Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Bani albi pentru zile parlamentare negre
        Recent au transpirat spre presă și opinia publică date ale unui proiect de lege privind statutul deputaților și senatorilor. În fapt, un proiect de lege prin care se legiferează un tratament financiar preferențial pentru această categorie "aleasă" de români. Mult deasupra muritorilor de rând, în slujba cărora ar trebui să se afle (cel puțin aceasta este teoria), proiectul propune pentru parla­mentari creșteri salariale superioare celor ale celorlalți bugetari, dar și pensii speciale și alte avantaje. Deși aceste prevederi au fost criticate public și de președintele țării - Ion Iliescu și de președintele PSD - Adrian Năstase, proiectul există în continuare și se pare că va fi promovat cât de repede. El este susținut de 236 de deputați din toate grupurile parlamentare, ceea ce dovedește că "interesul poartă fesul". Printre îmbunătățirile pe care proiectul de lege le aduce vieții parlamentarilor este acordarea celui de-al 13-lea salariu (ca și celorlalți bugetari) într-un cuantum egal cu o indemnizație lunară sau cu o parte din ea (la nivelul stabilit de fiecare Cameră în parte). Începând cu luna ianuarie, cuantumul indemnizației lunare va crește cu 10%, astfel încât nivelul indemnizațiilor parlamentarilor pe 2004 ar fi cuprins între următoarele sume: 45.591.660 lei pentru președinții Camerelor și 36.158.720 lei pentru parlamentarii simpli. Conform aceluiași proiect, parlamentarii vor trebui să plătească în fiecare lună o cotizație de 5% din indemnizație pentru fondul special de pensii al parlamentarilor, structuri care vor funcționa la nivelul fiecărei Camere în parte. Cuantumul pensiei va fi evident diferențiat în funcție de legislaturi, astfel pentru o singură legislatură (4 ani) parlamentarul va beneficia de o pensie de 35% din indemnizația de parlamentar, pentru două legislaturi - 40%, pentru trei sau mai multe legislaturi - 45%. Pentru parlamentarii care nu vor fi aleși dar care nici nu au alte venituri (un loc de muncă sau alte pensii) s-a prevăzut ca formă de "protecție socială" o indemnizație tranzitorie lunară indexabilă, cu un cuantum egal cu indemnizația netă avută în ultima lună de mandat.
        Durata pentru care se poate plăti această indemnizație tran­zitorie este de maximum 18 luni. Se instituie și o indemnizație de deces, egală cu indemnizația de parlamentar, care va fi plătită unui senator sau deputat care moare în timpul mandatului.
        Pe lângă toate acestea, proiectul pune în acord statutul par­lamentarilor cu prevederile constituționale privind imunitatea, in­com­patibilitățile și declararea averilor. Pentru reducerea chiulului par­lamentar, la niveluri suportabile, se propun sancțiuni ce prevăd tă­ierea din indemnizație dar și publicarea numelui parlamentarului neascultător pe pagina de Internet a Camerei din care face parte. Sancțiunile privind nerespectarea regulilor de conduită au o paletă mai largă, mergând de la chemarea la ordin, la vot de blam cu excluderea temporară de la lucrări. În plus, cei pedepsiți riscă să rămână și fără cel de-al 13-lea salariu.
        Toate aceste măsuri vin desigur să completeze cadourile finan­ciare pe care guvernul le face în anul electoral. Cum parlamentarii au fost uitați, își croiesc singuri o soartă mai bună și se gândesc desigur și la neagra eventualitate în care nu vor mai primi sufragiile alegătorilor. Și, uite așa, aproape fiecare categorie socială, de la vlădică la opincă, are parte în anul 2004 de venituri diferențiat mai mari....
    Anca DINICĂ