Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Și în cazul locuințelor de închiriat
    Bugetarul parte-și face!
        Că România "dispune" de un deficit de locuințe ce depășește mi­lionul nu mai este un secret pentru nimeni. Așa cum nu este un secret că cei mai afectați sunt tinerii. Pentru rezolvarea spinoasei pro­bleme, Agenția Națională pentru Locuințe a demarat un program de construcție de apartamente pe care le vrea închiriate. Programul merge greu, chiar foarte greu, ceea ce are drept consecință acumu­larea unui număr foarte mare de cereri. De aceea la repartizarea puținelor apartamente finalizate sau în curs de finalizare se au în ve­dere o serie de criterii privind venitul, nivelul studiilor, situația locativă actuală a solicitantului, starea civilă, vechimea cererii și desigur vâr­sta solicitantului care nu trebuie să depășească 35 de ani. Criteriile trebuie aprobate de consiliile locale. Astfel, Consiliul local Alba Iulia a discutat în ultima sa ședință aceste criterii. Nu mică ne-a fost neplăcerea văzând că, în punctajul general, conform proiectului de hotărâre, prioritate au tinerii care lucrează în sectorul bugetar: in­stituții publice de interes național și comunitar - 15 puncte, companii și regii autonome de interes național și local - 10 puncte, agenți e­conomici și alte locuri de muncă - 5 puncte. Având în vedere deja enunțatul număr mare de cereri, diferențele pe care aceste departa­jări le dau în punctajul general sunt semnificative, discriminându-i serios pe cei care nu lucrează "la stat". Discriminarea a fost re­marcată și semnalată ca neloială și de către Doina Emilia Harda, care a propus eliminarea ei. Este neloială pentru că finanțarea aces­tui program al ANL se face de la bugetul de stat. Deci de la un buget alimentat și din contribuțiile tinerilor care lucrează în sectorul privat. La Alba Iulia, în cursul anului trecut, au fost repartizate, con­form unor criterii asemănătoare, 26 de apartamente, iar ocupanții sunt aproape toți tineri care lucrează în sectorul bugetar sau la companiile și regiile autonome. Este adevărat că MLPTL este cel care a recomandat acest cri­teriu consiliilor locale, dar este doar o recomandare, nu o impunere. Susținătorii recomandării MLPTL în CL Alba Iulia au argumentat că în sectorul bugetar salariile sunt mai mici decât în sectorul privat. Poate că dumnealor se gândeau la marile companii și nicidecum la agenții economici mici și mijlocii, unde salariul este de foarte multe ori salariul minim pe economie. Ce șansă au atunci acești tineri să primească o locuință în chirie? După mai multe discuții, în care s-a văzut că renunțarea la acest criteriu de ierarhizare nu se poate face, s-a adoptat soluția diminuării diferențelor de punctaj conform locului de muncă, astfel: instituții publice de interes național și comunitar - 5 puncte, companii și regii autonome de interes național sau local - 3 puncte, agenți economici și alte locuri de muncă - 2 puncte. În acest fel, ponderea în punc­tajul general a acestui criteriu a fost diminuată. Oricum, nu putem decât să concluzionăm: bugetarul parte-și face!
    Anca DINICĂ

    Ieri la Alba Iulia, pentru gesturile sale filantropice
    Gigi Becali a primit înalte distincții bisericești de la ÎPS Andrei
    •Președintele Partidului Noua Generație a deschis o filială și în județul Alba
          Principalul finanțator al echipei Steaua, Gigi Becali, în același timp și președinte al Partidului Noua Democrație, s-a aflat ieri în județul Alba, scopul prezenței sale fiind politic și deopotrivă caritabil. Primul său popas a fost Mănăstirea din localitatea Alecuș unde, îm­preună cu ÎPS Andrei, a participat la sfințirea Bisericii, iar la sfârșit i-a donat protopopului Vasil, suma de 600 de dolari pentru afișe bisericești. La slujba de sfințire au mai luat parte 50 de persoane. Ulterior, în jurul orei 13.30, Gigi Becali a ajuns la Alba Iulia și s-a îndreptat către sediul Primăriei unde a fost întâmpinat de către vice­primarul Marius Rotar și doi suporteri steliști. Aici, președintele PNG s-a întreținut amical, preț de aproximativ 30 de minute, cu pri­marul Mircea Hava, descoperindu-se printre altele o inedită relație de prietenie a edilului-șef cu soția patronului stelist - Luminița. "Politica e politică, dar am discutat ca oamenii care vrem să construim ceva. I-am spus să meargă înainte, la urma urmei sunt banii lui în joc", a spus Mircea Hava. În replică, Gigi Becali a afirmat că a fost impre­sionat de "românul adevărat" care este Mircea Hava și i-a transmis că e convins că peste 6-7 luni va face parte din Partidul Noua Ge­nerație. "Partidul Democrat nu e potrivit pentru un așa om", a spus liderul PNG. În continuare Gigi Becali s-a întâlnit cu un grup de inițiativă vizând înființarea filialei județene Alba a PNG. Unul dintre punctele de atracție a vizitei lui Gigi Becali la Alba Iulia a fost în­tâlnirea cu suporterii steliști ce a avut loc la "Club Elit". Cincizeci de fani înfocați l-au întâmpinat pe șeful Stelei cu pâine și sare și au afișat totodată un banner pe care era inscripționat "Gigi Becali, re­gele României".
