Prima pagină Ediția din: 9.2.2004
 Meniu pentru stângaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • În timp ce în măruntaiele Apusenilor zac mari rezerve de aur, argint și cupru
    Zlatna a ajuns un oraș de asistați social
        Despre Zlatna - orășel din Munții Apuseni - s-a vorbit și se vorbește de 257 ani, de când s-au pus în funcțiune cuptoarele unde se topea cuprul. Prin excepție, despre Zlatna se vorbește de pe vremea când pe aceste meleaguri au devenit stăpâni vremelnici ro­manii. Atunci, municipiul Ampelum era centrul administrativ al ex­plo­atării aurului din Dacia romană. Tot aici, în drumul lor spre cumplitul supliciu de pe Dealul Furcilor, au poposit pentru o noapte cutezătorii Horea, Cloșca și Crișan, cei care au îndrăznit să ridice glasul și să ceară drepturi și dreptate pentru moți. După ei, la doar 40 de ani, la Zlatna, la gimnaziul cezaro-crăiesc venea să pătrundă tainele cărții cel ce avea să devină "Crăișorul Munților" -Avram Iancu, al cărui nume îl poartă astăzi Grupul Școlar industrial din Zlatna.
        Așadar, trecutul ne vorbește mereu de Zlatna, cu atât mai mult cu cât prezentul o impune, dat fiind faptul că orașul nostru este cunoscut în țară și peste hotare pentru faptul că de aici s-au putut cumpăra cuprul electrolitic (pe vremuri!), cuprul de convertizor, piatra vânătă și sarea amară (sulfatul de cupru și cel de magneziu). Acum, de la Zlatna nu se mai poate cumpăra - ca produs industrial - decât pulberea de aluminiu, cea care - plastic vorbind - produce găurile din betoanele celulare autoclavizate sau, mai pe scurt B.C.A. Poate vă veți întreba de ce. Răspunsul este unul extrem de simplu: în con­dițiile unui management defectuos, ale unei politici economice, salariale și de personal extrem de păguboase, acest colos industrial - l-am numit pe "Ampelum" SA Zlatna - este, în prezent, în lichidare.
        Întreg personalul - nu doar 200-300 de salariați cum s-a scris până acum în ziare - a primit decizia de preavizare și fișele de lichidare, urmând ca toți să fie trecuți în șomaj, la expirarea ter­menului de preaviz, respectiv în 7.02.2004. Personal, am primit decizia de preaviz nr. 607/22.01.2004 și nota de lichidare pe care este scris că motivul întocmirii notei de lichidare este "Desfacerea contractului de muncă conform art. 65, combinat cu art. 68 lit. C din Codul Muncii. Beneficiază de prevederile OUG nr. 8/2003 cu modificările și completările ulterioare" Ce aș mai putea spune în acest caz? Cred că nu mai este nimic de spus! Este adevărat că, personal, mi s-a propus să rămân "la paza secției" împreună cu alți 11 colegi de muncă, însă fără să ne poată asigura cineva că avem ceva drepturi. Având în vedere toate aceste considerente, incer­titudinea și haosul care guvernează la ora actuală la Zlatna, personal am decis să plec și să-mi caut un loc de muncă în altă parte, urmând ca alături de ceilalți peste 1000 de angajați ai societății să îngroșăm rândurile șomerilor, ale asistaților social din țară, în condițiile în care Apusenii sunt plini de aur, argint, cupru și alte metale neferoase necesare economiei și există și capacități pentru extragerea și introducerea lor în circuitul economic.
        Am ajus să mergem să batem și să plângem pe la ușile po­tentaților vremii ca să ne dea cu împrumut câteva milioane de dolari, în timp ce miliardele din munți le punem la păstrare pentru că nu sunt bani. Se știe că mineritul este o activitate energofagă, că se consumă mai mult decât se produce dar, peste tot în lume, extracția și prelucrarea primară a substanțelor minerale utile este subvenționată, este "ajutată" de stat. Dar noi, românii, mai întâi distrugem tot ce avem pentru ca, mai apoi s-o luăm de la capăt cu construirea. Oare în zidurile pe care le demolăm cu atâta sârguință nu am pus de atâtea ori, de fiecare dată câte o Ana, asemeni Meșterului Manole? Probabil mai întâi trebuie să ne fie rău ca apoi să ne fie bine. Prima dată trebuie să suferim, să învățăm prin durere, ca să fim apoi fericiți! Cumplit blestem!
