Prima pagină Ediția din: 26.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Dreptatea guvernamentală mai tare decât drep­tatea lui Dumnezeu!
    Ministerul Culturii și Cultelor a alocat pentru o capelă din Mihalț de 25 de ori mai mult decât pentru o biserică, cu teren cu tot!
        Nu am fi readus în discuție conflictul interconfesional de la Mihalț, dacă nu am fi avut recent dovada palpabilă că acesta este alimentat de "demonul politic", foarte activ în acest an electoral. După cum știți, în linii mari, situația de la Mihalț se prezintă astfel: în localitate există o biserică mare, frumoasă, revendicată cândva de credincioșii greco-catolici, care au pierdut acțiunea în instanță. Astfel, aceasta a rămas în proprietatea ortodocșilor, păstoriți de părintele Ioan De­cean. Neavând lăcaș de cult, greco-catolicii, avându-l ca lider spi­ri­tual pe părintele Petru Stânea, au hotărât să-și construiască o nouă biserică, iar pentru realizarea construcției au solicitat teren de la ortodocși, care aveau în proprietate o casă parohială și o mare su­prafață de teren aferentă acesteia. După îndelungi tratative, între cele două părți s-a semnat un Protocol de predare-primire, prin care, "din considerente creștinești și frățești", ortodocșii cedau greco-catolicilor casa parohială, cu anexe, curte, grădină (4761 mp), cei dintâi rămânând în posesia unei suprafețe de 8375 mp.
        Se credea atunci (în luna iunie a anului trecut), că s-a făcut pace, în sfârșit. O vreme, preotul greco-catolic a ținut slujbele în fosta ca­să parohială, aflată acum în posesia Bisericii Unite cu Roma, dar spațiul respectiv era total impropriu și credincioșii așteptau ca mi­nistrul Culturii și Cultelor, Răzvan Theodorescu, să-și țină promi­si­unea făcută cu prilejul încheierii Protocolului și să aloce fondurile necesare (6,2 miliarde de lei), pentru construirea unei noi biserici greco-catolice. Ministrul a afirmat chiar că prima tranșă din această sumă (1,5 miliarde de lei) va fi alocată în luna următoare (iulie 2003!), pentru ca lăcașul de cult să fie construit până în anul 2004. Au intervenit atunci alte probleme, deoarece terenul pentru achizi­ționarea căruia negociau greco-catolicii a făcut obiectul unei supra-oferte din partea preotului ortodox Ioan Decean, care l-a "suflat" pur și simplu de sub nasul acestora. A fost momentul reînceperii os­tilităților dintre cele două confesiuni creștine. Și nu s-ar fi ajuns din nou la animozități, dacă suma promisă greco-catolicilor ar fi fost alocată în timp util. Interesant este faptul că, între timp, rămași fără casă parohială, ortodocșii au cerut și ei bani de la Ministerul Culturii și Cultelor, pentru construirea uneia noi. (Construcție ce trebuia ridicată, în viziunea ortodocșilor, musai pe terenul pe care-l doreau greco-catolicii!)
        Au urmat noi runde de negocieri, în care s-au implicat autoritățile locale, cele județene, reprezentanții Guvernului etc. Răzvan Theo­do­rescu chiar se arăta mulțumit de rezultatul acestora, crezând că în sfârșit a învins cerbicia mihălțenilor. Astfel, anul trecut, dl. ministru declara că "s-a eliminat o pată neagră de pe harta confesională a României" prin stingerea unui conflict despre care dânsul a avut neplăcuta surpriză să fie întrebat chiar și de ziariștii străini. Dar bucuria lui Răzvan Theodorescu a fost una, iar contribuția sa efectivă la aplanarea conflictului alta, căci sumele promise nu au fost alocate. Abia acum o lună de zile, în nr. 913 al Monitorului Oficial, (cel din data de 19 decembrie 2003), a fost publicată HG nr. 1.492 privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară. În situația anexată acestei Hotărâri de Guvern, Parohia greco-catolică Mihalț figurează cu suma de 200 de milioane de lei, pentru "achiziție teren" și "construcție biserică". Dar în aceeași situație figurează și Parohia ortodoxă Mihalț, cu suma de... 5 miliarde de lei, pentru "con­tinuare lucrări capelă". Adică, "dreptatea" făcută în stil PSD prevede 200 de milioane de lei pentru achiziționarea unui teren și construirea unei biserici, iar pentru continuarea lucrărilor la o capelă o sumă de... 25 de ori mai mare! De ce? Nu putem decât să bănuim, după cum spuneam, amestecul "demonului politic" care are nevoie de voturile numeroșilor ortodocși din Mihalț în acest an electoral! Deci dreptatea lui Dumnezeu e depășită în acest caz de "dreptatea" PSD, iar rațiunile de "aplanare a conflictului" devin instrumente de campanie electorală.
