Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Gură de oxigen pentru zonele miniere
      Programul Schema de Dezvoltare Socială, derulat de A­gen­ția Națională pentru Dezvoltarea și Implementarea Pro­gramelor de Reconstrucție a Zonelor miniere, finanțat de DFID, are ca obiectiv general sprijinirea dezvoltării sociale a comu­nităților umane afectate de restructurarea sectorului minier. În etapa pilot, în județul Alba, au fost finanțate 8 proiecte cu valoare totală de 18.500 lire sterline.
    În această etapă la dispoziția Colectivului zonal Alba este un fond de 22.500 lire sterline, destinat proiectelor sociale din comunitățile cele mai afectate de procesul de restructurare a sectorului minier: Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Almașu Mare, Bucium, Lupșa, Livezile.
    Miercuri, 17 decembrie 2003, au fost semnate contractele de finanțare pentru 6 proiecte, după cum urmează: *"Pentru un oraș mai curat", proiect ce va fi derulat de Clubul de ecologie al elevilor de la Grupul școlar HCC din Abrud care își propune igienizarea cursului râului Abrudel pe o distanță de 2,5 km, susținut și de o campanie de informare și sensibilizare a cetă­țenilor pentru păstrarea curățeniei; *"Tinerețe și sănătate", proiect derulat de Grupul de inițiativă "Abrud 2003" din Abrud. Cu ajutorul finanțării acordate se va amenaja un club pentru tineri, unde se vor desfășura activități recreative și educative, cu scopul combaterii comportamentelor cu risc.; *"Clubul Pen­sionarilor" - aplicație a asociației pensionarilor din Baia de Arieș "Mereu Activ"; *"Baza sportivă Silvanita", proiect prin care se dorește reabilitarea bazei sportive din Baia de Arieș, propus de asociația tinerilor din acest oraș; *"Cristal - cultură și tradiții în scop umanitar" - proiect propus de Asociația Cristal a femeilor din Zlatna - care implică lucrări de reabilitare a locației unde acestea își desfășoară activitatea, și anume Casa de Cultură din Zlatna, cu scopul dezvoltării acțiunilor caritabile pe care asociația le desfășoară; *"Etnos - Integrare prin cultură și tradiții", derulat de Asociația "Pirita" - Zlatna, unde vor fi finanțate lucrările de renovare și amenajare a căminului cultural Pirita, în vederea desfășurării activităților comunitare.
    "Valoarea proiectelor contractate în cadrul acestui program (6 până la ora actuală) este de 20.841 GBP (lire sterline)", ne-a informat reprezentantul SDS, colectiv zonal Alba, Viorica Vilcea.
Florin ROMAN

După ce au revocat prima hotărâre
Consilierii au aprobat privatizarea de la S.C. DPL S.A. Alba
Consilierul PD Ion Dumitrel - "persona non-grata"
      Ședința de vineri a Consiliului județean Alba a întârziat mai bine de o jumătatae de oră deoarece sala 100 din sediul Palatului Administrativ era plină de participanți la video­conferință, lucru ce i-a nemulțimit pe membrii Opoziției. Cel care și-a asumat vina a fost președintele CJ Alba, Eugen Popa, care și-a cerut scuze pentru întârziere, precizând că a fost vorba de ceva neprevăzut. Poate cel mai important lucru este că s-a aprobat proiectul de hotărâre care vizează privatizarea de la SC DPL SA Alba, pentru a doua oară, după ce primul proiect a fost revocat. consilierul PD a spus că Puterea trebuie să-și asume vina pentru că primul proiect a fost revocat pentru că a fost ilegal, în timp ce PSD susține că totul a fost OK. Cele două tabere s-au hârjonit și din cauza numărului necesar de voturi pentru adoptare, Opoziția susținând că sunt necesare 2/3 din numărul de voturi. Ieșirile la rampă ale pedistului l-a enervat pe președintele Popa care a declarat că următoarea sancțiune este chemarea la ordin a consilierului "recalcitrant". Apoi, consilierul PSD, Heljoni a cerut chiar ca să se voteze scoaterea din sală a lui Dumitrel. În cele din urmă, proiectul a fost votat și aprobat. Vânzarea pachetului de acțiuni de la SC DPL SA se va face prin licitație publică cu strigare.
Bani pentru salariați, dar nu și pentru consilieri
      Consilierii au aprobat în unanimitate și acordarea unei sume de 6,5 milioane de lei pentru ținuta vestimentară a aparatului propriu al CJ Alba, dar au respins propunerea lui Koble Csaba, care a cerut aceleași drepturi și pentru consilieri în numele Comisiei nr.6. Nu a trecut nici propunerea lui Alexandru Danciu (PD) de acordare a unei sume de 10 milioane de lei pentru salariați, întrucât nu mai sunt bani pentru această destinație.
Florin ROMAN

