Prima pagină Ediția din: 24.2.2004
Proiectul Roșia Montană
Seminar ecologist la Baia de Arieș, în organizarea PER Alba
Marea problemă este frica de nou
    În cursul după-amiezii de vineri, pe durata mai multor ore, la Clubul minerului din orașul Baia de Arieș a avut loc o dezbatere publică pe tema proiectului minier de la Roșia Montană, în organizarea Partidului Ecologist Român, filiala Alba. Președintele PER Alba, Ioan Uțiu, i-a invitat la această dezbatere și pe re­prezentanții Roșia Montană Gold Corporation pentru a-și prezenta proiectul și pentru a răspunde la întrebările audienței. Au fost prezenți în fața băieșilor directorul de relații publice, Adrian Dascălu și reprezentanți ai departamentului de mediu, ecologiștii aducând în prim plan, așa cum era de așteptat, problemele care țin de protecția mediului. Unul dintre cei aproximativ 40 de participanți, Mirel Leah, a vorbit despre conceptul de dezvoltare durabilă, identificând însă și câteva din sursele active care în prezent poluează puternic zona. Dânsul a amintit poluarea rezultată de la exploatările miniere făcute de statul român, de rumegușul aruncat în Arieș în cantități mari, dar și de defrișarea continuă a pădurilor. "În toată istoria Apusenilor nu au mai fost inundații așa de puternice ca în ultimii ani, din cauza defrișărilor masive. Nu trebuie să uităm și că cele trei porți de intrare în Apuseni sunt surse de poluare: dinspre Beiuș, avem Nucetul și exploatările de uraniu, dinspre Alba Iulia este Zlatna, iar dinspre Baia de Arieș este Turda. Și nu trebuie să uităm cele patru unități miniere din Alba. Spre deosebire de Austria și Elveția, unde oamenii sunt plătiți să locuiască la munte, la noi, turismul este acum nedurabil. Soluția ar fi un turism chibzuit, dar un studiu amplu din 1926 ne arată că problemele semnalate atunci sunt valabile și as­tăzi, iar un exemplu în acest sens este starea precară a infra­structurii", a spus Mirel Leah.
    A luat apoi cuvântul Horea Avram, responsabil pe probleme de mediu al companiei, care a precizat că proiectul Roșia Montană poate fi un bun catalizator pentru dezvoltarea durabilă a zonei. Referindu-se la condițiile existente și la managementul mediului, Avram a reamintit că pe aceste meleaguri mineritul se practică de peste 2000 de ani, iar pe teritoriul României sunt 24 de "puncte fierbinți" din punct de vedere al mediului, din care trei în zona Roșia Montană-Baia de Arieș-Abrud (este vorba de iazurile de decantare de la minele de stat). "Proiectul nostru se suprapune pe zone exploatate", a mai spus acesta. În prezent, văile din Roșia Montană și Valea Cornii sunt puternic poluate în special de scurgerile de ape uzate din masivul Cetate și de la galeria de la câmpul 714. Întrucât am mai prezentat situația poluării apelor cu metale grele, asupra acestui punct nu vom mai insista, deși măsurătorile indică depășirile concentrației cu mult peste limitele admise. Reprezentantul pe probleme de mediu a dat asigurări că proiectul respectă toate cerințele interne și internaționale și că nimeni nu-și permite să greșească. Iar de când acest proiect este sub lupa autorităților și ONG-urilor, documentațiile sunt analizate cu și mai mare atenție. Practic odată cu începerea lucrărilor, preconizată cel mai probabil pentru 2007, va începe și reconstrucția ecologică a zonei. "Noi considerăm că investiția poate fi o speranță pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu", a mai spus Avram care a prezentat tehnicile moderne de stopare a scurgerilor de ape uzate în afara perimetrului minier, de captare a pulberilor și prafului, de revegetarea solului etc. Mai întâi, investitorii își propun stoparea, apoi înlăturarea poluării existente, reconstrucția ecologică însemnând cheltuieli de circa 200-250 milioane de dolari.
