Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Unde este România curată?
        "România curată" se numea un program guvernamental lansat anul trecut și destinat educației pentru mediu, dar și unor acțiuni efective, concrete, de curățare a unor zone turistice sau urbane. De ce sunt vizate în principal aceste perimetre este destul de ușor de înțeles. Ce se mai face acum când efervescența și hotărârea primelor săptămâni de la lansarea programului s-a mai stins este destul de greu de aflat. Poate pentru că astfel de acțiuni nu mai există? Păcat, pentru că în România educația pentru mediu lasă foarte mult de dorit. Este suficient să mergi pe stradă sau într-un loc potrivit de picnic pentru a vedea gradul de civilizație! Ne-am obișnuit atât de mult cu pungile de plastic sau alte ambalaje aruncate aiurea încât aproape că ne vine să credem că sunt din natură. Suntem cu zeci de ani în urma statelor vest-europene și la acest capitol care ține în primul rând de bunul simț. Al cetățenilor simpli sau al celor însărcinați cu potejarea mediului, cu curățenia.
        Dacă nu sunteți convinși de acest adevăr, câteva date ale unui raport al Ministerului Apelor și Protecției Mediului sunt grăitoare. Anual se colectează aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri, dintre care 6 milioane de tone numai în mediul urban. Și este bine că se colectează, cu reciclarea sau depozitarea se stă mai prost. Din această cantitate doar 5% sunt reciclate. În aproape fiecare localitate urbană există un depozit de deșeuri. Mai grav este că 10% dintre depozite se află în interiorul localităților (cu toate neajunsurile care decurg de aici), iar 5% sunt pe malul apelor, reprezentând un puternic factor de poluare. Cât despre mediul rural, aici cetățenii se gospodăresc cum pot, iar depozitele sunt create ad-hoc și nu respectă nici o normă de protecție a mediului. Dacă la acest tablou deja sumbru mai adăugăm poluarea industrială, atât prin emisii de gaze sau praf în atmosferă, cât și prin deșeurile rezultate din procesele de producție, înțelegem de ce problema protecției mediului este una spinoasă.
        Trebuie să spunem că în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană capitolul privind protecția mediului este unul foarte important și încă în discuție. Așa cum trebuie să atingem standardele UE în celelalte domenii, trebuie s-o facem și aici. Din păcate, gestionarea deșeurilor și reducerea emisiilor poluante în atmosferă nu se face cu bani puțini, dimpotrivă. Iar fondurile, ca de obicei în România, sunt puține. Pentru că o rampă de gunoi modernă și eficientă este o investiție de milioane de Euro. Pași mici se fac, ultimul exemplu fiind inaugurarea la finele anului trecut la Arad a unei rampe ecologice de ultimă oră. Este destul de puțin dacă judecăm că doar 11 depozite de deșeuri din cele 252 existente în mediul urban îndeplinesc standardele impuse prin lege. Nici în județul Alba situația nu este mai bună. Să ne amintim numai de rampa de gunoi a municipiului Alba Iulia, care vara mai ales dă mari bătăi de cap atât administratorului cât și primăriei. De aceea există un proiect pentru construirea unei rampe ecologice care să deservească atât municipiul reședință de județ cât și orașele și comunele înconjurătoare, dar singura speranță este obținerea unor finanțări externe. Chiar și așa nu este de-ajuns, educația fiind în continuare o condiție necesară a României curate, dacă nu vrem să ne mai spună străinii că acum înțeleg de unde vin ambalajale de plastic - se cultivă pe câmpurile patriei.
    Anca DINICĂ