Curier județean
 
 Meniu
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Românii din Canada au contactat ziarul "Unirea"
    •Aceștia se arată interesați să acorde sprijin material în cazurile disperate din țara noastră!
          Am mai scris despre donația pe care a făcut-o dl. Ioan B. (un albaiulian stabilit în Canada), în perioada sărbătorilor, unui număr de cinci familii nevoiașe din județul Alba (o sumă de bani pe care dânsul o consideră mai mult simbolică, deși aceasta a reprezentat "salvarea" bieților oameni în pragul Crăciunului). Din discuția purtată cu dânsul, cu prilejul efectuării donației, am dedus că sprijinul românilor-canadieni nu se va opri aici, dl. B. exprimându-și intenția de a aduce la cunoștința comunității românești din Canada anumite cazuri de-a dreptul disperate, din țara noastră, în scopul obținerii unui ajutor bănesc. Lăudabilă această intenție, care demonstrează că românii ce au părăsit țara au rămas români și nu au uitat niciodată de unde au plecat...
        Plecarea familiei B. în Canada a fost o adevărată aventură, în anul 1988. Era cea mai restrictivă perioadă a regimului Ceaușescu (în ceea ce privește deplasările în străinătate), dar dl. B. a avut șansa să le facă diverse mici servicii "mahărilor" de pe la PCR și Securitate, deoarece muncea ca vopsitor auto. După îndelungi demersuri și rugăminți a obținut o viză pentru Franța. A plecat împreună cu soția și cu fetița (care avea pe atunci doar 6 ani), iar odată ajuns în Germania și-a luat destinul în mâini și și-a căutat de lucru. După un timp a ajuns în Canada și s-a stabilit la Toronto. Acolo a primit, în decembrie 1989, vestea schimbării de regim din România. În luna martie 1990 era deja înapoi, în țară. Dar nu a rămas aici, pentru că lucrurile nu se așezaseră încă. Și-a continuat viața și activitatea la Toronto, revenind în Alba Iulia natală în fiecare an de atunci încoace. La Toronto există o puternică și numeroasă comunitate românească, după cum ne-a declarat dânsul, peste 50.000 de persoane, care nu numai că țin legătura permanent și se ajută reciproc acolo, printre străini, dar nu i-au uitat nici pe cei de acasă.
        În fiecare an, la Toronto se organizează "Balul strugurilor" (în luna octombrie), la care participă două - trei sute de familii, prilej cu care se strâng fonduri pentru diferite lucrări în beneficiul comunității românești. (Astfel de manifestări au făcut posibilă organizarea unei așa-zise "școli de duminică", unde copiii învață tot ceea ce trebuie să știe despre rădăcinile lor românești). De asemenea, la Toronto există și o biserică ortodoxă foarte veche, cu hramul "Sf. Gheorghe", amenajată pentru prima dată de legionarii români fugiți din țară în anii '50-'60. Odată cu creșterea numărului de români, aceasta a fost an de an îmbunătățită și înfrumusețată. Mai mult chiar, au fost construite încă trei biserici ortodoxe, deoarece cea veche devenise neîncăpătoare (de Înviere și de Crăciun, la vechea biserică vin trei-patru mii de români!). Uneori, duminica, enoriașii de la "Sf. Gheorghe" fac donații de peste 500 de dolari, din care, de asemenea, se fac investiții în beneficiul comunității. Desigur, și acolo viața e grea. Se muncește mult pentru bani, cheltuielile sunt mari, dar în fiecare an românii-canadieni găsesc resurse pentru a-i ajuta și pe cei mai nevoiași dintre nevoiașii români de acasă, din România. Aflând acest lucru, i-am propus d-lui B. să-i aduc la cunoștință unele cazuri de-a dreptul disperate, dintre cele cu care ne-am confruntat adesea de-a lungul timpului (de pildă cazurile unor copii ce trebuie operați în străinătate, în condițiile în care familiile lor n-au nici măcar banii de drum!). Știind că sunt zeci (poate sute) de români din județul Alba stabiliți numai în Toronto, ne-am gândit că în urma unor apeluri făcute în bisericile ortodoxe de acolo, s-ar putea obține sprijin pentru copiii a căror viață depinde de operațiile efectuate în străinătate. În acest context, dl. B. a afirmat că există o modalitate chiar mai eficientă de a face publice unele cazuri dis­perate: publicarea unor apeluri în săptămânalul de limbă română "Faptul divers", ce apare în Canada în zeci de mii de exemplare.