    "Protejarea mediului este un imperativ al proiectului Roșia Montană impus de investitori. Nici un investitor nu ar da bani dacă nu ar avea garanția că nu se respectă condițiile. Vorbim aici de respectarea sută la sută a legilor în domeniul protecției mediului, în conformitate cu standardele și cerințele Uniunii Europene", a spus Adrian Dascălu. El a prezentat auditoriului două exemple similare cu cel de la Roșia Montană, de la mine din Spania și Noua Zeelandă, unde exploatările miniere s-au făcut la doar câțiva zeci de metri de cariere, iar extracția aurului se face cu cianuri. "Ceea ce la ei s-a făcut de zeci de ani și este un lucru normal, la noi este prezentat ca un proiect complex. Este foarte simplu să constați legalitatea. Suprapui proiectul peste lege și compari. Dacă totul este în regulă, atunci proiectul nu poate fi oprit, dacă nu, atunci el este stopat. Am investit deja peste 70 de milioane de dolari și nu ne permitem să greșim", a mai spus Dascălu. El a precizat că investitorii și-au asumat riscurile pe care le presupune deschiderea unei mine de aur, iar compania asigură un fond de garantare pentru respectarea reconstrucției ecologice a zonei. Toate aceste precizări au fost făcute ca urmare a unor întrebări venite din partea oamenilor. Unul dintre participanți, ing. Cărbunaru, care a lucrat la cianurație la Baia de Arieș, a spus că nu cianurația este cea mai importantă problemă, ci frica de nou și neîncrederea oamenilor. Directorul de relații publice al Companiei Roșia Montană Gold Corporation, Adrian Dascălu, a salutat inițiativa Partidului Ecologist Român, filiala Alba, de a organiza o astfel de întâlnire, adăugând că dialogul este foarte important. " Mă bucur că ONG-urile și ecologiștii ne monitorizează și sunt cu ochii pe noi. Un dialog deschis din toate părțile va duce la lămurirea tuturor problemelor puse în discuție", a adăugat Adrian Dascălu. O poziție similară a fost exprimată și de Ioan Uțiu, președintele PER Alba, care a spus că a fost și rămâne un adept al dialogului deschis. Înainte de această reuniune organizată de PER Alba, proiectul Roșia Montană a fost discutat și cu reprezentanții Federației Ecologiste din România, filiala Alba, semn că ecologiștii sunt preocupați de soarta acestui proiect minier. Însă, spre deosebire de alții, ecologiștii din cele două partide preferă dezbateri deschise pentru ca lumea să fie corect informată, și nu accesează la "intoxicări" pentru manipularea cetățenilor.
Florin ROMAN

O nouă amânare în "Dosarul Jidvei"
Recuzarea judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia - inadmisibilă
•CA Alba Iulia analizează, la rândul ei, cererea de recuzare a magistraților din cadrul Judecătoriei Alba Iulia
      Ieri, la ora 12.00, într-un interval de maximum 10 minute, s-a judecat încă un termen în dosarul în care inculpat este fostul director al Complexului de Vinificație Jidvei - Toader Ignat, pentru că - potrivit dosarului instrumentat de procurori - a prejudiciat firma Jidvei SRL cu aproape 85 miliarde de lei. Judecătorul a comunicat părților că Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca inadmisibilă cererea avocatului inculpatului Toader Ignat de recuzare a tuturor judecătorilor din cadrul Curții de Apel Alba Iulia. De asemenea, procesul a fost suspendat deoarece dosarul se află spre analizare la Curtea de Apel Alba Iulia, această instanță urmând să se pronunțe la rândul ei în legătură cu cererea de recuzare formulată de avocatul inculpatului Toader Ignat împotriva tuturor magistraților din cadrul Judecătoriei Alba Iulia. Prelungirea sau întreruperea mandatului de arestare preventivă a inculpatului Toader Ignat va fi luată în discuție luni, 1 martie 2004. (N.I.T.)
