Prima pagină Ediția din: 3.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • La Parcul industrial Cugir
    Șefii birocrați trimit la plimbare un investitor străin care a oferit 700 de locuri de muncă
        Pe adresa Consiliului județean Alba a sosit o adresă din partea Consulatului Austriei, prin care se solicită sprijinul CJ Alba în gă­sirea unui spațiu adecvat pentru o firmă austriacă dornică să inves­tească în județ. Austriecii doresc închirierea unei hale de circa 3500-5000 de metri pătrați, cu terenul aferent, în vederea deschiderii unei fabrici de componente auto de design interior. Investitorii spun că la fabrică vor fi create circa 600-700 de locuri de muncă, ceea ce nu este puțin pentru un oraș precum Cugirul, unde se înregistrează cea mai mare rată a șomajului din județ. Așa cum era normal, Consiliul județean s-a adresat Parcului industrial Cugir, societate la care este unic acționar, în vederea găsirii spațiului solicitat. Din păcate, răs­punsul a fost negativ. În adresa înaintată la CJ Alba se spune că parcul mai are doar două spații importante de închiriat, modelăria, spațiu aflat în evidentă stare de degradare și vechea turnătorie, ce este în curs de dezafectare. Din acest motiv, conducerea Parcului Cugir a fost obligată să refuze și alți investitori dornici să deruleze activități în acest oraș. Pentru a mai drege busuiocul, conducătorii parcului susțin că pot da curs cererii în viitor, după ce se va decide extinderea spațiului de la această societate comercială. Și cum această decize poate fi luată ca la români, când este prea târziu, nu ne-ar mira să pierdem și alți investitori. Și atunci, de ce să ne mai mirăm că ne ocolesc investitorii? Cât despre pregătirea spațiilor, nu am înțeles, oare cine trebuie să le amenajeze, nu cei care se ocupă de destinele Parcului? Și, din câte știm, în proiectul de buget pe a­nul 2004, nici un leu nu s-a prevăzut pentru investiții. Vice­pre­șe­dintele Consiliului Județean Alba, Ioan Florea, ne-a declarat că va încerca în colaborare cu prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, să pro­pună și să înainteze guvernului un proiect de hotărâre prin care să fie disponibilizate noi spații de la Cugir SA, care să fie trecute în ad­ministrarea Parcului Cugir, în regim de urgență. Dar, dincolo de aceste eforturi, conducerea societății trebuie să dovedească faptul că la atâția pețitori și mireasa este una frumoasă, nu expirată.
        P.S. Lansat cu mare pompă, Parcul industrial Cugir este departe de reușita pe care încearcă să ne-o prezinte mai marii județului și conducerea firmei. "Magnetul" care va absorbi mii și mii de oameni și numeroși investitori este deocamdată un fâs, iar acest lucru este susținut de cifrele din buget. Dacă anul trecut, parcul a avut realizări de 6,6 miliarde de lei, pentru 2004, conducătorii firmei au prognozat venituri totale de 5,3 miliarde de lei, din care 4,9 miliarde de lei sunt cheltuieli, iar la acest capitol, 2,3 miliarde de lei vor merge spre sa­larii. La capitolul cheltuieli de investiții sunt alocați... 0 lei și tot atâția bani.
    Florin ROMAN

    Dacia spulberată de un tren accelerat
    •Un bărbat și-a pierdut viața, iar o femeie a fost grav rănită
          Un bărbat a murit, iar o femeie a fost grav rănită la cap, după ce ma­șina în care se aflau a fost lovită de un tren accelerat, la trecerea la nivel cu calea ferată dinspre Teiuș spre Blaj. Duminică dimineața, Octavian Marcel Suciu, de 36 de ani, din Sânbenedic-Fărău, con­ducea un autoturism Dacia pe care intenționa să-l vândă în târg. În mașină se afla și pasagera Maria T., de 34 de ani, din Bucerdea Vinoasă-Ighiu. Se pare că șoferul a ignorat semnalele acustice și lu­minoase ale barierei, Dacia fiind surprinsă și izbită în plin de locomotiva trenului accelerat Cluj Napoca-București. Dacia a fost târâtă de locomotivă aproximativ 30 de metri și a fost distrusă în proporție de 90%. Pentru scoaterea corpului neînsuflețit al șoferului dintre fiarele contorsionate ale mașinii a fost nevoie de intervenția pompierilor militari din Alba Iulia. Pasagera Maria T. a fost trans­portată de urgență la Spitalul Județean Alba unde a fost internată cu grave leziuni la cap. În cauză, poliția continuă cercetările. (N.I.T.)
