Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Tot mai agresivi, radicalii maghiari vor
    Ținutul Secuiesc - stat în stat
        Tot mai multe și mai periculoase sunt în ultimele luni acțiunile ra­dicalilor maghiari, unii dintre ei membri de frunte și parlamentari ai Uniunii Democratice a Maghiarilor din România. Probabil văzând că autoritățile române sunt prompte în a respinge doar verbal acțiunile lor anticonstituționale, susținătorii ideii autonomiei teritoriale pe cri­terii etnice a maghiarilor din Ținutul Secuiesc își văd mai departe de treabă. După constituirea, la finele anului trecut, a Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania și a Consiliului Na­țional al Secuilor (obiectivele celor două organisme maghiare fiind aceleași), prima lună a anului 2004 este una bogată. Deși respinși de confrații moderați din UDMR, radicalii nu renunță la luptă, dar nici la în­cercarea de a obține sprijinul acestora. Membrii Consiliului Național al Maghiarilor speră ca totuși conducerea UDMR să participe în această săptămână, la Cluj Napoca, la o serie de întâlniri menite a aduce sprijinul Uniunii pentru pro­iectul de autonomie a Ținutului Se­cuiesc. În pregătirea acestor sperate discuții, conducerea Consiliului Național al Secuilor, reunită sâmbătă, a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind autonomia teritorială a secuilor din Tran­silvania. Prevederile proiectului, așa cum le știm până acum, arată că inițiatorii doresc nici mai mult, nici mai puțin decât constituirea unui stat distinct. Pentru că Ținutul Secuiesc va avea președinte, a­les de cetățenii zonei prin vot secret, dar și parlament, poliție proprie și administrație publică maghiară. Iar acestea sunt atributele unui stat. Proiectul urmează să fie prezentat în parlamentul României de către deputații radicali UDMR, susținători fervenți ai ideii sepa­ra­tis­mului etnic.
        Deși privită cu destul scepticism la începuturile ei, mișcarea ra­dicală maghiară s-a întărit în timp, ajungând să fie nu numai obraz­nică, ci și deosebit de periculoasă. Nu trebuie să ne mai liniștească nici atitudinea pe care o au politicienii din Ungaria față de ea. Unii o resping și declară prin vocea ministrului ungar de externe, Laszlo Ko­vacs, că UDMR este singura formațiune pe care o recunosc ca reprezentând maghiarii din România, dar alții, mai exact, FIDESZ-ul fostului premier maghiar Viktor Orban - o susțin. Dar nu trebuie să uităm că parlamentari ai UDMR sunt și fruntași ai radicalilor.
        Tulburarea apelor interne în România poate produce greutăți și în ceea ce privește eforturile noastre de aderare la Uniunea Europeană. De aceea credem că autoritățile române trebuie să ia măsuri mai du­re împotriva acestor radicali maghiari, ale căror acțiuni au trecut "din domeniul politicului în cel al penalului" - spune Emil Boc, pre­ședintele executiv al Partidului Democrat. Pedeapsa pentru acțiuni anticonstituționale și împotriva statului poate ajunge la 15 ani de în­chisoare. În ton cu liderul democrat, ministrul Administrației și In­ternelor - Ioan Rus declara la rândul său: "Demersurile în afara legii vor fi tratate ca atare." Cum spuneam însă, la capitolul declarații am stat bine și până acum, dacă e să ne amintim doar reacțiile dure ale premierului Adrian Năstase. Sperăm că măsurile concrete împotriva celor care pun între paranteze Constituția, integritatea și interesele statului român să apară și ele și să fie la fel de ferme. Pentru că numai așa vor avea efect de descurajare. Desigur că aceste măsuri trebuie luate legal și după dovedirea vinovăției. Ne dorim însă ca cer­cetarea să nu tărăgăneze în dulcele stil care ne-a consacrat.