        Nu am fi revenit asupra gestului umanitar al d-lui B., și asupra discuției pe care am purtat-o cu dânsul, dar am dorit să de­mon­străm că, deși se tot vorbește despre dezrădăcinarea celor plecați în străinătate și despre lipsa de solidaritate a românilor aflați pe alte meleaguri, realitatea este alta: românii formează azi comunități puternice, nu au uitat niciodată de unde au plecat și vor fi în­totdeauna români, oriunde s-ar afla. Le mai lipsește, poate, doar mândria de a aparține acestui neam, dar pentru asta lucrurile ar trebui să evolueze altfel aici în țară: mai repede, spre bine!
    Ioan HĂNȚULESCU

    Cu excepția PNȚCD Alba
    Iuliu Maniu, uitat de toată lumea
        Sâmbătă s-au împlinit 131 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Unirii de la Alba Iulia. Din păcate, acest moment a trecut neobservat în județul Alba, semn că știm să ne prețuim eroii doar de Ziua națională. Excepția a reprezentat-o ca în fiecare an, PNȚCD Alba, care a organizat o dezbatere pe tema vieții și drumului politic al marelui Iuliu Maniu. Președintele PNȚCD Alba, Vasile Voicu Bora, ne-a declarat că nu s-a primit nici un semn de la autorități sau alte forțe politice că ar fi fost organizate alte acțiuni care să marcheze acest eveniment.(F.R.)
    Zăpada favorizează o recoltă bună
        Zăpada căzută în ultimele zile și temperaturile normale pentru această perioadă a anului favorizează o recoltă bună în vara anului 2004. Condițiile climatice de la însămânțare și până în prezent sunt satisfăcătoare, atât din punct de vedere al precipitațiilor, cât și al temperaturilor cu valori ce se încadrează în media multianuală. Stratul de zăpadă asigură o "plapumă pentru iarnă" la toate culturile înființate în toamna anului trecut. (A.D.T.)
    31,3 milioane de lei amenzi pentru ilegaliștii din trafic
        O acțiune organizată și desfășurată de agenții Serviciului Poliției Rutiere Alba în week-end-ul trecut s-a soldat cu aplicarea a 40 de sancțiuni contravenționale în valoare de 31,3 milioane de lei. Au fost reținute 6 certificate de înmatriculare din cauza defecțiunilor tehnice depistate la autoturismele verificate în trafic, iar 20 de șoferi au fost amendați pentru neportul centurii de siguranță. Au mai fost amendați 3 pietoni și un biciclist. (N.I.T.)
    Copiii din Gârbova de Sus se specializează în... informatică!
        Se vorbește mult în ultima vreme despre politica de egalizare a șanselor, mai ales în rândurile copiilor și ale celor tineri. Din nefericire, de cele mai multe ori, una se vorbește și alta se face. Pentru că astăzi, în era informatizării, un copil care nu are acces la calculator de la cea mai fragedă vârstă, pornește cu un handicap serios în viață. Iar aceasta este situația a numeroși copii din zona rurală, care sunt defavorizați din start, chiar dacă sunt la fel de dotați și de talentați ca și cei de la oraș. (Și cine poate ști în ce pui de moț, care n-a văzut calculator în viața lui, zace, poate, un geniu al informaticii, sau al altui domeniu spre care și-ar descoperi înclinația dacă ar avea la îndemână informații la zi?) Iată, însă, că în lipsa unei politici guvernamentale care să aibă drept scop principiul "nici o școală românească fără calculator", profesorii și învățătorii din mediul rural fac tot ce pot (relații, rugăminți, strângeri de fonduri) pentru a obține dotarea minimă a sălilor de clasă. (Aceasta în condițiile unei salarizări ca vai de lume!)
        Dar există și cazuri fericite, cum este cel al învățătoarei Melinda Mulea, de la Gârbova de Sus, și al celor 12 elevi de la Școala generală cu clasele I-IV, din localitate. Aceștia au primit, recent, un calculator de la președintele Fundației "PAEM", din Alba Iulia, dl. Voicu Vasile Bora, președintele PNȚCD Alba, care a aflat întâmplător că micuții gârboveni au nevoie de șansa cuvenită oricărui copil. Am aflat acest lucru chiar de la cei mici, care au trimis pe adresa redacției noastre o impresionantă scrisoare de mulțumire (fără nici o greșeală gramaticală, dovedind că meritau acest cadou!). (I.H.)
    Consilierul județean Liviu Stoica, alături de familiile nevoiașe
        Ca la fiecare început de nou an, consilierul județean Liviu Stoica a făcut lăudabile gesturi umanitare pentru o serie de familii nevoiașe din județul Alba. Concret, din contribuția sa personală dar și cu ajutorul unor sponsori generoși, domnia-sa a donat unor familii din Alba Iulia și din Blaj mai multe pachete conținând alimente și îmbrăcăminte, dar și bani pentru ca aceștia să-și poată achita diversele cheltuieli legate de întreținerea locuințelor.(R.J.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.