        Chiar dacă "Ampelum" are datorii de peste 1000 de miliarde de lei, stau și mă întreb: Cine și ce interes a avut ca aceste firme să ajungă într-o astfel de situație? Spun acestea, pentru că nu numai "Ampelum" este într-o asemenea situație, mai sunt multe altele la fel sau mai puțin cunoscute decât "Uzina morții" De asemenea, mă întreb ce criterii de performanță au fost înscrise în contractele de management încheiate cu managerii acestor firme cu capital ma­joritar sau integral de stat? Dacă aceste criterii nu au fost înde­plinite, de ce nu s-a luat măsura demiterii întregii echipe manage­riale pentru pagubele produse și care au fost și sunt plătite din bu­zu­narul nostru, al contribuabilului?
        Actualul prefect, dl. Sârbu, împreună cu dl. Maier au fost de a­scord că revendicările noastre sunt pertinente și îndreptățite. S-a cerut redactarea unui material care să fie înaintat Prefecturii județului Alba. Materialul a fost înaintat și s-a dezbătut în prezența unor reprezentanți ai sindicaliștilor de la Zlatna însă, urmările benefice ale acțiunilor și revendicărilor noastre s-au lăsat așteptate până astăzi. Chiar nu răspunde nimeni, pentru acestea, cu nimica? Unde este dreptatea? Unde este Justiția? "Unde ești tu, Țepeș -doamne"...?
        "Managementul de calitate" se vede acum. Rezultatul: un oraș întreg este aproape mort din punct de vedere economic. Ce urmează? Exodul!!! Aici nu ne mai așteaptă nimic. În Zlatna nu mai este - cel puțin la ora actuală - nici o posibilitate ca forța de muncă disponibilizată până acum din minerit și de la Ampelum să fie preluată în alte activități. Nimeni nu mai investește aici, cei care o fac sunt puțini și oferă puține locuri de muncă. Să așteptăm să devenim asistați social? De unde bani? Agroturism? E o glumă "academică"! Sau, poate, să așteptăm să vină și la noi o echipă de la Academia Română să ne spună și nouă să punem o placă comemorativă și să facem agricultură? De unde vom da de mâncare copiilor? De unde bani pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru medicamente, pentru o singură pâine? Întrebări fără răspuns sau cu un răspuns simplu: OUG 8/2003. Dar prevederile ei sunt clare: ajutor de șomaj + un venit de completare până la nivelul venitului mediu net pe ultimele 3 luni anterior - disponibilizării, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie la data de referință. În "mărinimia" sa, Guvernul consideră că o familie normală (cu doar 2 copii) poate trăi cu acești bani. Din ce plătește gazul, taxele și impozitele? După ce le plătești, cu ce bani mai trăiești, având în vedere că în zona noastră pământul dă rezultate slabe și foarte slabe, iar astăzi, să crești animale este echivalent cu sinuciderea economică. Faptul că trăim într-o zonă defavorizată din punct de vedere economic îi avantajează doar pe cei care investesc aici. Locuitorii de rând nu au nici un beneficiu serios. Așa că, urmează EXODUL! Va mai trece foarte mult timp până când vom vedea o Românie condusă de ROMÂNI pentru ROMÂNI. Cine știe cât vom mai aștepta până vom vedea prețuri, tarife și salarii care să ne ofere șansa să trăim normal, fără griji.
        Oare cât timp vom plăti prețuri, impozite, taxe și tarife de nivel occidental din salariile noastre românești, de mizerie? Când vom fi apreciați în mod obiectiv, după cunoștințe, după muncă, fără să se mai țină cont de aspectul fizic, relațiile și legăturile de rudenie, pri­etenii, sex, apartenențe la un partid sau cine știe ce alte ase­me­nea? Se mai întâmplă toate acestea, din păcate, în România noastră tranziționistă.