        În final, președintele PNG a fost primit de ÎPS Andrei la Catedrala Reîntregirii Neamului, înaltul prelat oferindu-i drept răsplată pentru gesturile sale filantropice o serie de distincții bisericești, între care Crucea Arhiepiscopală și diplome pentru ctitorirea bisericilor.
    Dan HENEGAR

    Candidații PSD de primar din zona Apuseni
        Duminică, 1 februarie a.c., Delegația Permanentă a Biroului Exe­cutiv Județean Alba a PSD s-a întrunit la Câmpeni, pentru a evalua și valida candidații la funcția de primar din zona Munților Apuseni. Aceștia sunt: Radu Marcel Tuhuț - Ciuruleasa; Virgil Narița - Roșia Montană; Ioan Bârla - Bistra; A­lexandru Măcăieț - Lupșa; Alin Alexandru Jucan - Ocoliș; Oliviu Bendea - Sălciua; Gheorghe Pașca - Albac; Sandu Heler - Avram Iancu; Marin Vârciu - Gârda; Mircea Pașca - Horea; Rovin Briciu - Poiana Vadului; Adrian Narița - Sohodol; Cristean Costea - Scărișoara; Eugenia Hristea - Vadu Moților; Ioan Burz - Vidra.
        În câteva zile urmează să fie anunțați oficial și ultimii candidați de primar din comunele Bucium, Mogoș, Poșaga, Arieșeni, Rădești, Râ­meț, Pianu și Șugag. Odată încheiată lista electorală rurală, PSD Alba se va concentra pe desemnarea persoanelor care se vor bate pentru primăriile de municipii și orașe.(R.J.)
    Sistemul de autocitire se extinde în Alba Iulia
        Începând cu luna martie, toți clienții SC Electrica Transilvania Sud SA - Sucursala Alba din municipiul Alba Iulia (mai puțin Micești), vor beneficia de sistemul de autocitire pentru plata facturilor de energie electrică. Trecerea la acest sistem de plată s-a făcut etapizat, pe măsură ce au fost extinse spațiile necesare.
        În această etapă se prevede trecerea la sistemul de autocitire, începând cu data de 1 martie 2004, a clienților cuprinși între strada Cloșca și str. Moților. Acești clienți vor fi arondați casieriei situate pe b-dul Transilvaniei, bl.17 la parter, unde s-a efectuat amenajarea spa­țiului corespunzător.
        Pentru a pregăti trecerea la noul sistem, în luna februarie 2004, ci­titorii-încasatori vor distribui "Actul adițional la contractul de fur­nizare a energiei electrice" în dublu exemplar, un pliant care oferă in­formațiile necesare pentru înțelegerea acestui sistem și Carnetul ci­tirilor contorului.
        Actul adițional cuprinde, printre altele, perioada de prezentare pen­tru plată cu scopul de a evita aglomerarea la ghișee. În Carnetul individual pentru citirea contorului de energie electrică clientul își notează indexul înregistrat de contor la data prezentării la casierie. Diferența dintre indexul contorului citit în luna curentă și indexul notat cu o lună în urmă reprezintă consumul de energie electrică. Cu acest carnet completat, clientul se prezintă la casierie și, pe ba­za însemnărilor din carnet, se va întocmi factura de energie e­lectrică pe care clientul o achită pe loc.
