Ultima oră
 Meniu pentru stângaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Una dintre cauzele adopțiilor: dezinteresul primarilor!
    •Deși au responsabilități stabilite prin lege încă din 1999, majoritatea primarilor din județul Alba re­fuză să coopereze cu Direcția pentru protecția co­pilului!
          Nu mai există nici o îndoială că fenomenul de dificultate socială este într-o continuă creștere, afectând în primul rând copiii. Și pen­tru că minorii sunt atât de expuși la sărăcie, mizerie, foame, boli spe­cifice pauperizării, promiscuității și lipsei de igienă elementară, asupra lor s-a îndreptat cu prioritate atenția legiuitorilor, din 1990 și până în zilele noastre. Din nefericire, după obișnuitele bâlbâieli și orbecăieli, când s-a ajuns în sfârșit la o formulă legislativă adecvată, când cadrul legal permite intervenția eficientă și trasează clar obli­gațiile instituțiilor cu atribuții în domeniu, observăm că... fenomenul este încă departe de a fi diminuat, măcar. Preocupare, chipurile, există la toate nivelurile, căci programele, strategiile, proiectele, mo­nitorizările, evaluările, consilierile, sprijinul, intervențiile etc., curg din toate părțile și arată bine... pe hârtie. Dar în spatele unor fraze pom­poase și kilometrice, care definesc obiective și scopuri nobile, se poate ghici adesea cel mai crud dezinteres din partea instituțiilor și autorităților. Astfel, în munca de prevenire a abandonului și insti­tu­ționalizării minorilor, de pildă, care este primul pas în pregătirea unei generații viitoare sănătoase din punct de vedere medical și social, disfuncționalitățile și lipsa de colaborare dintre factorii impli­cați fri­zează reaua voință și sfidează legea.
        În 1997 s-au înființat în toate județele așa zisele direcții pentru pro­tecția drepturilor copilului (subordonate azi, prin ANPCA, Mi­nis­terului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei), care au avansat sub­stanțial în rezolvarea problematicii copilului în dificultate. Și, cu toate acestea, fenomenul este într-o creștere îngrijorătoare. De ce? Pen­tru că DGPDC-urile nu sunt niște "mafalda" județene, care să poată acoperi toată plaja uriașă a problematicii, în condițiile în care există interconexiuni ale acesteia cu problematica ce intră în alte sfere de atribuții, ale altor instituții, subordonate altor ministere. Iar în condi­țiile în care acestea nu colaborează, eradicarea fenomenului este a­proape imposibilă. Iată care sunt aceste instituții și ministere: direcțiile de sănătate publică (Ministerul Sănătății) și structurile medicale (medici de familie, cadre medicale din maternități etc.); inspectoratele școlare județene (Ministerul Educației) și structurile din învățământ (cadrele didactice); autoritățile publice locale (primă­riile) și personalul social local. Subliniez, deși au responsabilități clare, prin lege, toate acestea așteaptă de la DGPDC-uri să intervină și "să rezolve" cazurile de copii în dificultate, fără ca măcar să comunice despre astfel de cazuri identificate în sfera lor de a­tribuții. După modelul "eu știu ce se petrece la mine în ogradă, dar aștept să intervii tu și e treaba ta de unde afli ce se întâmplă, că eu n-am chef să-ți spun nimic!".
        Despre obligațiile DSP și ISJ vom discuta cu altă ocazie, și veți vedea cum se "fac că plouă" în județul Alba. Astăzi ne vom ocupa de administrația publică locală, care ar trebui să intervină prima, pe principiul descentralizării. Încă din martie 1999, prin HG nr.117, "Serviciile de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor locale de pe teritoriul județului în care funcționează serviciul public specializat pentru protecția copilului (...) sunt OBLIGATE (!!!) să asigure serviciului public specializat pentru protecția copilului spri­jinul necesar pentru îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin". Clar, nu? Dar, la români, legea e una iar aplicarea ei e alta! Căci în ciuda legii, foarte puține primării conlucrează cu DGPDC Alba. Pentru a-și asigura și mai mult colaborarea primăriilor, DGPDC Alba a încercat să încheie recent niște convenții de cooperare cu toate primăriile județului. Rezultatul: 33 de convenții semnate, 3 convenții nesem­nate și... 40 fără răspuns. Așa, pur și simplu fără răspuns! Redăm mai jos această "listă a rușinii", lista primăriilor care nici măcar nu s-au ostenit să răspundă acestui demers făcut ÎN LITERA ȘI SPIRITUL LEGII! Cele trei care au refuzat să semneze sunt Aiud (fără a preciza motivul), Cugir (primarul consideră că acolo există deja servicii comunitare și în parte are dreptate, căci acolo desfășoară o intensă activitate Asociația "Sprijiniți copiii") și Noșlac (pe motiv că în comuna respectivă nu există personal de spe­cialitate). Iar cele care nici măcar nu au catadicsit să răspundă sunt următoarele: Alba Iulia, Albac, Almașu Mare, Avram Iancu, Blan­diana, Bucium, Cenade, Cergău, Ceru Băcăinți, Cetatea de Baltă, Câlnic, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Doștat, Galda de Jos, Gâr­bova, Horea, Întregalde, Jidvei, Lunca Mureș, Lupșa, Mihalț, Mogoș, Ocna Mureș, Pianu, Poșaga, Râmeț, Roșia Montană, Sălciua, Săsciori, Sebeș, Sântimbru, Șona, Șpring, Șibot, Stremț, Teiuș, Valea Lungă, Vințu de Jos și Zlatna.
