Editorial
"Mesaj de deșteptare"
    Într-unul dintre cele trei ceasuri rele ale zilei de marți, 24 febru­arie, emisiunea "De 3xfemeie" a Mihaelei Tatu, cu tot formatul ei lărgit și împopoțonat în scopul recuperării fanilor pierduți, a fost zguduită de un episod tragi-comic. Concret, cei doi actori aduși chiar de Dragobete ca să ilustreze ideea de cuplu fericit, bine­cuvântat cu doi copii și cu multă iubire, au păstrat câteva minute aparențele, după care au început să se certe. De fapt, ea s-a ener­vat brusc și s-a apucat să-i reproșeze soțului o grămadă de lucruri, de la lipsa de acasă, mai ales noaptea, și SMS-urile venite de la admiratoare în flux continuu, până la sacrificarea propriei cariere pe altarul unei căsnicii în care aportul lui este aproape nul. Multă lume a crezut că este vorba despre o farsă, dată fiind profesia prota­goniștilor, dar stupefacția și panica întipărite pe fața moderatoarei, chicotelile din public și telefonul unei telespectatoare au elucidat misterul: cearta soldată cu plecarea precipitată a celor doi tineri fusese reală, netrucată și imposibil de stăvilit.
    Așa și noi cu Europa. După ce propaganda guvernamentală ne-a convins că, de dragul Cabinetului Năstase, Uniunea ne va adopta pe toți, nu doar copiii expediați înainte, ca să deschidă drumul spre casa de piatră (în lipsa unei autostrăzi civilizate), ne-am trezit în plină criză a relațiilor dintre Puterea de la București și UE. În țară, toată lumea a fost luată pe nepregătite, așa că reacțiile imediate au fost pe măsura surprizei și a talentului actorilor distribuiți în diverse roluri. Ele au avut în comun buimăceala și sacrificarea nuanțelor în favoarea unor poziții radicale, mai mult sau mai puțin consecvente. Partea proastă este că nici în zilele următoare șocului situația nu s-a îmbunătățit, în zona Puterii, a Opoziției și a Presei înregistrându-se numeroase autogoluri.
    Cea mai consecventă a fost Puterea care, acasă, a aruncat în capul Opoziției toată vina. În schimb, la Bruxelles, premierul Adrian Năstase ar fi recunoscut existența problemelor grave semnalate în raportul Nicholson și ar fi promis rezolvarea lor urgentă. Gunter Verheugen, emisarul pentru extindere al Uniunii Europene, a refuzat să facă declarații după întâlnirea cu premierul Năstase, iar Pat Cox, președintele Parlamentului European, a transmis Bucureștiului un dur semnal de alarmă, numit "mesaj de deșteptare", cu trimitere (involuntară, probabil), la Imnul României. În stilul consacrat, comu­nicatele Guvernului despre întâlnirile premierului român cu oficiali ai instituțiilor Uniunii Europene sunt calme și optimiste, ele fiind con­tra­zise chiar de declarațiile respectivilor, care avertizează asupra pericolului decuplării Bulgariei de România, în procesul de aderare. Se vede treaba că la Bruxelles nu s-a vizionat reportajul despre Bulgaria difuzat sâmbătă seara de România 1, în Jurnalul de la ora 19.00. Acolo, vecina noastră era prezentată ca o țară unde crima organizată, traficul de droguri și de ființe umane fac parte din cotidian, în condițiile în care autoritățile asistă pasiv la ororile să­vârșite în plină stradă de bande de infractori. Reportajul cu pricina, realizat de Ioana Dumitrescu, includea și fragmente din declarațiile mai multor jurnaliști din care reieșea că țara noastră are o situație mai bună decât Bulgaria. Printre cei intervievați s-a numărat și ziaristul bulgar (?) Vladimir Bereanu. Acesta, însă, a declarat pen­tru Sofia News Agency că, în încercarea de a apăra contra­performanțele Guvernului Năstase, Ioana Dumitrescu i-a dis­torsionat spusele. La rândul lui, președintele Televiziunii publice bulgare, Kiril Gotsev, a afirmat că TVR a folosit secvențe de arhivă cu crime și ac­cidente de mașină (cel mai probabil primite prin intermediul schim­bului video internațional al European Broadcasting Union, deci nu filmate la fața locului). Întrebarea este pe unde am scoate noi cămașa dacă bulgarii ar difuza fie și numai câteva secvențe din jurnalele horror ale posturilor noastre de televiziune, a căror violență a anihilat practic distanța dintre Evul Mediu și anul de grație 2004.
    În sfârșit, luni, PNL a cerut demisia președintelui - director ge­neral al TVR, Valentin Nicolau, demers care va avea probabil a­ceeași soartă cu moțiunea de cenzură moșită de Alianța D.A., în care se solicită demisia Guvernului Năstase pe motiv de periclitare a șanselor țării noastre de aderare la UE. Răspunsul este atât de previzibil, încât e de mirare că Opoziția s-a mai ostenit să ceară ceva chiar mai greu de obținut decât luna de pe cer. Dar așa e ea, ce să-i faci, naivă, candidă, visătoare. "Mesajul de deșteptare" i s-ar putea adresa la fel de bine și ei, chiar dacă emițătorii ar fi deza­măgiții României.
Maria Lucia MUNTEANU