Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Producția și consumul
        Una dintre importantele legi ale economiei de piață susține că producția este direct legată de consum și invers. Adică producția încurajează consumul tocmai prin faptul că livrând mai multe pro­duse pieței se încasează bani mai mulți. În mod firesc, acest lucru duce și la creșterea salariilor și a nivelului de trai, iar salariații, a­vând mai mulți bani în buzunar, își permit să cumpere diverse bunuri de care au nevoie. În mod invers, dacă crește consumul de bunuri, se încurajează producția, se creează locuri de muncă, scade șo­majul și crește astfel eficiența economică.
        De aceea, în majoritatea țărilor industriale, guvernele au încurajat consumul, considerându-l principalul motor de dezvoltare eco­no­mică. După cum se știe, când americanii își reduc consumul, eco­nomia lor intră în criză, deoarece depinde în proporție de trei pătrimi de apetitul cetățenilor săi pentru produsele electrocasnice și pentru automobile.
        În țara noastră, guvernul Năstase a încercat, îndeosebi în 2003, să accelereze pe pedala consumului. Numai că, din cauza eco­nomiei noastre bazate pe importuri masive, balanța de plăți externe a fost dată peste cap, iar deficitul extern a devenit sursa unei serioase îngrijorări atât la nivelul Băncii Naționale cât și la cel al Guvernului (vezi normele BNR care vor intra în vigoare de la 1 februarie cu privire la garanții și giranți la acordarea creditelor de consum și ipotecare). Căutând puțin la cauze, guvernanții noștri și-au dat seama că, numai prin creșterea creditului de consum, ecu­ația "crește consumul - crește producția" nu poate fi rezolvată. De ce? Păi foarte simplu. La noi, spre deosebire de SUA sau alte țări care încurajează consumul, aproape toate produsele de larg con­sum achiziționate de către cetățeni provin din import. Televizoarele color, computerele de tot felul, telefoanele mobile, aparatura și pro­dusele de menaj, autoturismele etc., toate provin din importuri pe bani grei. Astfel că, în practică, la noi consumul nu a reușit deloc să încurajeze sau să susțină producția, economia națională neavând nici un câștig. Asta pentru că, vorba unui important analist econo­mic, "majoritatea întreprinderilor din industria românească stau cu spatele la piață". Una cer consumatorii și alta produc ele. Pro­du­sele noastre, prin slaba calitate și competitivitate, nu reușesc să pătrundă decât în mică măsură pe piața exporturilor, pe piața internă nu au căutare, și astfel rămân mai mult pe stoc. De aici încolo un întreg lanț al slăbiciunilor. Cheltuieli mari de producție fără încasări, subvenții de la stat pe degeaba, împrumuturi externe ne­susținute economic, șomaj, faliment, creanțe bugetare neîncasate, buget sleit financiar.
        Desigur, poate unii vor spune că nu ne putem compara cu țările puternic industrializate cum sunt SUA, Germania, Japonia, Italia sau China. Este adevărat, însă putem lua exemplul unor țări vecine cum este Ungaria, care acum câțiva ani era la nivelul nostru, iar acum este... departe. Aici cei ce au guvernat în ultimii ani nu și-au prea bătut capul cu tot felul de programe macroeconomice pe ter­men lung, ci pur și simplu au creat facilități și au încurajat marile companii internaționale din domeniul producției de electrocasnice să vină să producă în Ungaria, în sistem "lohn". Și vorba lor "ei cu actorii, noi cu caii" - în prezent bunurile de folosință îndelungată au o pondere de 51% în exporturile Ungariei. Ungurii nu fac altceva decât să ofere condiții favorabile, forță de muncă și să asambleze niște componente sau subansamble cu valoare adăugată mare, care sunt produse în alte țări. Câștigă în schimb că sunt fabricate la ei și nu bagă atâția bani în importuri. La ei, balanța de export-import este activă.
        Așadar, experiența Ungariei și chiar a întreprinderilor românești de industrie ușoară cu producție în sistem "lohn" (care după cum se știe susțin în mare măsură exporturile și bugetul național) ar trebui grabnic extinsă și în domeniul producției și produselor electro­cas­nice. Atunci băncile românești și-ar menține trendul ascendent de acordare a creditelor de consum, iar economia românească ar fi într-adevăr în câștig, înregistrând o creștere reală.
    Tinu MATEȘ