Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tineri și fără speranță
      O țară poate fi bogată și înzestrată de la Dumnezeu cu tot soiul de daruri. Cel mai de preț dar al unei țări este tineretul. Tinerii sunt aurul patriei, umerii de granit pe care se sprijină viitorul generațiilor ce vor veni. Istoria ne stă mărturie nepieritoare că ideile de înnoire și progres și mai ales forța lor propulsoare a sălășluit în mintea și-n brațele celor tineri. Ei sunt hărăziți de la Dumnezeu cu marele curaj de a înfrunta necunoscutul, vitregia și ironia sorții. Înșiși marii conducători de oști, marii savanți ai omenirii, care au riscat să moară cu nobilul și lucidul gând că se jertfesc pentru țară, pentru glia, pentru ogorul, pădurea și izvorul părinților lor, pentru a repara gravele greșeli ale istoriei, pentru a reînvia memoria celor care fuseseră și ei odată tineri și plini de vigoare, dar care acum dorm sub brazda patriei, au fost în marea lor majoritate tineri. Nu mai departe decât mândrul nostru Crai, Avram Iancu, a fost comandantul Revoluției de la 1848 din Transilvania la vârsta de doar 24 de ani. Exemple de acest fel pot fi date cu duiumul. Eminescu a creat "Luceafărul" la douăzeci de ani. Einstein a creat teoria relativității în plină tinerețe. Tinerii în general au în ei forța de mucenicie glorioasă. Iată, zilele acestea se-mplinesc 14 ani de la revoluția din decembrie unde mii de tineri au murit pentru libertate, demnitate, democrație și o viață mai bună.
    Din nefericire, tinerii noștri de azi se complac într-o stare de letargie, de nemulțumire pe care o afișează plictisiți. Superflua noțiune de patrie și patriotism a devenit o lozincă lipsită de conținut, pentru că prea i s-au tocit zimții în ședințe și sforăieli declamative uteciste, comuniste și neocomuniste. Sintagmele de patrie și patriotism nu mai spun niciunui tânăr nimic pentru că România de azi e o țară a sărăciei, a corupției și jafului. Nimeni nu întinde o mână celor tineri care vor să muncească. Posturile sunt negociate politic. Un biet învățător se căznește în vârful unui deal să-i învețe pe copii să scrie și să citească în niște școli neîncălzite și ia trei milioane și ceva pe lună. Mulți termină o facultate și nu au loc de muncă. Politichia a distrus noțiunea de ideal, de speranță. Un profesor de liceu îmi spunea că a făcut un chestionar în clasa al cărei diriginte era și, la întrebarea: ce e patria pentru voi?, unul i-a răspuns că e o țară de hoți și de vampiri. Nu le rămâne acestor tineri decât să se drogheze, să se prostitueze, să fure, să cerșească sau dacă au nițel curaj să ia drumul Occidentului pentru cele mai umilitoare munci.
    Nu se simte nici cel mai mic suflu că avem o armată de studenți, că avem organizații, asociații de tineret, care să se constituie într-o forță de care puterea să țină seama. Dimpotrivă, mulți din cei ce fac parte din organizațiile de tineret ale partidelor se duc acolo pentru funcții, pentru chermese și voiajuri în străinătate. Am văzut, de curând, la emisiunea "Nașul" un tocșou în care se aflau față în față alături de moderator doi tineri isteți: Victor Ponta, președintele Organizației tinerilor social democrați și Adrian Cioroianu, istoric și consilier al președintelui PNL, Theodor Stolojan. Dacă liberalul a încercat să spună ce fel de mesaj trebuie adresat tineretului din România, Victor Ponta a citat din programul partidului, secțiunea pentru tineret, ba mai mult a adus în discuție aspecte din viața intimă a colegului său de dezbatere. Una peste alta, Țăndărică ăsta de la PSD se umfla în pene că vor da tineretului locuințe, burse, cămine studențești și-n plus de asta ne-a creat senzația că e un Adrian Năstase în devenire, adică emfatic și arogant. Dacă tinerii noștri vor lua un astfel de model, halal democrație română!
Gheorghe JURCĂ