Prima pagină Ediția din: 20.2.2004
A început duelul electoral
Prefectul a aruncat mănușa Primăriei Alba Iulia
    Asemenea predecesorului său din fruntea administrației publice județene av. Ioan Rus și actualul prefect Mugurel Sârbu a acuzat dez­interesul reprezentanților Primăriei municipiului Alba Iulia vizavi de participarea la videoconferințe sau ședințele săptămânale ale Comitetului Operativ Consultativ. "Observ că nu-i interesează deloc problemele curente ale județului și nici măcar ale municipiului pe care îl reprezintă, pentru că de săptămâni întregi nu au mai cata­dicsit să vină la aceste importante întâlniri ale administrației", a spus prefectul de Alba în cadrul conferinței de presă de la Pre­fectură. Mugurel Sârbu a acuzat apoi ineficiența Primăriei în a găsi un spațiu adecvat pentru Uniunea Artiștilor Plastici și, mai mult de­cât atât tergiversarea acțiunii de preluare în patrimoniu a Căminului de Bătrâni. "Nu vor să preia Căminul pe motiv că nu sunt asigurate surse de finanțare. Păi la Sebeș azilul, care aparține de ani de zile administrației municipale, este finanțat în proporție de 99% din bu­getul local și nu au pretenții ca ministerul să le acorde anumite sume de bani. Numai la Alba Iulia lucrurile nu pot fi așezate în matca lor firească pentru că domnii de la Primărie s-au obișnuit să trăiască ani de zile cu bani de la ministere. Primăria Alba Iulia a fost chiar privilegiată din acest punct de vedere, însă la nivel de oraș nu prea se observă", a conchis șeful administrației publice județene. Prefectul a mai menționat în final că respectiva unitate de asistență socială va fi preluată până la urmă de către Consiliul județean, avându-se în vedere faptul că printre locatarii acesteia, se regăsesc persoane de pe raza altor localități, din afara municipiului Alba Iulia.
Răzvan JURCĂ

Strigătul de disperare al muncitorilor cugireni a ajuns la președintele Ion Iliescu
Conturile uzinei din Cugir au fost deblocate și oamenii vor avea din nou de lucru
•În luna martie a.c., SC Cugir SA va încasa 1,5 milioane de dolari de la un client american
      Situația grea a uzinei mecanice de la Cugir, a fost prezentată în paginile ziarului "Unirea" de câte ori a fost cazul. Și asta pentru că uzina ține încă în viață un oraș aflat aproape în moarte clinică. Colac peste pupăză, din cauza datoriilor de circa 200 de miliarde de lei, acumulate în anii de după Revoluție, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a dispus la sfârșitul lunii ianuarie o poprire pe conturile societății, în vederea recuperării datoriilor. Asta, deși în ultimii ani, societatea a plătit circa 70 la sută din "rețeta" lunară de taxe și impozite la sănătate, șomaj sau pensii. Este adevărat că datoriile s-au tot strâns, dar important era și că ceva se mișcă. Toate aceste lucruri nu au contat însă, Cugirul intrând pe lista neagră a AVAB-ului.
    Poprirea pe conturi a însemnat automat "înghețarea" tuturor operațiunilor bancare, fie că este vorba de plăți sau încasări. Facturile la gaz și curent nu au putut fi plătite, iar muncitorii au fost trimiși acasă. Prin urmare, conducerea societății a început o serie de demersuri pe la toate forurile statului român. Strigătul de disperare al cugirenilor, fără ecou la ministere, a ajuns la urechile președintelui Ion Iliescu, care la rândul său, s-a adresat AVAB-ului în vederea găsirii unor soluții viabile. Medierea președintelui Iliescu a dus la o reacție rapidă din partea AVAB. Ziarul "UNIREA" a intrat în posesia unui document, semnat de vicepreședintele AVAB, Mircea Ursache, care anunță că de ieri, conturile uzinei cugirene au fost deblocate, pe o perioadă de 6 luni. Dacă în această perioadă, uzina nu va fi privatizată probabil se va ajunge la procedura de faliment. Conducerea societății este însă optimistă. Directorul general, Cornel Dârjan, spune că se va profita din plin de această veste bună pentru ca procedura de privatizare începută să fie dusă la bun sfârșit.
    Din păcate, în paralel cu acțiunea de privatizare vor continua disponibilizările și este posibil ca alți 1500-2000 de muncitori să-și piardă slujbele în acest an. Forța de muncă poate fi absorbită de noii investitori, însă nimeni nu poate spune în ce măsură. Până una-alta, muncitorii vor avea din nou de lucru, pentru că, cei de la Cugir SA vor putea să achite contravaloarea facturilor restante la curent și gaz metan. Iar în luna martie, uzina cugireană urmează să încaseze suma de 1,5 milioane de dolari, de la un client american, bani care înseamnă un adevărat balon de oxigen pentru firmă. În continuare spicuim din scrisoarea semnată de vicepreședintele AVAB:" În sprijinul acțiunilor conducerii societății atât pentru restructurarea activității cât și soluționării problematicii sociale, a fost aprobată în regim de urgență monitorizarea conturilor societății prin desființarea popririi instituite prin ordinul vicepreședintelui AVAB asupra con­turilor pentru plata drepturilor salariale. Concomitent s-a dat acordul asupra plăților zilnice către furnizorii de materii prime, materiale, utilități, furnizori externi pentru derularea în bune condiții a procesului de producție, condiționat de virarea în contul AVAB a 20 la sută din volumul acestora. Această monitorizare va fi efectuată numai până în momentul inițierii ordinului de instituire a supravegherii financiare și administrării speciale. În conformitate cu prevederile art.16 din Legea nr. 137/2002 "toate acțiunile judiciare și extrajudiciare (in­clusiv acțiunea AVAB de executare silită prin înființarea popririi conturilor) pornite împotriva societății comerciale înainte sau după instituirea supravegherii financiare, se suspendă pe perioada cu­prinsă între data instituirii suprvegherii financiare și data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acțiuni, dar nu mai mult de 6 luni de la data instituirii supravegherii financiare".
Florin ROMAN

