Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Județul Alba acoperit de o mantie albă
    Zăpada și frigul continuă să fie inamicul public numărul unu
        A continuat să ningă și în acest week-end în județul Alba, dar problemele cauzate de zăpadă nu sunt nici pe departe comparabile cu ce s-a întâmplat în județele din Moldova și Dobrogea, unde sute de localități au rămas în beznă, drumurile au fost troienite, circulația interzisă, iar sute de oameni au rămas blocați în mașini. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul de Protecție Civilă Alba, deși la sfârșitul săptămânii a nins intens, nici un drum național sau județean nu este blocat. Nu se poate spune același lucru în zona de munte, unde numeroase drumuri comunale sunt inaccesibile, pentru că zăpada troienită depășește pe alocuri 80 de cm. Pe majoritatea drumurilor din Apuseni traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă, dificil fiind de circulat în zonele Ponor, Mogoș, Vadu Moților, Întregalde. În ultimele 24 de ore, echipele de deszăpezire de la SC Drumuri și Poduri Locale SA au intervenit cu 67 de utilaje și au împrăștiat 350 de tone de material antiderapant, în timp ce colegii lor de la Drumuri Naționale au acționat cu 65 de utilaje și 292 tone de antiderapant. Pe majoritatea drumurilor naționale stratul de zăpadă variază între 1 și 3 cm. Electrica, Romtelecom și Distrigaz nu au anunțat defecțiuni majore. Din fericire, la comandamentul de iarnă nu au fost semnalate cazuri de persoane blocate în auto­turisme, iar dispecerul de serviciu al Salvării ne-a declarat că ambulanțele au ajuns în timp util la intervenții. Straturile de zăpadă măsurau ieri dimineață 57 de cm la Roșia Montană, 44 de cm la Avram Iancu, 41 de cm la Arieșeni, 35 de cm la Ponorel, 30 de cm la Abrud și Vadu Moților, 25 la Albac și Zlatna, 21 la Roșia de Secaș, 14 la Alba Iulia. Meteorologii anunță pentru următoarele zile noi ninsori și ger noaptea și dimineața.
    Florin ROMAN

    La Alba Iulia
    Hora Unirii printre fulgi de nea
        În ciuda frigului pătrunzător și a ninsorii, câteva zeci de albaiulieni s-au adunat sâmbătă, 24 ianuarie, pe platoul din fața Statuii lui Mihai Viteazul pentru a juca Hora Unirii, cu prilejul aniversării a 145 de ani de la Unirea Principatelor Române. La statuia întâiului uni­ficator al românilor - Mihai Viteazul, au fost depuse coroane de flori din partea autorităților publice locale și județene, din partea Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, a Inspe­cto­ratului școlar județean Alba, a ASTRA și a Fundației "Alba Iulia 1918", iar momentul aniversat a fost evocat de directoarea Muzeului Național al Unirii - Sofia Știrban. Alături de albaiulieni s-au aflat pri­marul muncipiului Alba Iulia - Mircea Hava, prefectul județului Alba - Mugurel Sârbu, vicepreședinții Consiliului județean Alba - Doru Ce­tean și Ioan Florea. Manifestările dedicate zilei de 24 Ianuarie au mai inclus și vernisarea unei expoziții de carte la Biblioteca jude­țeană "Lucian Blaga", a unei expoziții de pictură și un spectacol fol­cloric, ambele la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia. (A.D.)
    Unirea Principatelor - evocată la Ocna Mureș
        La Biblioteca orășenească "Mircea Cenușă" din Ocna Mureș a avut loc un spectacol omagial dedicat Unirii de la 1859 înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Spectacolul a fost prezentat de elevii Școlii generale "Lucian Blaga" clasele I-IV secția română și maghiară.
        Partea istorică a acestui simpozion a fost prezentată de pro­fe­sorul Virgil Moga, directorul Casei de cultură din Ocna Mureș. Eve­nimentele petrecute în anul 1859 au fost relevate cu multă dăruire de toți cei care au participat la program, ceea ce dovedește că întregul colectiv de învățătoare a tratat cu mult respect acest eveniment. La spectacolul organizat a participat primarul orașului Oc­na Mureș, ec. Ioan Vasile Bugnar, viceprimarul orașului ing. Tudor Chidovăț, se­cretarul orașului, jur. Florinel Nicoară, părinții și rudele copiilor ar­tiști. (N.I.T.)