        Oricum, indiferent de alte opinii, eu spun: acesta este GENOCID. Astăzi se moare de foame, se moare de frig în propria-ți locuință, se moare în spital pentru că nu sunt medicamente, se moare din cauza datoriilor la întreținere, se moare din cauza necazurilor personale și a neajunsurilor, se moare "de inimă rea". Și nu este drept, indiferent din ce punct de vedere vedem lucrurile, să fim săraci în această țară dăruită de Dumnezeu cu atâtea frumuseți și bogății.
    Codruț Silviu IOAN, Zlatna

    Solidară cu poporul
    Conferința județeană a PSD Alba s-a consumat "la rece"
    •Portretul robot al pesedistului zilelor noastre *Afaceri cu cafele și plăcinte pe spinarea partidului *Echipe comune de campanie electorală Alba - Cluj *Ioan Popa vrea miniștri și din județul Alba *Fostul președinte Ioan Rus a părăsit nemeritat scena politică
          Conferința județeană extraordinară a PSD Alba de la sfârșitul săptămânii trecute nu a semănat aproape deloc cu cea din luna septembrie a anului 2003, momentele tensionate care să ridice pul­sul asistenței fiind foarte puține. De vină a fost poate ... frigul care a domnit nestânjenit în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, cei 511 delegați, dar mai cu seamă personalitățile din prezidiu îndurând cu stoicism "sărăcia" gradelor C. Ajuns la capătul răbdării și în pragul înghețului, ministrul Ioan Rus a promis că primul lucru pe care îl va face când se va întoarce la București va fi să găsească bani pentru încălzirea Casei de cultură. "E un frig aici de în­lem­nești", a conchis înfrigurat Ioan Rus. Totuși, pentru a-și mai alun­ga gerul din oase, pesediștii au putut servi, contracost, în foaier, un ceai cald sau o cafeluță. Dar când au văzut care sunt prețurile, mulți s-au lăsat păgubași preferând magazinele din zonă. De exemplu, un banal păhărel de cafea se cumpăra cu 20.000 de lei, o sticlă de suc cu 25.000 de lei, o brânzoaică cu 15.000 de lei, iar o punguță cu 2-3 alune - 10.000 de lei. Un moment hazliu a fost cel în care un vechi membru al partidului a creionat potretul robot al pesedistului care se dorește a fi victorios în alegeri. "Un bun pesedist trebuie să fie ex­ponentul clasei muncitoare, să fie înalt, drept și frumos ca bradul și să aibă vise de bunăstare economică. Trebuie să lupte până la epuizare pentru partid și nu trebuie să fie mai presus de lege", a fost pledoaria inspectorului general școlar adjunct Marian Muntean. Cuvântarea personajului respectiv a fost de natură să încălzească simțitor atmosfera, oamenii uitând pentru câteva clipe de condițiile frigorifice "servite" de organizatori.
        În altă ordine de idei, revenind la chestiuni mai serioase trebuie menționată inițiativa secretarului executiv Vasile Dâncu, care a propus ca echipele de campanie ale PSD Cluj și Alba să lucreze împreună. "Noi vrem să câștigăm Clujul, iar voi Alba. Vă propun un parteneriat între echipele de campanie, să folosim împreună re­sursele și inteligența pe care le avem". O poziție tranșantă a avut vicepreședintele PSD Alba, Ioan Popa:" Nu am avut oameni buni în partid pentru că de fiecare dată când a apărut cineva s-au făcut înțelegeri pentru a-l exclude. De foarte multe ori, unii colegi de-ai noștri cu imagine bună, care puteau ridica partidul, au fost margi­nalizați. Îmi doresc ca în viitor și miniștrii din județul Alba să par­ticipe la conferințe ale PSD". Deși toți cei care au luat cuvântul au încercat să scoată în evidență faptul că PSD Alba este o organizație unită, fără aripi și aripioare, realitatea este că mai sunt foarte multe de făcut pentru ca toți să fie aduși pe aceeași lungime de undă, renunțându-se la intrigi, răutăți și ambiții personale. Nu putem în­cheia fără a semnala modul totuși nemeritat în care a părăsit scena politică, cel puțin deocamdată, fostul președinte Ioan Rus, căruia absolut nimeni nu i-a adus măcar un cuvânt de mulțumire pentru tot ceea ce a făcut pentru PSD de-a lungul anilor. Fair-playul politic reprezintă o calitate pe care puțini o au și fără de care nu se poate vorbi de o clasă politică într-adevăr reprezentativă.
    Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

    Tineri și năbădăioși
    Bătaie la discoteca din Jidvei
        Polițiștii din Jidvei au fost sesizați telefonic în noaptea de sâm­bătă spre duminică, în jurul orei 4,00, de Sever Mărginean, de 33 de ani, că la discoteca pe care o administrează, AF Magic, a avut loc un scandal pe fondul consumului excesiv de alcool. Cearta a iz­bucnit între Adrian și Geza Grito, de 18 și respectiv 22 de ani, ambii din Mediaș, pe de-o parte, și Dănuț Ciocan, de 23 de ani din Sighetu Marmației, pe de altă parte. În scandal au mai fost implicați La­urențiu Baciu, de 27 de ani, din Blaj, Petru Sabău, de 25 de ani și Ioan Mărginean, de 22 de ani, ambii din Jidvei și Rodica Grito, de 20 de ani, din Mediaș. Tinerii încăierați au spart două geamuri de la dis­cotecă și un parbriz. Cercetările continuă.(F.R.)
    La Lupșa
    Accident grav din cauza poleiului
        Vineri dimineața, în jurul orei 8,30, pe DN 75, în zona localității Lupșa, a avut loc un accident de circulație grav, soldat cu rănirea a două persoane. Conducând autoturismul Dacia 1310, cu numărul AB 04 XZB, Adrian Miheț, de 25 de ani, din Câmpeni, nu a fost atent la poleiul de pe drum și într-o curbă la dreapta mașina a derapat. Dacia condusă de acesta a intrat în coliziune cu un autotren ce tracta o semiremorcă, condus de Constantin Nuț, din Sălciua, care circula regulamentar din sens opus. În urma impactului, doi pasageri din Dacie, Paraschiva Cozma, de 36 de ani și Nicolae Prața, de 68 de ani, au suferit politraumatisme. Cei doi au fost transportați la spi­talul din Alba Iulia.(F.R.)
    Cozi ca pe vremea lui Ceaușescu
        La sfârșitul săptămânii trecute, sute de albaiulieni au luat cu asalt agențiile loto-prono, pentru a cumpăra un bilet norocos la ma­rea extragere ce a avut loc ieri. Asemenea cozi nu au mai fost văzute la Alba Iulia de pe vremea răposatului, când oamenii se în­ghe­suiau la cozi pentru o pâine sau un litru de lapte. Ei, ce să mai zici, atracția celor 5 milioane de dolari este mare!...(F.R.)
    A murit înecat în fântână
        Polițiștii din Ocna Mureș au fost anunțați sâmbătă dimineața, de un pădurar din Aiud, că a găsit cadavrul unui bărbat înecat într-o fân­tână. Deplasați la fața locului, polițiștii au stabilit că decedatul este Teodor Roșianu, din Băgău, de 52 de ani, cioban. El a fost văzut consumând cantități importante de alcool înainte de moarte. Legiștii au confirmat cauza morții ca fiind asfixie mecanică prin înec.(F.R.)
    Furat de bani și de acte în tren
        Poliția TF Alba Iulia a fost sesizată în noaptea de 3/4 februarie a.c., de Adrian Rus că, în timp ce călătorea cu trenul pe relația Alba Iulia-Teiuș, autori necunoscuți i-au sustras actele și suma de 100.000 de lei. Din cercetări a rezultat că autorul furtului este Ma­rius Tomaș, de 23 de ani, din Ștefănești, județul Botoșani, fără ocu­pație cu antecedente penale. Acesta este cercetat pentru furt cali­fi­cat. (F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.