Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Euroamenzi pentru corupție
        Între căderile abundente de zăpadă, blocajele și accidentele ruti­ere, urmărirea și prinderea lui Passaris de România, bătăile crânce­ne aplicate de niște oligofreni unor membri de familie sau unor ne­cu­noscuți, scandalul nou-născuților din maternitatea Ploiești, în presa noastră liberă să facă ce vrea ea, inclusiv să arunce la gunoi știrile care ar putea șifona imaginea Guvernului, de exemplu, cu greu s-a strecurat vestea că parlamentarul olandez Arie Oostlander a ce­rut suspendarea negocierilor de aderare a României la UE, aces­ta fiind susținut în demersul său de baroneasa Emma Ni­cholson. Capetele de acuzare sunt încălcarea de către România a Moratoriului privind adopțiile internaționale și nerespectarea de către autorități a "supremației legii". În consecință, parlamentarul olandez a solicitat un plan de monitorizare sporită a capitolelor deja în­cheiate, în special pe domeniul Justiției și al Internelor, unde abuzurile nu mai sunt excepții ci pur și simplu reguli. Intervievată de BBC, Emma Nicholson, până de curând o prietenă a țării noastre, a declarat că "acest proiect de amendament ar fi în interesul Româ­niei, permițându-i să se concentreze deplin asupra creării unui sis­tem juridic eficient și bine condus". Ea a subliniat că, în absența unui cadru legislativ sănătos, România nu va putea să facă față integrării europene.
        În stilul său deja cunoscut, premierul Adrian Năstase a minima­lizat propunerea Oostlander-Nicholson, deși Grupul Partidului Popu­lar din care face parte olandezul este majoritar în Parlamentul Eu­ropean. El a declarat că avem de-a face cu o declarație personală și nu cu una a grupului în ansamblul său. Apoi vineri, 30 ianuarie, Mircea Geoană a organizat o conferință de presă, unde a relatat conținutul unei discuții telefonice Adrian Năstase - Gunther Ver­heugen care i-ar fi spus textual interlocutorului său că "România a pierdut 10 ani cu guverne incapabile, iar actualul executiv este sin­gurul care a dat rezultate concrete". De asemenea, lui Gary Titley, vicepreședintele Grupului Partidului Socialist din Parlamentul Euro­pean, din care face parte și PSD, o serie de canale de știri con­trolate de Executiv i-au atribuit o declarație în care Guvernul Năs­tase este lăudat pentru că "a făcut progrese importante în direcția bună".
        Între progresele invocate nu se numără, de bună seamă, șterge­rea pentru a patra oară, împotriva legii, a datoriilor Societății Na­ționale "Tutunul Românesc", recent privatizată cu niște investitori obscuri, pe o sumă cu mult inferioară valorii reale a societății. Ast­fel, potrivit "Evenimentului Zilei", o evaluare din vara lui 2001, făcută de firma de consultanță PricewaterhouseCoopers, estima bunurile cele mai de preț ale SNTR la peste 85 de milioane de dolari, din care 3 milioane era numai valoarea terenurilor pe care sunt am­plasate fabricile. APAPS a vândut pachetul majoritar de acțiuni cu 2,1 milioane de dolari (1,6 milioane de euro). Un adevărat chilipir dacă ne gândim că datorii de circa 30 de milioane de dolari ale SNTR au fost șterse, celelalte fiind eșalonate pe cinci ani cu o perioadă de grație de șase luni. Totul printr-o ordonanță de urgență care, încălcând două legi organice, - Legea concurenței și cea privind ajutorul de stat, plus normele europene în domeniu - este nelegală. După cum știe tot românul, privatizarea SNTR nu este de­cât o verigă dintr-un șir lung de fapte de corupție care sunt pe cale, iată, să arunce în aer trenul spre Europa în care de atâta vreme visăm să ne urcăm. Și chiar dacă situația n-ar fi așa de gravă, aver­tismentele tot mai numeroase pe care le primește puterea de la București din partea unor oficiali europeni ar trebui să le dea in­somnii guvernanților întrucât lansatorii lor, exasperați de duplicitatea dâmbovițeană, de prăpastia dintre promisiuni și fapte, au ajuns să pună sub semnul întrebării însăși îndeplinirea criteriului politic de către România. Ceea ce este cu adevărat alarmant. Nu ne aș­tep­tăm ca Guvernul Năstase să-și dea demisia așa cum i-au cerut li­derii opoziției Theodor Stolojan și Traian Băsescu, cărora li s-a ală­turat ex-președintele Emil Constantinescu, dar sperăm ca Execu­tivul să facă mai puține declarații ironice și mai mulți pași concreți în direcția reformelor de care România are nevoie nu de dragul Uniunii Europene ci pentru ieșirea ei din zona gri a continentului, cea mar­cată de sărăcie și disperare.
    Maria Lucia MUNTEANU