Editorial
Apă la bordul PD!
    Politician versat și rasat, Petre Roman are voie să facă ce vor mușchii lui, să recurgă la mașinațiuni mai mult sau mai puțin ver­satile pentru a se menține la putere. Ultimul gest al domniei sale de a se rupe de PD vine tocmai în sprijinul afirmației care nu ne apar­ține și pe care am preluat-o din spusele altora, printre care și Traian Băsescu, deranjat și ofuscat pe bună dreptate. Ar trebui procedat la un scurt excurs istoric al PD, dar asta nu ne-ar ajuta prea mult în lămurirea și legitimarea acestei spectaculoase rupturi a lui Petre Roman de PD și constituirea Forței Democrate, adică un fel de soră a PD-ului pentru că îmbrățișează în mare aceleași idei social-de­mocrate.
    Reacția revoluționarului Petre Roman nu pare deloc surprin­ză­toare, ba chiar lumea politică românească se aștepta mai demult la un asemenea divorț. Politicianul, cu figura lui de play-boy, nu s-a grăbit, a stat la cutie și a așteptat ca PD să-și șifoneze imaginea, să piardă constant din capitalul său electoral, să ajungă până acolo încât să nu știe pe cine mai reprezintă și să nu mai fie deloc clar dacă are sau nu o bază electorală. Și într-adevăr evoluția lucrurilor a ajuns în acest punct. În momentul de față, PD nu mai are un mesaj coerent, nu mai e acea nucă tare din politica românească care fusese după 1992. Ba mai mult, Petre Roman a oferit adesea pediștilor acele pârghii pentru a stopa declinul partidului, dar echipa de conducere era de altă părere. Drept urmare, revoluționarul cu pulover roșu a fost acuzat că e dictator, implicat în afaceri, că e pionul lui Iliescu și mai nou că Forța Democrată e o haltă între PD și PSD. Roman s-a apărat cavalerește în fața acestor acuze: "n-am intrat în politică pentru un interes personal" și care s-a menținut pe aceeași linie. În plus, prin propunerea Forței Democrate vrea să le demonstreze că oamenii politici trebuie să fie în afara banilor și afacerilor. Noi vom face politică, nu afaceri, vrea să spună domnia sa. Dacă unii îl acuză de tot felul de lucruri dubioase, atunci simpaticul, fostul pedist Roman e nevoit să ricaneze șocant: "foarte mulți s-au urcat în politică, au ajuns miniștri, parlamentari pentru că le-am fost pavăză. Acum aruncă cu noroi. Ar trebui să aibă puțină decență și să le fie rușine".
    Adevărul e că acuzele ce i se aduc lui Petre Roman sunt false și dovedesc semnele fricii. F.D. devine pe zi ce trece o forță politică de sine stătătoare și ea va dobândi încredere, chiar dacă a apărut cam târziu pe eșichierul politic românesc. F.D. nu e un balon cum cred cei din PD și alții, ci o forță credibilă. PD-ul este firesc să dezavueze această Forță Democrată pentru că i-a luat o parte din oameni. Dar care este poziția PNL-ului? Vicepreședintele acestuia, Călin Popescu Tăriceanu apreciază că Alianța D.A. va fi foarte puțin afectată de apariția noului partid și că Roman "va atrage o serie de persoane care nu se găsesc pe listele electorale. Îi va fi oricum foarte greu pentru alegeri... Nu e foarte ușor ca în preajma alegerilor să pornești un vehicul nou și să-i dai și viteză..." Cert este că Roman a ieșit în câștig și PD în pagubă, democrații rămânând fără grup parlamentar. Se mai zvonește că președinția lui Roman la F.D. va fi benefică, el putându-se alege cu un post de ambasador la NATO ori de comisar european. Oricum, plecarea lui Roman din PD cu o falangă înseamnă un SOS pentru PD și Băsescu.
Gheorghe JURCĂ