Prima pagină Ediția din: 31.1.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Tristul epilog al unei uzine celebre
    Ampelum Zlatna pe cale de a-și da obștescul sfârșit
        După 257 de ani de funcționare, celebra fabrică producătoare de neferoase și nori de acid sulfuric - Ampelum Zlatna - este în prezent în faliment, lichidator fiind APAPS-ul. Din februarie 2004, cei 200 de disponibilizați vor îngroșa numărul șomerilor din Zlatna, oraș unde procentul celor care nu au un loc de muncă va atinge 85 % din po­spulația activă. Scriptic, Zlatna (plus localitățile aparținătoare) în­seamnă "acasă" pentru 9.600 de persoane. Faptic, populația este mult mai redusă, tinerii preferând să-și caute un loc de muncă și un rost în țară sau peste hotare. De altfel, în ultima perioadă, zlătnenii își fac pașapoarte într-o veselie - asta fiind doar o figură de stil pen­tru că este trist atunci când românii sunt nevoiți să mănânce pâinea amară a străinătății. (Apropo de pâine, cea românească făcută tot cu grâul străinătății, s-a scumpit cu 71,5 % în ultimele trei luni).
        Revenind la fostul centru de rezistență economică a Zlatnei - SC Ampelum - se pare că acesta își dă duhul la fel după cum a supra­viețuit atâta timp: cu falsitate. Dezvăluirea a fost făcută de consilierul local PNL, Silviu Ponoran, în cadrul unei conferințe de presă. "În 2003, Ampelum Zlatna a produs cupru de... lemn. De lemn! În loc de blocurile de cupru - din cupru! - s-au construit calupuri din lemn care au fost vopsite în culoarea cuprului. La vizita investitorilor acestea erau prezentate, în hală cu lumină obscură, ca o producție pe stoc (și pentru justificarea cheltuielilor salariale). Foștii angajați din Am­pelum știu lucrurile astea. Am rămas mirat că, la vremea respectivă, nimeni nu s-a sesizat din exterior. Este una dintre situațiile care a dus această firmă la acest dezastru economic - datoriile firmei se cifrează la 1090 de miliarde de lei. Ce s-o fi făcut cu banii pe cuprul de lemn, nu știu. Dar, din auzitele mele, cuprul de lemn s-a făcut cu acordul APAPS-ului. Ce să mai zici atunci de alții care trag tunuri dacă o firmă serioasă, cu capital majoritar de stat, își poate permite așa ceva?!" a declarat Ponoran. (n.r. Trist remember al zilelor de lucru tovărășești când cel care se pricepea la toate era tras în piept elegant de directorii de fabrici cu producție de... expoziție).
        La ora actuală, SC Ampelum Zlatna are o datorie către bugetul local de 3 miliarde de lei. Deși doi investitori (din Baia Mare și Zalău) s-au arătat interesați să repornească activitatea fabricii, dar s-a renunțat la idee pentru că în procesul productiv erau atrași doar a­proximativ 200 de muncitori iar poluarea era excesivă. Așa că "mi­reasa", de esență rășinoasă, dar fardată corespunzător în culori de neferoase, a rămas fără pețitori, în marea grădină a APAPS-ului...
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    "A doua noastră casă", de la Abrud
        După cum am fost informați recent, la Abrud este în derulare un proiect deosebit de interesant. Acesta a fost accesat de Consiliul local Abrud în cadrul Programului PHARE 2001, "Investiții în servicii sociale", și se intitulează "A doua noastră casă". Partenerii admi­nis­trației publice locale în derularea proiectului sunt Prefectura Alba și Organizația "Caritas" romano-catolic din județul nostru, iar im­plementarea acestuia constă în efectuarea unor lucrări de reabilitare ale Centrului de îngrijire și asistență Abrud (compartimentarea sa­loanelor mari, modernizarea spațiilor de cazare, instalare de geamuri și uși termopan, mansardarea clădirii vechi, încălzire centrală etc.). De asemenea, proiectul prevede încadrarea unui personal de spe­cialitate (asistent social, psiholog etc.) Valoarea proiectului este de 202.896 euro și va fi monitorizat de Direcția județeană de asistență socială Alba. (I.H.)
    6 februarie - data Conferinței PSD Alba
        După multe amânări și zvonuri legate de data în care se va des­fășura Conferința județeană extraordinară de alegeri a PSD Alba se pare că în sfârșit s-a stabilit ceva concret din acest punct de vedere. Surse foarte bine informate din cadrul PSD Alba ne-au comunicat faptul că respectivul eveniment se va desfășura cu certitudine vineri, 6 februarie a.c. de la ora 13.00 în incinta Casei de Cultură a Sin­dicatelor din Alba Iulia. Dacă în acest caz lucrurile par a fi clare, în ceea ce privește noul președinte al PSD Alba situația se află într-o nebuloasă totală.(R.J.)
    Teodor Atanasiu, președintele Comisiei de Politici Industriale a PNL
        Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu a fost ales președintele Comisiei de Politici Industriale a PNL. Întrebat fiind dacă a­ceastă nouă funcție reprezintă o trambulină de lansare spre un minister de profil într-o eventuală guvernare a opoziției, Atanasiu a spus că această comisie presupune în primul rând "o rezervă de intelectuali, de specialiști și de ce nu, o rezervă umană". (N.I.T.)
    Nicolae Mera, posibil deputat pe listele PSD Alba?
        La recentul Consiliu Național al TSD, ce a avut loc la Piatra Neamț, a fost lansat un proiect național inițiat de TSD, intitulat "PSD întinerește Parlamentul României", prin care se urmărește realizarea unei selecții naționale a tinerilor cu potențial politic din rândul TSD, în vederea includerii lor pe listele de candidați la Camera Deputaților. Până în prezent au fost selectați 80 de candidați care vor urma cursuri de pregătire, urmând ca apoi 15-20 dintre acești tineri să par­ticipe la alegerile din toamnă. Printre cei selectați se află și pre­ședintele TSD Alba, Nicolae Mera, ce a desfășurat o intensă acti­vitate politică în rândul formațiunii pe care o reprezintă. (R.J.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.