    Depunerea fișelor fiscale
        DGFP Alba informează angajatorii că au obligația de a transmite până în ultima zi a lunii februarie, către unitățile în raza cărora își au sediul, o copie a fișei fiscale. Ei trebuie să completeze pentru fie­care angajat formularul "Fișa fiscală", să calculeze impozitul anual pe veniturile din salarii și să efectueze regularizarea diferențelor din­tre acesta și impozitul lunar anticipat reținut în cursul anului 2003, în cazul angajaților permanenți, cu contract individual de muncă și care au declarat că nu au realizat în 2003 alte venituri care se globa­lizează (venituri din salarii, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor). Impunerea veniturilor realizate în anul 2003 se face în conformitate cu OG 7/2001, aprobată prin Legea 493/2002, cu modificările și completările ulterioare. (A.D.T.)
    Despăgubiri de la statul austriac
        Având în vedere solicitarea cu numărul 226094/2004 adresată de Ambasada Austriei la București Autorității pentru Urmărirea Aplicării Unitare a Legii 10/2001, Primăria municipiului Alba Iulia anunță cetă­țenii interesați că, până la data de 31 martie a.c., se pot depune ce­re­ri de despăgubire pentru drepturile din chirii, bunurile din casă și obiectele personale de valoare. Despăgubirea se acordă de către statul austriac victimelor național-socialismului. Formularele de cere­re se obțin la adresa:
    http://www.nationalfonds.org/frageboegen/Apartament Leases.pdf.
        Pentru informații suplimentare în limba germană accesați adresa: http://www.nationalfonds.org/nf/deutsch/aufgMietrecht.htm,
    iar pentru limba engleză:
    http://www.nationalfonds.org/nf/english/aufgMietrecht.htm. (A.D.)
    Mică, mare
    Au furat banii bisericii pentru a-i juca la poker
        Doi minori din Teiuș, ambii în vârstă de 15 ani, Anghel Mailat și Șer­ban Simion, au furat 4 milioane de lei dintr-o pungă pe care au subtilizat-o din camera de veșminte a Mănăstirii Râmeț. Cei doi au ajuns la mănăstire unde au cerșit mâncare și bani. Un preot mai mi­lostiv le-a oferit câte 10.000 de lei și, în timp ce părintele s-a de­părtat pentru a le aduce ceva de mâncare, Anghel a intrat în cameră și a înșfăcat "prada". Minorii și-au împărțit banii, pe care i-au cheltuit la aparate mecanice poker, într-un bar din apropierea gării Alba Iulia.(F.R.)
    S-a spânzurat în pădure
        Un bărbat din Zlatna, cu o situație materială precară, și-a pus capăt zilelor, spânzurând-se de un copac în pădure. Victima se nu­mește Emanoil Irimie și avea 44 de ani când a decis să recurgă la acest gest extrem. Legiștii au confirmat cauza decesului ca fiind as­fixie mecanică prin spânzurare.(F.R.)
    Bulibășeală pe spinarea handicapaților
        După ce, în prealabil, s-a stabilit ca drepturile bănești ale persoa­nelor cu handicap să fie plătite de Direcția județeană de asistență socială, acum acești bani vor fi plătiți de Direcția pentru dialog, fa­milie și solidaritate socială. La nivelul județului Alba este vorba de su­ma de 46 de miliarde de lei. Așadar avem de-a face cu o nouă găselniță, numai bună de plimbat oamenii pe drum de la o instituție la alta, de parcă celor cu handicap numai de umblat le arde.(F.R.)
    Subvenții pentru fermele de 20 de vaci
        Programul prin care se subvenționează înființarea fermelor de 20 de vaci a fost prelungit și pentru acest an. Reamintim celor intere­sați că statul subvenționează cu 50 la sută cumpărarea a 20 de ju­ninci, a echipamentelor zootehnice necesare și construirea unui grajd. Termenul de realizare a adăposturilor s-a prelungit până la 1 octombrie 2004. (S.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.