    Florin ROMAN

    La Alba Iulia
    Se majorează plafonul gratuităților la transportul în comun pentru pensionari
        Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat în ultima sa șe­dință majorarea plafonului de venituri până la care se acordă pensionarilor gratuități la transportul în comun de la 1 milion lei/lună la 1,5 milioane lei/lună inclusiv. Persoanele care nu au venituri și au atins pragul vârstei de pensionare vor completa declarația pe propria răspundere privind venitul lunar. Cuantumul compensației în bani a transportului se stabilește la 100.000 lei pe lună de persoană. Pen­tru obținerea gratuității, persoanele care se încadrează în această limită maximă de venit se vor prezenta la sediul Primăriei muni­ci­piului Alba Iulia cu o cerere, act de identitate și cuponul de pensie, respectiv declarația pe propria răspundere. (A.D.)
    Situație tensionată la Ampelum Zlatna
        Peste 100 de salariați ai SC Ampelum Zlatna s-au adunat ieri du­pă-amiază în curtea fabricii solicitând plata drepturilor salariale pe luna ianuarie a anului în curs. La fața locului s-au deplasat succesiv prefectul Mugurel Sârbu și subprefectul Ioan Maier care, după mai multe ore de discuții, au reușit să-i liniștească pe oameni care pă­reau destul de agitați. Liderii administrației județene au luat legătura cu conducerea APAPS și s-a stabilit ca angajații să-și primească retribuțiile aferente lunii ianuarie precum și salariile compensatorii în valoare de 5,6 miliarde lei în decurs de câteva zile. În jurul orei 20.00 salariații SC Ampelum Zlatna au plecat spre case. Vom reveni.(R.J.)
    Moartea unei fetițe, sub anchetă
        La nivelul Direcției de Sănătate Publică Alba s-a format o comisie de anchetă care va investiga cauzele ce au dus la moartea unei fetițe de doar două luni din comuna Noșlac, după ce acesteia i-a fost administrat un vaccin de către o asistentă medicală, cu trei ore înainte de deces. În primul rând se așteaptă rezultatul examenului microscopic, care va spune totul în amănunt despre cauza morții. La autopsie a rezultat că decesul a intervenit din cauza unei pneumonii virotice bilaterale supraacute.(F.R.)
    Prefectul trage de Cugir să voteze pro-SAMTID
        Cu prilejul vizitei pe care a efectuat-o la sfârșitul săptămânii tre­cute în orașul Cugir, prefectul Mugurel Sârbu a abordat și subiectul "SAMTID", care nu pare a fi pe placul autorităților locale, acest pro­iect fiind de altfel respins în ședința Consiliului orășenesc. Șeful ad­ministrației publice județene a avut o întâlnire cu toți consilierii PSD, dar și cu primarul Aurel Voicu, pe care se pare că a reușit să-i con­vingă de oportunitatea acestui amplu proiect care vizează reabi­li­ta­rea rețelelor de apă. În acest sens, s-a convenit ca mâine să fie con­vocată o ședință extraordinară de CL în care să se voteze pro - SAMTID. La această ședință și-a anunțat participarea și prefectul Mugurel Sârbu.(R.J.)
    630 de milioane de lei pentru biserici
        Delegația Permanentă a Consiliului județean Alba a decis alo­carea sumei de 630 de milioane de lei ca sprijin financiar pentru uni­tăți de cult din județ. Este vorba de 33 de parohii ortodoxe și două re­formate. Validarea acestei variante urmează să fie făcută în plenul lărgit al Consiliului județean Alba.(F.R.)
    Consilier PSD figurând în acte la PNȚCD!
        Delegația Permanentă a Consiliului județean Alba a luat în dis­cuție un proiect de hotărâre privind strategia de reabilitare a drumu­rilor județene. Documentul respectiv este semnat de grupul de con­si­lieri PNȚCD Alba, care îl include și pe dr. Liviu Stoica, deși acesta a demisionat din acest partid și s-a înscris la PSD. Întrucât nu am înțeles prea bine la ce partid este dl. Liviu Stoica, l-am contactat pe cel în cauză. Dânsul ne-a declarat că includerea în grupul de con­silieri PNȚCD este o greșeală și că în continuare este membru al PSD Alba.(F.R.)
    Salvamontul în acțiune
        Potrivit programului pe acest an, salvamontiștii din Alba se vor concentra, pe lângă intervențiile de urgență, de care sperăm să nu avem parte, pe acțiuni de patrulare preventivă și refacerea unor ele­mente de infrastructură pe traseele turistice, inclusiv pe cele alpine. Salvamontiștii se vor implica și în montarea de panouri informative și pregătirea traseelor pentru ski.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.