Prima pagină Ediția din: 5.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • După ce au pus de-o grevă
    Minerii au bătut palma pe bani frumoși cu ministrul Dan Ioan Popescu
        Sindicatele miniere au obținut, în urma negocierilor de la Minis­terul Economiei și Comerțului, rezolvarea a șapte din cele opt reven­dicări majore, a declarat liderul sindical Marin Condescu. Potrivit acestuia, minerii care ar urma să fie disponibilizați în cursul a­cestui an ar putea beneficia de plăți compensatorii a căror valoare medie să fie de 280 de milioane de lei. Condescu susține că minerii care mai au doi ani până la pensie vor putea rămâne acasă, urmând să fie plătiți lunar cu câte șase milioane de lei. Aceștia pot primi la desfacerea contractului de muncă și două salarii compensatorii, precum și alte drepturi prevăzute în contractele colective de muncă ale companiilor miniere. Potrivit lui Condescu, cei care vor fi dis­ponibilizați vor primi într-o singură tranșă suma de 150 de milioane de lei, iar în următorii doi ani ar urma să mai încaseze lunar șase milioane de lei.(F.R.)
    La Alba Iulia
    Amenzi pentru profanatorii de monumente și clădiri istorice
        Consiliul local Alba Iulia a decis să ia măsurile ce se impun îm­po­triva celor care, chinuiți de talent, desenează sau inscripționează clădirile, monumentele sau alte tipuri de construcții. Mesajul lor, pe care de obicei nu vrem să-l auzim (citim), costă administrația sau proprietarii bani buni pentru a-l îndepărta.
        Ultimul atentat la civilizație, la bunul simț, s-a petrecut în ziua de 1 Decembrie 2003 când, abia renovata cu bani grei fațadă a Sălii Unirii, a fost maculată cu o inscripție antiromânească. Lăsând acum la o parte acest ultim aspect (a fost dezbătut la vremea respectivă), vom spune doar că refacerea fațadei a însemnat alți bani, altă mun­că. Cum fenomenul inscripționării clădirilor și monumentelor este foarte răspândit, în anul 2003 a fost adoptată Legea nr. 554 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al localităților.
        Conform legii, aceste acte "artistice" sunt socotite contravenții și se sancționează cu amendă între 5 și 25 de milioane de lei. La Alba Iulia, Consiliul local a decis ca nu mai puțin de 19 persoane (de la primar la consilieri și inspectori) din cadrul Primăriei municipiului Al­ba Iulia să aibă dreptul și obligația totodată de a constata contra­vențiile și de a-i amenda pe contravenienți.
    Anca DINICĂ

    Până în 2007
    Stagiul militar obligatoriu va fi eliminat
        Specialiștii Ministerului Administrației și Internelor și cei ai Minis­terului Apărării Naționale care lucrează la proiectul privind efectuarea stagiului militar au eliminat prevederea potrivit căreia tinerii care nu vor să efectueze stagiul militar trebuie să plătească o sumă de bani. Până la sfârșitul acestei luni, specialiștii celor două ministere vor a­junge la un set de concluzii, lucrând împreună la conturarea pro­iectului legislativ privind efectuarea stagiului militar. Ministrul Ioan Rus a precizat că pro­iectul prevede eliminarea stagiului militar obli­ga­toriu și realizarea unui sistem de recrutare care să se facă pe baze de voluntariat și pe profesionalizare. Stagiul militar obligatoriu ar urma să fie eliminat până în 2007.(F.R.)
    Astăzi
    Sindicaliștii de la Ampelum Zlatna pichetează Prefectura Alba
        Sindicaliștii de la Ampelum vor picheta în cursul zilei de azi Pre­fectura Alba. Mitingul de protest, autorizat de primărie și poliție, se va desfășura între orele 13.00-16.00, la acesta anunțându-și parti­ciparea circa 200 de oameni. Prin această formă de protest, sin­dicaliștii de la Ampelum solicită sumele restante pe luna ianuarie (ul­tima tranșă), potrivit graficului de atribuire a salariilor compen­satorii. Din februarie a.c., 200 de disponibilizați de la Ampelum Zlat­na vor intra în șomaj. (N.I.T.)
    Și-a pierdut degetul în urma unui accident stupid
        Un tânăr de 18 ani, din comuna Vințu de Jos, a ajuns fără un de­get la spitalul județean, după ce a fost victima unui accident stupid. Nicodim A. și-a agățat un inel de la mâna dreaptă la tren, suferind un traumatism complex la degetul mic, cu amputarea falangei. Deși s-a încercat replantarea fragmentului din degetul pierdut, acest lucru nu a reușit. Pacientul este internat la chirurgie.(F.R.)
    Cardiacii, afectați de încălzirea bruscă a vremii
        Tot mai multe persoane solicită ajutor medical ca urmare a încăl­zirii bruște a vremii și a variațiilor de presiune atmosferică. Medicii de la serviciul de urgențe ne-au declarat că, după desființarea cen­trelor de permanență, numărul celor care se prezintă la urgențe este de circa 100 pe zi. Bătrânii sunt cei mai afectați, 10 cazuri mai gra­ve fiind internate numai ieri la spitalul județean. Diagnostice precum infarct, pusee, angine pectorale sau accidente vasculare cerebrale sunt tot mai des întâlnite la urgențe.(F.R.)
    Incendiu la Lupșa
        Marți după-amiază, pompierii civili de la CupruMin, însoțiți de localnici din comuna Lupșa, au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria lui Laurențiu Șpan, din satul Hădărău. Din cauza unei grămezi de jar, aruncată din neglijență într-un coș de gunoi, au luat foc anexele gospodărești, șoprul și șura. Din fericire, prin intervenția pompierilor și a consătenilor păgubitului, a fost sal­vată casa de locuit. Nu s-au înregistrat victime. (N.I.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.