Scurt-metraj polițist la Abrud
Un Ninja în prag de sărbătoare
      De 2003 ani, creștinii sărbătoresc venirea lui Isus după conștiință și putirință: unii cu post și pioșenie, alții cu nepăsare și sămânță de scandal. Ne oprim din păcate de astă dată la cea de-a doua categorie de mai sus, informându-vă că polițiștii din Abrud au intervenit sâmbătă seara, în jurul orei 21.45, la aplanarea unui conflict izbucnit în parcarea discotecii West-Oxigen din localitate. După ce s-a luat la harță cu Guran Gheorghe, de 40 de ani, din Abrud, Alberto Ioan Deac, de 30 de ani, a scos din autoturismul propriu o sabie Ninja cu lama de 71 cm și un pistol cu aer comprimat, de 4,5 mmm, pentru a fi mai convingător. Și a fost... reușind să sperie asistența și să determine implicarea rapidă a polițiștilor. Agenții de ordine din cadrul poliției Abrud au intervenit, l-au dezarmat și i-au confiscat armele. Lui Alberto Ioan Deac i-a fost întocmit dosar penal la Legea 61/1991. (N.I.T.)
Mai mult confort în școlile județului
      Eforturile pentru asigurarea independenței energetice a unităților școlare includ pe lângă lucrările executate de administrațiile publice (cele care-și permit să finanțeze astfel de investiții) și lucrări finanțate de guvernul României. Anul acesta programul guvernului a prevăzut montarea a 100 de centrale termice, marea lor majoritate în școlile din zonele defavorizate economic, sau izolate. Inspectorul școlar general al Inspe­ctoratului școlar județean Alba - Dorin Sandea a informat în cadrul unei conferințe de presă că județul Alba beneficiază de 4 investiții de acest gen. Este vorba de trei centrale termice pe lemne - la școlile generale din comunele Bistra, Albac și Șugag precum și de o centrală termică pe gaz - la Școala generală din orașul Zlatna. Numai valoarea centralelor termice și a pompelor necesare depășește 1 miliard de lei, adăugându-se valoarea lucrărilor la instalațiile interioare, lucrări care cad în sarcina administrațiilor locale. Pe lângă sporirea confortului, dotarea unităților școlare cu astfel de centrale termice duce și la o reducere substanțială a cheltuielilor cu combustibilii. Dorin Sandea a mai precizat că aplicarea acestui program va continua și în cursul anului viitor.
Anca DINICĂ

Cine pune bețe în roate revoluționarilor?
      La începutul acestei săptămâni Delegația Permanentă a Blocului Național al Revoluționarilor s-a reunit la București pentru a discuta problemele legate de urgentarea adoptării Legii Recunoștinței. Prin această lege se actualizează și completează unele prevederi ale Legii 42/1990, o lege de altfel aplicată doar sporadic. Existau semnale că persoane chiar din rândul revo­luționarilor una spun și alta fac. Horia Bărdaș - președintele Asociației Revoluționarilor din Decembrie '89 Alba Iulia ne-a informat că s-a constatat că Sergiu Nicolaescu a prezentat președintelui Ion Iliescu un proiect pentru revizuirea legii 42, iar revoluționarii aveau cunoștință de un cu totul alt proiect, realizat de secretarul de stat pentru problemele revoluționarilor, Emil Cuteanu. Se pare că artizanii acestei dezinformări sunt Sergiu Nicolaescu și Codrin Ștefănescu. În fața acestei situații, re­prezentanți la vârf ai BNR au avut întâlniri cu președintele Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase. Președintele Iliescu a întărit promisiunea de adoptare urgentă a Legii Recunoștinței, dar din pricina vacanței parlamentare acest lucru se va putea întâmpla cel mai repede în luna ianuarie a anului viitor. De asemenea, președintele Iliescu a promis și că se vor lua măsuri împotriva celor care l-au dezinformat. Blocul Național al Revoluționarilor a propus chiar destituirea lui Codrin Ștefănescu din funcția de secretar executiv al Partidului Social Democrat, o funcție a Partidului Forțelor Revoluționare, absorbit de PSD.
Anca DINICĂ

Liberalii au premiat zece elevi de nota 10
      Ieri, într-un cadru festiv, PNL Alba a premiat 10 elevi din județul Alba, cu rezultate excepționale la învățătură. Premiile au fost oferite de pre­ședintele TNL, Dan Motreanu și de pre­ședintele Organizației Municipale a PNL Alba, Simion Crețu. De menționat faptul că elevii cu rezultate excepționale la învățătură provin din familii care într-adevăr vor aprecia aceste premii în bani. Au fost premiați 10 elevi de nota 10: Mircea Clitan - clasa a X-a, Laura Clitan - clasa a X-a, Lucian Băla - clasa a XII-a, Iulia Hațegan - clasa a XII-a, Dan Penișoară - clasa a XII-a, Septimia Sârbu - clasa a XII-a, Anda Apostol - clasa X-a, Georgiana Hărăguș - clasa a X-a, Cristina Porca - clasa a X-a, Cristina Corlaci - clasa a X-a. Președintele Tineretului Național Liberal, Dan Motreanu, a spus că, în condițiile în care PNL-ul va câștiga alegerile, elevii premiați ieri de PNL vor putea beneficia de servicii cu remunerații care să le răsplătească înteligența și îi va motiva să nu părăsească România. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.