    Cu excepția PUR
    Partidele din Alba au cam uitat de Ziua Unirii Principatelor
        Sâmbătă, 24 ianuarie a.c., Ziua Unirii Principatelor a fost sărbă­torită și la Alba Iulia. Momentul cel mai important al zilei l-a con­stituit ceremonialul depunerii de coroane la statuia lui Mihai Vitea­zul, unde au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale și județene, ai instituțiilor militarizate și deconcentrate. Din păcate, mulți dintre politicienii noștri au dat uitării istoria românilor și au strălucit prin... absență . Doar o delegație de circa 10 persoane a PUR Alba, condusă de Nicolae Popa, a depus o coroană de flori în cinstea acestei zile importante din istoria poporului român.(N.I.T.)
    Încă de la înființare
    Zeci de albaiulieni membri ai ASTRA - partidul culturii române
        În cadrul manifestărilor organizate pentru aniversarea zilei de 24 Ianuarie și a 145 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Alba Iulia a avut loc reuniunea de reconstituire a Despărțământului ASTRA din municipiul reședință de județ. La Sala Unirii și-au dat întâlnire câteva zeci de cetățeni răspunzând chemării unui comitet de inițiativă condus de pr. Ștefan Urdă, comitet care dorește reînnodarea unei mai vechi tradiții culturale. Alături de ei s-au aflat și ÎPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Mircea Hava primarul municipiului Alba Iulia, viceprimarul Călin Potor, dar și invitați ai ASTRA din alte localități printre care Dumitru Acu - președintele Aso­ciațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Popo­rului Român, Areta Moș - președinta Despărțămânutului ASTRA "Mihail Kogălniceau" Iași, Silvia Pop - președinta Despărțământului ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, cu toții dornici să sprijine activitatea noului despărțământ albaiulian. Pentru cei care nu știu, ASTRA este o asociație care promovează limba, istoria și cultura română, într-un timp în care, mai ales în mediul rural, nu se poate vorbi de cine știe ce efervescență.
        De-a lungul timpului ASTRA a fost promotoarea unor acțiuni importante și în ceea ce privește păstrarea și promovarea "memoriei locului", mărturie stând cele peste 200 de plăci comemorative ale diverselor evenimente și personalități în mai multe localități ale țării. La Alba Iulia, în vremea când a funcționat vechiul despărțământ, una dintre realizările cu care ASTRA se mândrește este ridicarea Obe­liscului lui Horea, Cloșca și Crișan, unul dintre cele mai reușite mo­numente de for public din țară, care a devenit un adevărat reper, un simbol pentru Alba Iulia. Trebuie să spunem că odată cu recon­stituirea oficială a Despărțământului ASTRA Alba Iulia - numărul membrilor săi a crescut simțitor, majoritatea celor prezenți la Sala Unirii înscriindu-se în acest "partid al culturii române". Să fie într-un ceas bun!
    Anca DINICĂ

    Prefectul sprijină înființarea comunei Războieni
        Prezent la Ocna Mureș în urmă cu câteva zile, cu prilejul susți­nerii de audiențe, prefectul Mugurel Liviu Sârbu a avut o întrevedere specială cu o delegație numeroasă a localității Războieni. Cetățenii au solicitat sprijinul prefectului de Alba în tentativa lor de a obține separarea de orașul Ocna Mureș și întemeierea comunei Războieni. Aceștia au precizat că localitatea îndeplinește toate condițiile pentru înființarea comunei, mai puțin cea a participării la vot. Localnicii au menționat însă că este vorba despre prezența la vot în orașul Ocna Mureș și nu pe localitate, unde procentul a fost îndeplinit. Ei consideră că nu este corect acest procedeu, important fiind doar votul efectiv al localnicilor, care își doresc inființarea comunei. Cetățenii au pus și pe seama primarului Bugnar slaba prezență la vot, spunând că acesta a ascuns în prima fază posibilitatea orga­nizării referendumului, încercând să împiedice separarea orașului Ocna Mureș de Războieni, de frica pierderii electoratului. Se pare că Vasile Bugnar, în loc să-i sprijine, le-a ridicat numeroase obstacole, nepunând la dispoziție mijloace de transport și neîn­ființând secții de votare în locurile unde accesul se face mai greu. Prefectul Mugurel Sârbu a menționat că va face toate demersurile necesare pentru clarificarea situației, Prefectura Alba înaintând de altfel adrese ofi­ciale către Ministerul Administrației și Internelor pen­tru lămurirea acestor aspecte care au mai fost întâlnite în județ și cu alte ocazii.
