Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Colind românesc
      S-a așternut iarna peste țară, hlamida ei albă astupă cicatricile pământului. Acum se simte febra sărbătorilor, bucuria se mută în cuvânt și în sufletele oamenilor. Se aud clinchete de clopoței, brazii coboară din munți în casele noastre, ne reaprind bucuriile pierdute și ne fac mai înțelegători, mai buni, mai toleranți și mai puternici în lupta cu vitregiile vieții. Cineva spunea că în astfel de momente chiar și durerea, nefericirea sunt mai suportabile, mai frumoase. Românul cât de greu o duce, cât de neînsemnat se simte față de cei mai avuți și puternici știe să uite și privește partea plină a paharului, fărâma de lumină a vieții. Se simte Om, se simte creatura lui Dumnezeu. Un brad adus din tăria munților, cu lacrimi de ger în cetina lui face să pogoare în casa românului pacea, liniștea și-mpăcarea sufletească, puterea de a ierta, și de a spera că poate totuși la anul... Îi colindă casa sufletului speranța și iubirea pentru Pruncul Sfânt născut în ieslea din grota Betleemului.
    Un miracol face ca toți, și bogați și săraci, să ne simțim inocenți ca-n vremea prunciei, să ne umplem de mirare și de candoare că existăm, că vom primi în casele noastre datinile și obiceiurile, mesajul ancestral trimis ca dar de strămoșii noștri. Suntem un popor legat osmotic de glie, de padinile noastre cele ondulate, de cosmos, de crezul sfânt într-unul din cele mai mari miracole ale lumii, zămislirea pe un pat de paie, sub ochii duioși și calzi ai Sfintei Fecioare Maria a celui chemat să salveze lumea din bezna păcatului și să ne dea o dimensiune divină.
    Acest nou Crăciun va găsi ca de fiecare dată case de oameni săraci și sărmani, cu geamuri înghețate, cu o cină abia încropită pe masă. De data asta nu are rost să ne lamentăm, să ne exhibăm neliniștirile, angoasele, traiul sordid, soli­tudinea. Știm că unii o duc prost și mai știm că politicienilor nu le pasă de viața neviață a acestor calici, că pensiile sunt mici, că maladii viclene le sapă insidios la rădăcina vieții, că lacrimile se șterg cu dosul palmelor crăpate de muncă. Moș Crăciun care semnifică una din marile minuni ale lumii le șterge prin gestul său de duioșie și le aduce în schimb marea mângâiere, scânteia bucuriei că le va încălzi inimile împovărate de servituți și nevoi.
    Moș Crăciun e un oaspete așteptat cu inima deschisă nu numai de copii, ci și de oameni mari, mai cu seamă de cei singuri, căci nici o boală nu-i mai grea pe această lume decât singurătatea. Nici chiar moartea. A trăi singur înseamnă a fi cu sufletul în neant, a te adapta la ceva ce nu va mai fi, o reculegere tristă a vieții închinate binelui. Iată, de ce dragi români cu dare de mână, societăți și asociații de caritate, căutați-i în aceste zile pe cei singuri, pe cei nevoiași și neputincioși, fie tineri sau în vârstă. Ei se vor bucura și cerul se va aprinde pentru ei de tot mai multe făclii. Astăzi mai mult ca oricând contează individul, pentru că importantă este comunitatea. Spiritul acestui popor este unul liber pentru că mai întâi este spirit comunitar. Ce mult înseamnă ca cineva să te întrebe dacă te simți bine și dacă te mai poți bucura de zilele ce ți-au mai rămas de trăit. Semnificația Crăciunului este de a împărți timpul tău cu alții, de a te bucura că dăruiești, nu că primești. Asta îți conferă importanță, speranță, forță, încredere. Iată de ce o nație care pune preț pe individ este și va rămâne pururi tânără. Când vom înțelege și noi urmașii Mioriței că punem preț la fel pe toți locatarii acestei țări, va fi semnul că cea mai mare lucrare a nației s-a făcut. Fie ca acest colind să vă mângâie sufletele și să fiți mereu fiii credincioși ai speranței de mai bine!
Gheorghe JURCĂ