    Anca DINICĂ

    Candidații de primar PSD pentru comunele din zonele Zlatna, Teiuș, Aiud și Ocna Mureș
        La sfârșitul săptămânii trecute, Delegația Permanentă a orga­ni­zației județene Alba a PSD a validat candidații la funcția de primar pentru comunele din zonele Zlatna, Teiuș, Aiud și Ocna Mureș. A­ceștia sunt următorii: Zaharia Aron - Almașu Mare; Nicolae Varvara - Meteș; Toma Cârnaț - Mihalț; Ioan Nistor - Întregalde; Ștefan Traian Popa - Stremț; Nicolae Munteanu - Cricău; Romulus Raica - Galda de Jos; Augustin Popa - Hopârta; Virgil Filimon - Livezile; Marin Indrei - Lopadea Nouă; Aurel Mărginean - Mirăslău; Victor Cordea - Ponor; Gligor Barabaș - Fărău; Ioan Rusu - Lunca Mureș; Pamfil Vaidesegan - Noșlac; Cristinel Metea - Unirea.(R.J.)
    O americancă pentru Cotroceni
        RobertsDe ceva vreme, o româncă ce s-a căsătorit cu un american bogat și a plecat în SUA de peste 20 de ani, pe numele ei actual Lia Ro­berts, a în­ceput să facă furori în politica ro­mâ­neas­că.
        Totul a început în toamna anului tre­cut, mai precis în seara zilei de 30 oc­tombrie 2003, când a fost invitată la show-ul lui Marius Tucă și a observat că a reușit să stârnească o oarecare cu­riozitate pe plaiurile sale mioritice. A plecat în SUA și a revenit în forță la București imediat după Anul Nou. În ceva mai mult de o săptămână a reușit să facă un adevărat tur de forță. În fi­ecare zi s-a întâlnit cu cel puțin unul din­tre politicienii sau demnitarii de prim rang ai țării, între care pre­ședintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase, Corneliu Vadim Tu­dor - președintele PRM, Theodor Stolojan - președintele PNL, cu alți numeroși miniștri, senatori și deputați. Apoi, fiecare seară și-a în­cheiat-o la unul sau chiar două posturi naționale de televiziune (ProTV, Antena 1, Prima TV, TVR1, B1TV), în cadrul emisiunilor de știri sau al altor emisiuni speciale.
        Dacă mai la început a fost ignorată, sau chiar luată în râs, actu­al­mente ipoteza unei posibile candidaturi a d-nei Roberts la preșe­dinția României este discutată și întoarsă pe toate fețele de către partidele și politicienii noștri. Au început să se "țeasă" tot felul de sce­narii în legătură cu intenția acesteia de a ocupa fotoliul pre­zi­dențial de la Cotroceni. Unii spun că ar fi "iepurele din pălăria PSD" - scenariu potrivit căruia Lia Roberts ar fi un candidat pregătit tocmai de către PSD în ideea de a mai "rupe" din voturile contracandidaților lui Adrian Năstase. Alții că ar viza președinția în ideea alierii cu A­lianța PNL-PD, iar Theodor Stolojan ar urma să fie numit prim- ministru după viitoarele alegeri. Iar... alții spun că ar fi în oarecare măsură manipulată de către Virgil Măgureanu - fostul șef al SRI.
        Îngrijorarea cea mai mare nu o stârnește poate atât perso­na­li­tatea posibilei candidate, deși are o carte de vizită destul de im­presionantă - președinte al Partidului Republican din Statul Nevada și Consul onorific al României la Las Vegas - cât cel ce urmează să-i organizeze campania electorală - Dick Morris, specialistul nr.1 al SUA în campanii politice, cel ce i-a făcut învingători atât pe Bush în SUA, cât și pe Putin în Rusia.
        Deocamdată, pe toate posturile de televiziune unde apare și unde este întrebată dacă va candida, Lia Roberts declară că în prezent face doar o sondare a opiniei publice și în funcție de concluziile des­prinse va anunța în jurul datei de 15 februarie a.c. dacă își va depune candidatura sau nu.