    Răzvan JURCĂ

    La Alba Iulia
    Consilierii locali ai PD vor o campanie electorală curată
        Pornind de la obligația legală a primarului de a stabili, cu 45 de zile înainte de data alegerilor, locurile în care este permis afișajul electoral, dar și de la experiența tristă a anului 2000, când la încheierea campaniilor orașul arăta ca un clown, consilierii locali ai Partidului Democrat din Alba Iulia au decis că trebuie luate măsuri. Astfel, în prima ședință a Consiliului local Alba Iulia, ei vor promova un proiect de hotărâre prin care se va interzice lipirea afișelor e­lectorale pe stâlpi, pe clădiri, pe monumente istorice sau alte obi­ective. Se propune, în schimb, folosirea locurilor de afișaj exis­tente și amplasarea de panouri speciale. Cum este de așteptat ca unii certați cu bunul simț să nu respecte o asemenea decizie, proiectul propune și sancțiuni. Este vorba despre amendarea contra­ve­nien­ților, iar banii vor intra în bugetul local și vor fi folosiți probabil pentru îndepărtarea afișelor "ilegale". (A.D.)
    La Ceru Băcăinți
    Candidatul la primărie anunțat de PUR este de fapt al PD
        Bătălia pentru promovarea în calitatea de candidați pentru fotoliile de primari a unor oameni valoroși și credibili este foarte mare. O dovedește faptul că în cursul acestei săptămâni președintele PUR Alba - Nicolae Popa a anunțat drept candidat al PUR la primăria comunei Ceru Băcăinți pe domnul Vladu Crișan. Numai că, surpriză, la conferința săptămânală a Partidului Democrat Alba, domnul Vladu Crișan a declarat că nu este adevărat. A existat, spune el, o propu­nere din partea PUR, dar a refuzat-o. Domnul Crișan nu este membru al PUR, nu a participat la nici o acțiune a acestui partid și explicația pe care și-o oferă pentru această întâmplare este că organizația Cugir a PUR îl dezinformează pe domnul Popa. Mai mult, vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel a anunțat că domnul Crișan este de fapt candidatul PD la funcția de primar la Ceru Bă­căinți. (A.D.)
    Îngrășămintele, un lux pentru producătorii agricoli
        O statistică întocmită de Ministerul Agriculturii susține că în pe­rioada 1996-2001, producția internă de îngrășăminte chimice a scă­zut cu 463.000 tone. De la 1,4 milioane la 937.000 tone, în condițiile în care la nivelul întregii țări nu se administrează pământului decât 10 la sută din cantitatea ce se folosește în agricultura UE. (S.T.)
    Invitație (pesedistă) la Sebeș
        Noi, locuitorii comunei Pianu, cunoaștem bine activitatea domnu­lui Cornel Filipescu și a prefectului Mugurel Sârbu - care au sprijinit și sprijină și în prezent foarte mult organizația PSD din comuna Pi­anu, precum și dezvoltarea comunei noastre, ca de altfel a întregului județ. Locuitorii zonei Munților Apuseni sunt invitați să vină în mu­nicipiul Sebeș, să vadă un oraș european.
        Ca urmare a activității asidue desfășurată de fostul primar, acum prefect, Sebeșul s-a dezvoltat atât din punct de vedere economic, cât și social, edilitar, pentru meritele sale Mugurel Sârbu fiind recent decorat de președintele României, Ion Iliescu. Noi, membrii Orga­ni­zației PSD Pianu, dar și ceilalți locuitori ai comunei avem mare încredere în Mugurel Sârbu și în Cornel Filipescu, și sperăm că vor izbândi în lupta electorală ce se apropie.
    Ioan Oancea, vicepreședinte PSD comuna Pianu

    Un student informat, un student mai puternic
        Sub acest generic Partidul Noua Democrație Alba lansează un program de acces gratuit la Internet, a anunțat purtătorul de cuvânt al PND Alba - Alin Tomuș. Evident programul se adresează stu­denților, dar trebuie precizat că este o completare a unei inițiative mai vechi prin care se acordă acces gratuit la Internet pentru elevii ce provin din familii cu situație materială precară. Concret, este vorba despre o oră de Internet gratuit, la "Virus-Net" situat pe bu­levardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, bloc M7, în zilele de luni, marți și joi între orele 16.00 - 19.00. Biletele se pot obține de la sediul PND Alba din strada Calea Moților nr. 20, între orele 11.00 - 18.00, pe baza carnetului de student. (A.D.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.