    Ioan HĂNȚULESCU

    Grâul sau falimentul!
    Patronii de brutării din județ - somați să restituie la rezerva de stat 72.000 de tone de grâu
        Mai mulți patroni de brutării din județ și-au exprimat îngrijorarea cu privire la epuizarea stocurilor de grâu și făină pe care le au. A­vantajele folosirii grâului din rezerva de stat se întorc acum împotriva lor. Agenții economici care au beneficiat de acest grâu au fost so­mați ca până la 31 ianuarie 2004 să restituie cantitatea de 72.000 tone de grâu. Cum să respecte agenții economici această poruncă dacă țara nu are grâu și pâinea se fabrică cu grâu din import? Sin­gura soluție realistă, susțin ei, este amânarea restituirii grâ­ului până la recolta din vara acestui an. Altfel, obligând agentul economic să importe acum cantități mai mari de grâu, într-o con­junctură total nefavorabilă, înseamnă condamnarea la pieire a celor care s-au străduit să asigure pâinea țării. În cazul în care cineva s-ar încumeta să facă acest gest prețul de vânzare al pâinii va crește pentru că pe piața mondială o tonă de grâu se vinde cu 170-180 de dolari. Grâul sau falimentul, aceasta nu poate fi o soluție rațională. (S.T.)
    Pe șoselele din Lancrăm și Șibot
    Accidente de circulație din cauza poleiului și a zăpezii
        Prezența zăpezii și a poleiului, dar și neatenția conducătorilor auto au dus la înregistrarea unor accidente și tamponări. Un caz de acest gen a avut loc la Lancrăm, unde un autotractor marca Iveco, cu semiremorcă, condus de Ludovic Zoltan Halasz, de 50 de ani, din Gilău, a intrat pe contrasens, după care a ieșit de pe carosabil și a intrat într-un gard. Accidentul s-a produs din cauza vitezei neadaptate la condițiile de trafic. În urma impactului, 20 la sută din gard și acoperișul unei magazii au fost distruse. Nu s-au înregistrat victime.
        *Un alt accident a avut loc pe direcția Șibot-Orăștie pe DN 7. Un autoturism VW, condus de Claudiu Iordan, de 26 de ani, care nu a păstrat distanța corespunzătoare în direcția de mers, a lovit o Dacia, condusă de Ioan Bănățan, de 29 de ani, din Săliștea. În urma impactului, o pasageră din autoturismul Dacia, Liana Belea, de 25 de ani, din Cugir, a fost rănită fiind transportată la spitalul din Cugir pentru a i se acorda îngrijiri medicale.(F.R.)
    La Întregalde
    Scandal tranșat cu furca
        Vineri seara, în localitatea Ghioncani a izbucnit un scandal în urma căruia Constantin Bacico a suferit o contuzie toracică și ab­dominală și o plagă contuză. Acesta susține că a fost victima unei agresiuni cu furca, fiind lovit de Dorel Buruiană, de 34 de ani și Aurel Clamba, de 66 de ani, ambii din Întreagalde, în fața casei lui Bu­ruiană. Pacientul a fost trimis la spitalul județean pentru a i se acorda îngrijiri medicale. Cercetările continuă.(F.R.)
    Atenție la coșurile de fum!
        O casă din Aiud aparținând Susanei Avram era aproape să ia foc după ce coșul de fum înfundat s-a aprins. Doar intervenția pom­pierilor a făcut ca focul să nu se extindă și la restul casei, fiind salvate bunuri de circa 1 miliard de lei. Pompierii îi invită pe cetățeni să curețe coșurile de evacuare a gazelor pentru că există pericolul producerii de incendii și intoxicații cu monoxid de carbon.(F.R.)
    Hoț de vite - urmărit general, prins la Mihalț
        Vineri, 23 ianuarie a.c. polițiștii l-au identificat și reținut pe Mihai Valentin Pruteanu, de 20 de ani, originar din comuna Trifești, județul Iași. Acesta era urmărit general pentru furt de vite. Tânărul va fi trimis sub escortă la Iași pentru a fi judecat.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.