        În acest context, ar fi bine de aflat câți copii proveniți din lo­calitățile respective există acum în sistemul de protecție, tocmai pentru că identificarea dificultății în care se aflau nu a fost făcută la timp, la nivel local? Câți copii au fost despărțiți de părinți și de frați, și au ajuns în "orfelinate" ca să nu-și mai revină niciodată din punct de vedere psihic și afectiv? Mai mult chiar, câți au luat drumul stră­inătății din 1999 până acum, grație "interesului" primarilor res­pectivi?
    Ioan HĂNȚULESCU

    Astăzi, la Alba Iulia, va fi lansat
    Programul "Investiții în dezvoltarea resurselor umane"
        Agenția pentru Dezvoltare Regională CENTRU va organiza la Alba Iulia, astăzi, la Hotel Parc, începând cu ora 11.00, lansarea în Re­giunea Centru a schemei de finanțare «Investiții în dezvoltarea resur­selor umane» din cadrul Programului PHARE 2002 - CES.
        În cadrul acestei scheme de finanțare, Regiunea Centru benefi­ciază de 2.870.400 EURO destinați organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice și firmelor interesate de cele două priorități ale schemei de finanțare, respectiv prioritatea 1 - "calificarea și recalificarea forței de muncă pentru a răspunde mai bine nevoilor în evoluția de pe piața forței de muncă" și prioritatea 2 - "intensificarea măsurilor active de ocupare ca instrument sistemic pentru stimularea ocupării forței de muncă".
        Valoarea finanțării ne­rambursabile pentru un proiect individual se va încadra între 15.000 EURO și 75.000 EURO. Finanțarea neram­bursării nu poate depăși 80% din costurile totale eligibile ale pro­iectului. Fiecare solicitant trebuie să contribuie cu cel puțin 20% din bugetul proiectului, în numerar. Termenul limită de depunere a ce­rerilor la ADR Centru este 8 aprilie 2004, ora 16.00.
        Fondurile alocate acestei scheme însumează 16 milioane EURO. Linia de finanțare este desfinată sprijinirii proiectelor de dezvoltare din Zona IX industrial - extractivă a Munților Apuseni și Zona XI de industrie complexă a Transilvaniei Centrale aprobate prin HG nr. 399/2001. Componența de resurse umane vizează dezvoltarea capa­cității forței de muncă încât să se poată adapta mai ușor la schim­bările structurale din mediul economic, ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
        Informații suplimentare se pot obține de la ADR Centru, str. De­cebal nr. 12, Alba Iulia, județul Alba. Telefon 0258/818616, fax 0258/818613; e-mail:officeâ adrcentru.ro
    Florin ROMAN

    A căzut în plasa Poliției
        Serviciul Poliției judiciare l-a identificat și reținut pe Gheorghe Stoica, de 50 de ani, din Alba Iulia, care se sustrăgea de la exe­cutarea unei pedepse. Pe numele acestuia fusese emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Tribunalul Alba. Bărbatul a fost introdus în arestul IPJ Alba.(F.R.)
    12 membri noi în Consiliul Județean Alba al PSD
        În cadrul Conferinței județene a PSD Alba, pe lângă cel mai așteptat moment, cel al alegerii președintelui, ordinea de zi a mai cuprins și completarea Consiliului județean al PSD cu 12 noi mem­bri, astfel că acum, acest organism cuprinde 217 persoane. Cei 12, care au fost aleși cu o largă majoritate sunt: Ioan Andrei, Ioan Flo­rea, Ioan Filimon, Georgiana Jurcă, Iulia Tarcu, Dumitru Bobar, Cornel Dârjan, Ladislau Koble, Traian Petrinca, Maria Albu, Nicolae Morar, Maria Gog. De asemenea au mai fost completate Comisia județeană de arbitraj cu Nicolae Conțan și Comisia județeană de control financiar cu Ileana Ion - președinte și Ioan Virag - secretar. (R.J.)
    Tâlhar minor trimis la reeducare
        În urma unei sentințe penale a Tribunalului Alba, polițiștii din Teiuș l-au identificat și reținut pe minorul Anghel Mailat, de 15 ani, autorul unei tâlhării. Minorul a fost depus pentru o perioadă nede­terminată în centrul de reeducare de la Găești.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.