În sfârșit după zeci de ani
Castelul din Zlatna va fi reabilitat
    În cursul zilei de ieri, în prezența presei, a avut loc o nouă licitație pentru vânzarea castelului de la Zlatna. Au participat alături de membrii comisiei, președintele Consiliului județean, Eugen Popa, vicepreședinții Doru Cetean și Ioan Florea. După ce au stabilit într-o primă fază un preț de 5,1 miliarde de lei, consilierii au redus pretențiile la 4,6 miliarde de lei, pentru că "pețitorii" castelului nu au acceptat prețul inițial. Apoi s-a ținut cont că legea permite o reducere de 20 la sută, și s-a ajuns la circa 4,2 miliarde de lei. La licitație s-a prezentat firma SC Team Bau SRL Alba Iulia, ad­ministrată de cetățeanul italian Livio Nicolodi, care a avansat suma de 3,5 miliarde de lei, care a motivat că este nevoie de multe alte miliarde de lei pentru reabilitarea castelului aflat în avansată stare de degradare. În cele din urmă, acesta a acceptat să plătească suma de 4,2 miliarde de lei. Tranzacția se poate efectua chiar marți, dacă consilierii județeni vor fi de acord cu suma oferită de investitor. Acesta vrea să realizeze aici un hotel, ne-a declarat președintele Comisiei de licitație, vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea.
Florin ROMAN

De azi, pașapoartele se scumpesc
    Începând de azi, 20 februarie, prețul unui pașaport va fi de 642.000 lei, față de 610.000 lei, informează Direcția Generală de Evidență Informatizată a Persoanei. Solicitanții care până la data de 20 februarie 2004 au achitat cu chitanță contravaloarea taxei de emitere a pașaportului și care solicită emiterea documentului după această dată, vor achita diferența de sumă rezultată dintre prețul vechi și prețul nou. (N.I.T.)
Procurorul George Fiț va activa în cadrul Parchetului General
    George Fiț, fost procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a fost avansat în funcția de șef al Secției de control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. "Tonul" în propulsarea ardelenilor pe funcții de răspundere a fost dat de procurorul criminalist Augustin Lazăr, fost șef al Secției Anticorupție și Urmărire Penală din cadrul Parchetului General și de actualul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Vasile Luha, care a fost consilierul lui Joița Tănase. (N.I.T.)
Audiențe la Sebeș
    Într-un comunicat trimis la redacție, organizația PSD Sebeș ne informează că a fost modificat programul de relații cu publicul. Astfel, audiențele vor avea loc de luni până vineri, la sediul partidului, între orele 16,00 și 19,00, se mai precizează în comunicatul de presă al PSD Sebeș. (F.R.)
Apă pe cartelă
    Mai mulți cetățeni din zona industrială a municipiului Alba Iulia, care locuiesc în blocul C1, scara B, ne-au contactat la redacție pentru a-și exprima nemulțumirea în legătură cu sistarea apei po­tabile la asociația de proprietari "Unirea". Cei care ne-au contactat sunt plătitori la zi a facturii la apă și spun că sunt nemulțumiți că de marți nu mai au apă. "Sunt mulți care nu și-au achitat restanțele, dar nu este vina noastră. Ei chiar sunt de acord să le fie blindate conductele din apartament, dar cei de la Apă-Canal spun că nu se poate. Îi rugăm pe cei în drept să ne dea o mână de ajutor pentru că nu putem trăi fără apă", ne-a spus unul din interlocutorii noștri.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.