        Duminică seara, fiind prezentă într-o ediție specială a emisiunii "100%" a lui Robert Turcescu la Realitatea TV, Lia Roberts a ținut să precizeze că nu va face jocurile politice ale nimănui, că nu va face nici o alianță cu nimeni și că va candida doar independent dacă va fi să se înscrie în cursa prezidențială. "Eu vin cu o altă optică față de jocurile politice din România. N-am să mă cobor în rigolă cu ni­meni și nici să mă urc cu cineva pe un munte (...) Electoratul meu îl reprezintă cei 22 de milioane de români", a spus între altele Lia Roberts. Întrebată cum va face față unor eventuale atacuri murdare din partea unor contracandidați, ea a declarat că "nu voi răspunde cu aceeași monedă, în schimb voi spune adevărul (...) Oricum sunt destul de puternică, întrucât sunt republicană. Partidul Republican are ca simbol elefantul, iar elefantul are pielea groasă...".
        Acum, după ce tot a dat-o d-na Roberts când pe după gard, când pe după... Cotroceni în legătură cu "posibila candidatură", în finalul e­misiunii de duminică seara, două dintre aserțiunile dânsei au lăsat să se înțeleagă că va candida cu adevărat la președinția României. În logică, regula silogismului spune că dacă premisele sunt ade­vărate - concluzia este și ea adevărată și invers. Premisele enunțate de d-na Roberts sunt: 1. La întrebarea dacă l-a anunțat pe preșe­dintele Bush că vine în România și cu ce intenții, ea a răspuns: "George Bush este președintele SUA și știe tot". 2. La întrebarea dacă a semnat un contract cu Dick Morris, a răspuns: "Am semnat un contract cu Dick Morris care acoperă în timp toată perioada ale­gerilor din România".
        Ei, potrivit acestor premise enunțate, dacă a spus adevărul, în­seamnă că Lia Roberts și-a anunțat deja candidatura pentru Pre­ședinția României. Iar faptul că președintele Bush "știe tot" poate, de asemenea, să ne mai conducă la încă foarte multe concluzii...
    Tinu MATEȘ

    Astăzi
    Bubuituri pe dealul Mamut
        Astăzi se va distruge muniția rămasă neexplodată, descoperită pe raza județului Alba, după cum urmează: 2 (două) lovituri pentru aruncător cal. 82 mm; 1 (un) corp grenadă de mână defensivă; 3 (trei) proiectile perforante cal. 85 mm; 2 (două) proiectile explozive cal. 76 mm.
        Distrugerea se va efectua de către o echipă de la Inspectoratul de Protecție Civilă Județean Alba, condusă de către mr. Szokacs An­drei și un reprezentant de la unitatea specializată a Coman­da­men­tului Protecției Civile București.
        "Pentru prevenirea unor accidente, rugăm populația ca între orele 11.00-16.00 să nu desfășoare activități pe o rază mai mică de 1000 m de zona poligonului de distrugeri de pe Dealul Mamut", se preci­zează în comunicatul IPC Alba. (F.R.)
    La începutul anului
    9.232 de firme înregistrate la ITM Alba
        La data de 16 ianuarie 2004 erau înregistrate la ITM Alba un nu­măr de 9.232 unități, din care 21 în perioada 12-16 ianuarie. Numărul contractelor individuale de muncă aflate în evidența ITM Alba era, la jumătatea acestei luni, de 68.110, din care în ultima săptămână numărul acestora a fost de 273: 216 contracte de muncă pe durată nedeterminată, 5 pe durată determinată, iar 52 cu timp parțial de muncă. De asemenea, de la începutul anului la nivelul județului au încetat 58.084 contracte de muncă, 803 dintre acestea doar în perioada 12-16 ianuarie a.c. În ceea ce privește registrele de muncă din evidența la ITM Alba, numărul acestora se ridică în prezent la 4.811. Inspectorul șef al instituției, jr. Dorel Aurel Fiț, ne-a informat că la ITM Alba se aflau la jumătatea acestei luni 34.907 carnete de muncă, iar 18.188 de carnete sunt la angajatori. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.