Editorial
Lia Roberts - iepurele PSD?
    În sfârșit, mult trâmbițata candidatură a Liei Roberts la preșe­din­ție s-a produs. Nu sunt greu de cântărit șansele acestei femei ener­gice în alegerile prezidențiale din toamnă. Multimilionara nevadeză nu este decât o fumigenă, cum se exprimă poetul Dorin Tudoran, un bun cunoscător al peisajului politic de dincolo de ocean, a­runcată pe arena circului românesc electoral. Pare curioasă aso­cierea Liei Roberts cu acest Dick Morris, omul care l-a trădat pe Clinton, care a târât președinția de la Casa Albă într-un imens scandal mediatic. Cei care cunosc dedesubtul afacerilor știu că pe mâna unui bun amic al lui Morris, Dick Dresdner, PDSR a pierdut alegerile din 1996. Se speculează că intrarea în joc a doamnei Roberts va echivala cu o cruciadă împotriva tuturor. Au și fost scoase la iveală sloganele de care candidata americană născută în România va face caz: Năstase este un fost comunist, Stolojan un fost premier nerealizat, iar Vadim un actual nebun. Agentul electo­ral Dick Morris nu se sfiește să-l atace pe ambasadorul american la București, solicitând chiar retragerea lui din post. Acesta se eri­jează în luptătorul fervent împotriva corupției, care cică ar fi dise­minată în întregul sistem social din România. Tiribombe și fumi­gene. Asta o știam și noi, ne-au spus-o și mai marii Uniunii Euro­pene, inclusiv dl. Michael Guest. Chiar de curând s-a stins scan­dalul iscat de Oostlander și Emma Nicholson privind intreruperea negorierilor de aderare la Uniunea Europeană. Cică, domnia sa are dezlegare de la Departamentul de Stat al SUA să exprime poziții radicale vis-a-vis de corupție, de starea jalnică a justiției și a ad­ministrației de stat, care nu sunt demne de un stat de drept. Nimic de zis, așa o fi, s-au aprins și ai noștri și i-au luat peste picior pe mai marii UE cum că ar susține interese turcești, ba mai mult că ar fi nemulțumiți că în parlamentul nostru nu se regăsesc creștin-de­mo­crații.
    Și dacă toate aceste evenimente disparate au un numitor co­mun? Lipsa de voință politică de a face ordine, de a-și respecta o­bligațiunile și promisiunile, cu atât mai mult că ele au fost parafate. Plus că independența și reforma reală a justiției constituie o condiție obligatorie pentru aderarea la UE. Cât despre corupție ea este atât de mare și de puternic înrădăcinată încât nu vom scăpa probabil niciodată de ea, de sărăcia endemică, de rezerva oamenilor de afa­ceri străini de a investi în țara noastră. Cu toate acestea, nego­cierile de aderare a României la UE fie că vrea mister Morris sau europarlamentarul Oostlander sau chiar Verheugen nu vor fi întrerupte. Cum vor decurge ele e greu de apreciat la această oră. Cert este că marii corupți vor sfida în continuare legea și bunul simț, chiar dacă săracul și cinstitul nostru președinte critica capitalismul de cumetrie.
    Dar să revenim la Lia Roberts și șeful ei de campanie Dick Mor­ris. Se prea poate ca în obscuritatea peisajului politic românesc, acest tandem să fie chiar o cârjă politică a PSD-ului. Să-i aducă voturi. Doamna Lia Roberts va arunca cu milioanele pe fereastră, în timp ce agentul ei electoral va fi mai bogat cu tot atâtea milioane. Nu întâmplător s-a născut speculația că apariția tandemului Ro­berts-Morris pe piața electorală românească este și aceea că d-na Roberts ar putea fi iepurele PSD-ului. Cine poate descâlci acest hă­țiș de interese, nu poate nimeni decât numai acolo sus unde func­ționează mașina infernală de produs președinți și premieri apar­ținând partidului de guvernământ, recte PSD. Diabolică este politica atunci când trebuie să iasă învingători ai noștri.
Gheorghe JURCĂ