Editorial
 Meniu pentru stângaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  •  Meniu pentru dreptaci
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Mona și cu Lia salvează România
        Mugur Ciuvică este purtătorul de cuvânt al Acțiunii Populare. Acți­unea Populară este formațiunea de buzunar a ex-președintelui României Emil Constantinescu. În week-end, când televiziunile dau din colț în colț din pricina penuriei de știri, Mugur Ciuvică a lansat o bombă care a explodat în mai toate emisiunile de știri de duminică și în ziarele de luni: Traian Băsescu ar fi fost informator al Se­curității. În sprijinul acuzației sale el a adus un registru al prim-secretarului PCR din județul Constanța, în care numele liderului democrat apare pe lista celor care ar fi colaborat cu Securitatea. Traian Băsescu a infirmat imediat faptul, anunțând că îl va da în judecată pentru calomnie pe Mugur Ciuvică. "Eu am două docu­mente care apar când se apropie alegerile, flota și acest registru", a spus primarul Capitalei. Abordat pe această temă, Mircea Dinescu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat că afirmațiile cu pricina sunt "doar fumigene, cusute cu ață albă". "Cum poate crede cineva că, dacă Băsescu ar fi avut dosar de informator, PSD nu l-ar fi publicat până acum sau măcar nu l-ar fi șantajat pe liderul PD. Este ade­vărat că există și politicieni din opoziție care au dosare, dar aceștia stau cuminți pentru că sunt ținuți în frâu de PSD", a mai spus Di­nescu.
        Întrebarea este de ce domnul Emil Constantinescu n-a făcut uz de această informație în vremea în care el era președinte al Ro­mâniei iar Traian Băsescu ministru al Transporturilor. Nu de alta, dar lista nu este un document recent dezgropat. Ea a apărut mai întâi în 1992, în ziarul constănțean "Telegraf", condus pe atunci de Radu Mazăre (actualmente primar PSD), fiind reluată la scurt timp în "România Liberă", care a republicat-o și în mai 1994. În condițiile în care Emil Constantinescu a fost un apropiat al cotidianului "Ro­mânia Liberă", recrutându-și de acolo o serie întreagă de cola­bo­ratori, inclusiv pe Costin Georgescu, devenit șef al SRI-ului în timpul mandatului său, e greu de crezut că a aflat de-abia acum despre așa-zisele activități securistice ale fostului său coleg de alianță.
        În sfârșit, în vreme ce bravii noștri politicieni din opoziția demo­cratică își scot ochii unii altora sub privirile încântate ale Puterii pe care o slujesc perfect în felul acesta ca și în multe alte feluri, câteva femei puternice și ambițioase s-au decis să salveze România. Întâi a fost baroneasa Emma Nicholson, dar pe ea n-a crezut-o nimeni pentru că noi suntem un popor sceptic față de tot ceea ce ne vine dinspre UE cu excepția banilor, of course. După aceea a ieșit la rampă Monica Tatoiu pe care PUR-ul lui Dan Voiculescu a lansat-o duminică în cursa pentru Primăria Capitalei, împreună cu alte șase colege de partid care vor candida la primăriile de sector.
        Dar, cea mai spectaculoasă lansare a fost, desigur, aceea a Liei Roberts în cursa pentru Cotroceni. La conferința de presă ținută ieri, la sediul cotidianului "Ziua", Lia a venit nu doar cu legenda lui Dick Morris, celebrul consultant politic care a făcut să curgă râuri de cerneală din SUA până în România, ci și cu aura de trimis al lui Bush, președintele celui mai puternic stat din lume, stat pe care noi, românii, îl iubim din moși-strămoși și îl așteptăm să ne scape de toate relele, chiar dacă cel mai mare dintre ele este propria noastră pasivitate. Lia Roberts a adus în poșetă și oferta ei e­lectorală care este una antisistem, ea asimilând astfel clasa poli­tică sărăciei și corupției. "Deschisă 360 de grade", adversara lui Adrian Năstase, a lui Theodor Stolojan și a altor bărbați de soi nu va fi totuși locomotivă pentru nici un partid deoarece nu vrea să fie considerată politician. Ea s-a prezentat ca venind din afara siste­mului, dintr-un mediu politic diferit, în care cetățeanul este cel care fixează agenda candidatului legat mai mult de alegători decât de ideologie și interese partinice. Seducătoare teorie, care ar putea să aibă succes la o parte din electoratul României cam misogin de fe­lul lui. Aceasta înseamnă că Lia Roberts ar putea continua cam­pania electorală a lui C.V. Tudor din anul 2000, când acesta s-a înfățișat drept salvatorul românilor de năravurile clasei politice, principala lui țintă fiind corupția. Cât din oferta electorală a Liei Roberts servește intereselor americane sau de altă proveniență și cât vizează salvarea României e greu de spus în acest moment. Cert este că, prin participarea la cursa pentru Cotroceni, președinta republicanilor din statul Nevada va face ca întrecerea să fie mai interesantă și mai imprevizibilă ca de obicei.
    Maria Lucia MUNTEANU