Mircea Hava vrea rating internațional pentru Primăria Alba Iulia
    Recent întors de la primul Congres pentru Finanțarea Infra­stru­cturii, Municipalităților și Guvernărilor Subnaționale din țările din Cen­trul și Sud-Estul Europei, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, a declarat că a avut primele discuții în vederea obținerii ra­tingului internațional pentru municipiul Alba Iulia. Discuțiile s-au purtat cu reprezentanții firmei Standard & Poor's. Obținerea ratin­gului internațional oferă oportunitatea municipalității de a accesa mai ușor împrumuturi de la bănci din afara țării. Au avut loc discuții și cu alte firme specializate în consulting financiar sau care doresc să investească în județul Alba, în municipiul Alba Iulia. Iar pentru că la Viena în Arhiva de Război a Austriei se află planurile originale ale Cetății Vauban desigur că primarul a vizitat instituția interesându-se de modalitatea în care Primăria municipiului Alba Iulia poate intra în posesia copiilor acestor planuri, documente importante în acțiunea de revitalizare a Cetății Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Ședința Comisiei Consultative județene
    Astăzi, cu începere de la ora 10.00 la Casa de Cultură a Sin­di­catelor din Alba Iulia va avea loc ședința ordinară a Comisiei Con­sultative a județului Alba. Alături de prefectul Mugurel Sârbu și pre­ședintele CJ Alba Eugen Popa vor participa toți directorii servi­ciilor desconcentrate, precum și toți primarii din județ. Ordinea de zi va cuprinde printre altele o analiză a anului 2003, programul de acțiuni pentru anul curent, aspecte privind acordarea ajutoarelor sociale, dar și o prezentare a unui modern sistem de telefonie care va fi introdus de către toate autoritățile administrației publice locale.(R.J.)
P.S.D. Alba respectă hotărârea Sfântului Sinod
    Președintele PSD Alba Mugurel Liviu Sârbu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, la nivelul organizației județene a par­tidului de guvernământ, se va respecta hotărârea Sfântului Sinod și anume cea a neimplicării preoților în politică. Mugurel Sârbu nu a putut prezenta o evidență exactă a preoților ortodocși care au fost membri sau au deținut funcții de conducere în partid, dar a precizat că a transmis organizațiilor din teritoriu să aplice cele hotărâte de forul suprem de conducere al BOR. (R.J.)
Miniședințe de guvern la Alba Iulia
    Pentru o mai bună coordonare a activității serviciilor publice des­centralizate, prefectul Mugurel Sârbu a decis ca în fiecare săp­tămână, la sediul Prefecturii Alba să aibă loc o întâlnire de lucru cu șefii acestora. "În teritoriu, noi reprezentăm un miniguvern județean condus de către un miniprim - ministru (n.red. - prefectul județului) și am considerat că este necesar să ne întâlnim periodic pentru a dezbate în comun și a găsi soluțiile cele mai optime care vizează administrația", a declarat șeful administrației publice județene.(R.J.)
Prin hotărâre de guvern
Sediul BNR Alba a fost trecut în administrarea C.J. Alba
    Președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, ne-a de­cla­rat că în Monitorul Oficial din 16 februarie a.c. a fost publicată ho­tărârea de guvern care prevede trecerea unor imobile din patrimoniul statului în cel al unor administrații locale și județene. Hotărârea pre­vede, la nivelul județului Alba, trecerea din patrimoniul APAPS în cel al Consiliului județean, a sediului în care a funcționat fosta filială a Băncii Naționale Alba. Așa cum v-am mai informat, probabil, în a­cest sediu va funcționa Serviciul de Evidență Informatizată a Per­soanei. (F.R.)
Programul de dezvoltare a județului Alba
    Vicepreședintele Consiliului județean Alba, Ioan Florea, ne-a declarat că, în cursul acestei zile, în cadrul ședinței Comisiei Con­sultative, va fi prezentat "Programul de dezvoltare economico-so­cială a județului Alba pe anul 2004". Totodată, CJ Alba va prezenta, în aceeași ședință, un capitol referitor la asigurarea cu resurse pen­tru acest an, a ajutoarelor sociale, a ajutoarelor de încălzire a locu­inței și a ajutoarelor acordate persoanelor cu handicap.(F.R.)
Ecologiștii din Alba strâng rândurile
    Ioan Uțiu, președintele Partidului Ecologist Român, filiala Alba, ne-a declarat că partidul pe care îl reprezintă a fuzionat la nivel ju­dețean cu Federația Ecologistă din România, filiala Alba. Forma­țiunea rezultată din contopirea celor două partide ecologiste va purta denumirea de Partidul Ecologist Român. În alte județe ale țării, FER a fuzionat cu Alianța Populară.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.