Prima pagină Ediția din: 20.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Din "jipanele" autorităților locale
    Nămeții de pe drumurile județului par fulgi de zăpadă
    •Cel mai greu se circulă pe tronsonul Cunța-Un­gurei-Ohaba, unde zăpada viscolită era de 60 de cm *6 sate erau ieri fără curent, liniile cedând sub povara zăpezii
          Și ieri a continuat să ningă masiv, în zona de șes a județului Alba stratul de zăpadă ajungând în doar câteva ore la grosimi cuprinse între 40 și 60 de cm, în zonele Cunța sau Jidvei. La Alba Iulia și Sebeș, grosimea stratului era de peste 10 cm. Spre deo­sebire de alți ani, de această dată, iarna a fost mai grea la șes și mai ușoară la munte, unde zăpada este topită în mare parte. Starea drumurilor a fost subiectul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri la CJ Alba și la care, alături de președintele Eugen Popa, au mai fost prezenți vicele Doru Victor Cetean, salariați ai aparatului propriu și directorul general al societății județene de drumuri, Ioan Dreve. Acesta a declarat că toate drumurile sunt deschise și se circulă în condiții de iarnă. Dânsul a adăugat că există stocuri pentru inter­venția echipajelor de deszăpezire, iar oamenii își desfășoară acti­vitatea în condițiile unei ierni grele. "Cel mai greu se circulă pe drumul Cunța-Ungurei-Ohaba, unde stratul de zăpadă măsura ieri, la orele prânzului, circa 60 de cm. Solicitările sunt foarte mari, iar noi trebuie să le facem față", a mai spus Ioan Dreve, care a apreciat colaborarea la acest capitol cu CJ Alba. Replica a venit din partea vicepreședintelui Cetean, care a declarat că, deși a atras atenția asupra întârzierii cu care se acționează pe drumurile județene, "îm­bunătățirea activității este zero". El a mai precizat că aceste întâr­zieri pot duce la evenimente rutiere. Doru Cetean a spus ziariștilor că în urma unei incursiuni în zona Apusenilor, a observat că drumarii intervin cu antiderapant pe zăpada fleșcăită, în loc să acționeze cu lama pe carosabil. "Poate că eu sunt mai pretențios, deoarece vin de la Drumuri naționale, unde intervenția în astfel de cazuri era mai promptă și mai eficientă", a spus Cetean. Președintele Consiliului Județean Alba, Eugen Popa, s-a declarat însă mulțumit de modul în care cei de la drumuri județene au acționat în zona de șes, cerându-i directorului Dreve să întărească disciplina. Popa le-a cerut șoferilor să-și echipeze autoturismele pentru iarnă (jipanele de la Consiliu și Prefectură nu au nevoie de așa ceva). Una peste alta, pe drumuri se circulă și, în afara curselor de navetiști ce au avut scurte întârzieri, alte probleme deosebite nu s-au semnalat. Mai trebuie spus că, din­colo de ceea ce fac drumarii, nici cetățenii nu se prea dau în vânt după curățenie, cu lopeți și mături. Ca să nu mai vorbim de majo­ritatea agenților economici care preferă să aibă în fața unităților pa­tinoare sau lacuri artificiale.
        Zăpada a cauzat probleme și celor de la Electrica. Șase sate din zona Meteș au rămas în beznă, pentru că zăpada grea a dus la ru­perea firelor. Mai mult, peste liniile de tensiune a căzut un copac pus jos de greutatea zăpezii. Domnișoara Mihaela Buda, purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala Alba, ne-a declarat că e­chi­pajele de intervenție au acționat imediat și era de așteptat ca a­seară lucrurile să fi fost rezolvate.
    Florin ROMAN

    Mâine, la București,
    Organizația PSD Alba intră la o analiză care va desemna președintele
        Analiza activității organizației județene a PSD Alba, și nu numai, de către Delegația Permanentă a centralei partidului de guvernământ s-a amânat cu o zi, astfel încât, delegația Albei este așteptată la București mâine de la ora 12.30, după cum ne-a comunicat pre­ședintele interimar Cornel Filipescu. La discuțiile cu membrii De­legației Permanente a PSD vor participa din partea județului Alba următorii: senatorul Cornel Filipescu - președintele interimar; depu­tatul Codrin Ștefănescu - secretar executiv al PSD; deputatul Con­stantin Selagea - vicepreședinte; deputatul Ioan Andrei; Mugurel Liviu Sârbu - vicepreședinte; Ioan Popa - vicepreședinte; Nicolae Ga­vrilă - vicepreședinte; Alexandru Retegan - vicepreședinte; Marius Rotar - secretar executiv. "Este vorba despre o analiză la care vor fi supuse toate organizațiile județene din țară. Se vor aborda probleme organizatorice și administrative ale partidului, vom atinge aspecte legate de viitoarea campanie electorală și candidații propuși, va fi trecută în revistă activitatea organizațiilor de tineret și de femei și nu în cele din urmă vom stabili data de desfășurare a Conferinței jude­țene extraordinare. Noi vom propune ca aceasta să se desfășoare pe 7 februarie a.c., dar nimic nu este bătut în cuie", ne-a declarat în exclusivitate președintele interimar Cornel Filipescu. Cert este că de la București PSD-iștii se vor întoarce cu un singur și sigur pre­șe­dinte de partid. (R.J.)
    La Arieșeni-Cobleș
    Un bărbat a murit prăvălindu-se 20 de metri în prăpastie
        În dimineața zilei de duminică, 18 ianuarie, în zona Cobleș-Arie­șeni a fost găsit trupul neînsuflețit al unui bărbat. Poliția din Arieșeni l-a identificat ca fiind Nicolae Vârciu, de 78 de ani, din Arieșeni. Din investigațiile efectuate la fața locului, polițiștii au presupus că omul se deplasa spre casă, pe o potecă situată la circa 20 de metri mai sus de locul unde a fost găsit trupul neînsuflețit. Din cauză că po­teca (într-o pantă de 50 de grade) era acoperită cu gheață, omul a alunecat și s-a rostogolit vreo 16 metri, iar apoi a mai căzut 4 metri în gol. Nicolae Vârciu fusese văzut consumând băuturi alcoolice, cu o zi înainte, în centrul comunei Arieșeni. Deoarece Vârciu era foarte lovit în zona capului, a fost solicitat medicul legist pentru a stabili cau­zele exacte ale decesului. (N.I.T.)
    Trafic rutier limitat
        Având în vedere prognoza meteo pentru perioada următoare, Co­man­damentul de iarnă al județului Alba recomandă tuturor parti­cipanților la trafic să limiteze circulația autovehiculelor la strictul ne­cesar, mai ales în afara localităților.
        "În situația în care se efectuează deplasarea în afara localităților, în mod obligatoriu autovehiculele vor fi dotate cu: lanțuri și materiale antiderapante precum și cu unelte adecvate acestui scop", se pre­cizează în comunicatul trimis la redacție de Inspectoratul de Pro­tecție civilă Alba. (F.R.)
    Regionalizare sau desființare
        Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a participat la Sinaia la prima conferință internațională din acest an pe tema regionalizării în Ro­mânia. Dânsul a declarat că în acest an sistemul celor opt regiuni românești nu se va modifica. El a adăugat că UE nu ne impune un anumit mod de regionalizare, care nu este un criteriu de aderare. Au fost prezentate trei criterii de reorganizare, din care unul presupune desființarea județelor mai mici. Eugen Popa a declarat că aceste variante sunt doar la stadiul de discuții.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.