre politică. Deocamdată, principalul lui rol este cel administrativ", a mai spus Atanasiu.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Alba Iulia în strai de sărbătoare
      Alba IuliaÎn aceste zile, angajații Primăriei municipiului Alba Iulia lucrează de zor la împodo­bi­rea orașului pentru Sărbăto­rile de iarnă. Pe majoritatea arterelor vor fi puse orna­mente luminoase, dar centrul de greutate va fi, ca și în anii precedenți, în zona cartierului Cetate, cel mai populat. În acest an primăria vine cu mai multe noutăți, printre care cea mai spectaculoasă va fi împodobirea brazilor din Parcul Unirii cu rețele luminoase, dar și din parcul în care este amplasată Lupa Capitolina, în orașul de jos. Și tot o noutate, în acest an vor fi mai mulți brazi de Crăciun: unul în parcul din orașul de jos, iar celălalt în zona bastionară, unde s-au organizat până acum Zilele Orașului și serbarea populară de 1 Decembrie. Motivația este una foarte exactă, ne spune primarul Mircea Hava - dorința de a-i obișnui pe albaiulieni cu "viața în Cetatea bastionară". Administrația speră ca toate pregătirile să fie încheiate sâmbătă, 20 decembrie. (A.D.)
Colocviile de literatur㠄Poezia Secolului XX"
      Mâine debutează la Aiud cea de-a X-a ediție a Colocviilor de literatură "Poezia Secolului XX", organizate de Casa de cultură "Liviu Rebreanu" Aiud și Primăria municipiului Aiud. Deschiderea manifestărilor va avea loc la ora 10.00, la Casa de cultură "Liviu Rebreanu" cu o dezbatere pe tema "Colindul - obiceiuri și datini de iarnă". De asemenea, va avea loc o prezentare a rezultatelor și desfășurării colocviilor în cei zece ani de la inițierea lor. Dezbaterea va fi urmată de lansarea volumelor "Legendele Maicii Domnului", autor Simion Florea Marin, "Bucurați-vă oameni buni, Iisus s-a născut" și "Moaștele cuvântului" - autor Ion Mărgineanu, "Obiceiuri de iarnă pe Valea Mureșului mijlociu" - autor Avram Cristea și "Stridențe" - autor Ovidiu Ivancu. Tot mâine, dar de la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziției de icoane a artistului Alexandru Iuga și un recital de colinde susținut de Marius Moga. Vineri, 19 decembrie, cu începere de la ora 10.00, la Casa de cultură se va desfășura Cafeneaua literară a Cenaclului de literatură și arte și prezentarea publicației "Aiudul literar". Manifestările se vor încheia cu un concert de colinde care va avea loc cu începere de la ora 18.00. (A.D.)
186 de șoferi amendați de poliție
      În cadrul unei acțiuni derulate de Serviciul Poliției Rutiere, în colaborare cu polițiștii din teritoriu, pe linia prevenirii accidentelor rutiere, au fost sancționați 66 de pietoni. De asemenea, au fost ridicate în vederea suspendării 7 permise de conducere și un talon de înmatriculare. Au fost sancționați contravențional și 186 de șoferi, suma totală a amenzilor aplicate ridicându-se la 164,3 milioane de lei. (N.I.T.)
Dr. Gheorghe Vieru - președinte al Colegiului medicilor din Alba și în următorii 4 ani
      În cursul zilei de ieri a fost desemnat noul președinte al Colegiului Medicilor Alba, dr. Gheorghe Vieru, care va ocupa această funcție timp de 4 ani. Domnia sa a fost practic reales, întrucât a fost președinte și în mandatul recent încheiat, ceea ce demonstrează că se bucură în continuare de încredere și apreciere în rândul medicilor. Ca vicepreședinți au fost desemnați dr. Flaviu Anghel, Dan Pahonțiu și Mircea Rău, iar ca secretar dr. Maria Olteanu. Reprezentant în Consiliul Național al CMR a fost desemnat dr. George Haber.(F.R.)
La Vingard-Șpring
A fost inaugurat primul Birou de Poliție Rurală din județul Alba
      Ieri după-amiază, în satul Vingard, comuna Șpring, a fost inaugurat primul Birou de Poliție Rurală din județul Alba. Acesta a fost înființat pe baza cerințelor programului ministerial "Liniștea comunității rurale". Biroul a fost amenajat în clădirea fostei primării din Vingard, pusă la dispoziție de Primăria comunei Șpring. Interiorul a fost amenajat cu sprijinul exclusiv al familiei Angela și Hant Bachman din Elveția. Cei doi au investit masiv în agricultura din zona Șpring și, cu această ocazie, s-au oferit să suporte toate cheltuielile impuse de amenajarea Biroului Rural de Poliție. Prin aportul financiar al celor doi investitori, în același corp de clădire au fost amenajate un dispensar și o cameră pentru agricultură. Biroul Rural de Poliție va fi deservit de cadrele Postului de Poliție Șpring, prin rotație, după un program prestabilit. (N.I.T.)
Prefectura s-a "împodobit" cu doi falnici brazi de Crăciun
      Începând de astăzi, prefectul Mugurel Sârbu și subordonații săi așteaptă, la sediul Prefecturii, cetele de colindători pentru care au fost pregătite sute de pachete conținând dulciuri și fructe. De asemenea, pe holul mare din incinta Prefecturii, a fost instalat și împodobit un falnic pom de iarnă, iar un altul la fel de țanțoș (în premieră) va fi amplasat în această dimineață la intrarea în clădire. Cele două "podoabe" coniferice provin din recunoscutele păduri de pe Valea Sebeșului.(R.J.)
Primii colindători la CJ Alba
      În cursul zilei de ieri, conducerea și salariații Consiliului Județean Alba au avut parte de primii colindători din acest an. Colindul de Crăciun a fost adus în CJ Alba de micuții de la școala generală din localitatea Unirea I, dirijați de părintele Roată. Președintele Eugen Popa a declarat că toți colindătorii sunt bineveniți.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.