Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Agricultura plecată
        Mii de români s-au înghesuit, încă de la începutul acestui an, la Oficiul Național pentru Migrația Forței de Muncă, pentru a pleca la muncă în străinătate, în special în agricultură, la cules de căpșuni, lămâi, măsline sau portocale, în Spania, Grecia, Italia sau Turcia, de parcă în țara noastră pământul ar fi deșert, stâncă sau ghețar și nu cel mai bun teren din această parte a Europei. Exodul românilor spre agricultura europeană a făcut ca în România importurile de produse agricole și alimentare să crească continuu, astfel că în 2003 s-a ajuns la incredibila cifră de peste 1 miliard de euro, aproape dublu față de 2002. Am importat ceapă de 10 milioane de euro, mere și pere de 5 milioane de euro, grâu, zahăr, tutun, alcool de sute de milioane de euro. Desigur, importul nu este un lucru rău în sine, chiar când este vorba de merele ce se găsesc în România pe toate drumurile. Rău este că nu am reușit să exportăm produse alimentare decât în valoare de nici 500 de milioane de euro. În timp ce Estonia de pildă, o țară de 10 ori mai mică, a exportat de 500 de milioane de euro, iar Islanda a scos bani gheață din exportul agricol de 1,4 miliarde de euro.
        Situația este cu atât mai tristă pentru noi, cu cât avem ocupată în agricultură peste 40% din populația țării. O populație îmbătrânită și sărăcită care nu a avansat deloc în ultimii 10-14 ani. Ba dim­potrivă, nefericita Lege 18 elaborată de niște parlamentari ignoranți ce nu au ținut cont de un criteriu decisiv al agriculturii moderne - dimensiunea exploatației agricole, a aruncat agricultura României în secolul XIX. Cu 2-3 hectare în proprietate, țăranul român s-a întors înapoi la plugul de lemn, la boi, la aceleași metode rudimentare de lucru ale pământului, la aceleași lemne de pus pe foc și la aceleași noroaie pe drum. Dacă țăranul mai rezistă, sau mai bine zis sub­zistă și mai scoate un ban, aceasta o face pentru că vinde direct pe piață, unde se cumpără din ce în ce mai puțin, deoarece în țară s-au extins foarte mult suprafețele moderne de vânzare (marketuri, super și hipermarketuri), unde consumatorii cumpără legume și fructe spălate, bine cântărite și împachetate. Evident, din import!
        De ce am ajuns în această situație? Pentru că talpa țării a fost, ca mereu în istorie, batjocorită, sau mai bine zis prinsă între tângu­ielile guvernamentale și prezidențiale despre binefacerile colecti­vismului și disprețul politicienilor, al vechii și noii intelectualități, ca­re o acuză de ignoranță și menținerea stângii la putere. Chestiunea agrară rămâne astfel nerezolvată și mai ales fără un viitor apropiat mai bun, atâta vreme cât cei care lucrează pământul, țăranul și fer­mierul român nu au nici un statut și nu există nici o piață a pământului care să formeze adevăratele exploatații rentabile. Ță­ranul nostru rămâne o simplă unealtă electorală. Iar alegerile din acest an îi vor menține acest statut, pentru că accentul cade asu­pra micilor proprietari, care vor primi pensii duble și câte 2 milioane de lei pentru fiecare hectar lucrat. De fapt un program electoral care nu are nimic în comun cu modernizarea agriculturii. Așa că vom avea și în 2004 tot o agricultură plecată la cules de căpșuni și citrice. Mai ales că ministrul Ilie Sârbu a rămas și fără c...., care, așa cum spunea Brucan, sunt absolut necesare pentru o schim­bare radicală în orice domeniu, mai ales în agricultură, care ține de... natură!
    Gheorghe CIUL