Ultima oră
Parlamentul României a ratificat Tratatul de aderare la NATO
    Reunit ieri în plen, Parlamentul României a ratificat în unanimitate proiectul de lege privind aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord. La ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților au fost prezenți președintele României - Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase. Săptămâna trecută proiectul de lege a fost adoptat în una­nimitate și de Comisiile de Apărare și de Politică Externă ale celor două Camere. În opinia ministrului Apărării, Ioan Mircea Pașcu, Ro­mânia accede astfel "la cea mai mare garanție de securitate din istoria omenirii". El a reamintit că România este prezentă în cinci puncte majore de acțiune ale Alianței: două în Afganistan, două în Balcani și unul în Irak. Ratificarea aderării României la NATO de că­tre parlamentele țărilor membre, începută în anul 2003, s-a încheiat recent, iar ceremonia oficială prin care cei șapte noi membri ai Alianței (România, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Lituania, Letonia și Estonia) vor fi primiți în NATO va avea loc la sediul NATO din Bruxelles probabil în data de 2 aprilie anul curent.
Anca DINICĂ

Băutura, bat-o vina
O ruletă tip cazinou făcută... varză
    Poliția a fost sesizată miercuri de administratorul unei societăți comerciale din Alba Iulia că în seara de marți, 24 februarie, un cetă­țean turmentat a distrus ruleta de joc cu 8 locuri, tip cazinou, de la un cafe-bar. Din constatări a rezultat că ruleta este deteriorată iar două scaune au fost rupte. Autorul acestor fapte este Virgil Oliviu Trif, de 30 de ani, din Alba Iulia, aflat în vădită stare de ebrietate. Tânărul este cercetat acum pentru distrugere, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.(F.R.)
Accident mortal la Răhău
Un pensionar sibian a murit strivit sub un TIR
    Ieri dimineață, în jurul orei 10,40, pe DN 1, în zona localității Ră­hău a avut loc un accident de circulație soldat cu moartea unui băr­bat de 77 de ani, pensionar din Sibiu. Acesta este Nicolae Tricolici și conducea un autoturism marca Peugeot 305, cu număr de înma­triculare SB-04-YTC pe relația Sebeș-Sibiu. Șoferul nu a adaptat vi­teza condițiilor de trafic (carosabil umed) și la o curbă la stânga a intrat sub un TIR Volvo care circula regulamentar pe contrasens. A­cesta era condus de cetățeanul polonez Eduard M., de 44 de ani. Autoturismul Peugeot a fost avariat în proporție de 80 la sută. La câteva minute după accident, până la sosirea ambulanței, bătrânul a decedat. Tot din cauza condițiilor meteo, pe DN 75, la Meteș, s-a mai produs un accident. O rabă cu remorcă nu a adaptat viteza la carosabilul acoperit cu zăpadă și s-a răsturnat în șanț. Din fericire, nici unul dintre cei trei pasageri care erau în cabina autotrenului nu a fost grav rănit, aceștia scăpând cu viață. De altfel, ieri, din cauza ză­pezii au avut loc mai multe accidente ușoare.(N.I.T., F.R.)
291 de locuri de muncă pentru femei
    La Bursa locurilor de muncă pentru femei, acțiune organizată de AJOFM Alba și care va avea loc în data de 5 martie a.c. la Alba Iulia și Câmpeni, și-au anunțat deocamdată participarea 33 de agenți eco­nomici, din care 28 la Alba Iulia. Aceștia oferă 291 de locuri de muncă, 28 dintre acestea fiind destinate femeilor cu studii supe­rioare. Principalele meserii solicitate de angajatori sunt: croitori, pre­paratori mase ceramice, pictori pe sticlă și ceramică, agenți de asi­gurări, inspectori asigurări, vânzători, programatori etc. (A.D.T.)
Pe altarul neamului
Un monument controversat, dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan
    Doamne, mult mai poate răbda biet sufletul românesc. Și mult mai rabdă Alba Iulia, în calitatea ei de "capitală de suflet a româ­nilor". "Grație" unei privatizări haotice, fără respectarea unor stan­darde estetice minime, în anumite zone, această "capitală", acest "oraș european" (cum îl visăm cu toții), a devenit un veritabil... bazar oriental. Și asta n-ar fi prea grav, că după ce vor prinde mai mult "cheag", unii întreprinzători se vor gândi, poate, și la frumusețea urbanistică a Alba Iuliei. (Sau vor fi determinați să se gândească!) Dar mi se pare un afront direct și grav, să implantezi un monument hâd în această capitală de suflet. Un monument care a costat aproape 5 miliarde de lei, din banii mei și ai dvs., și care este o uriașă bătaie de joc aici, pe altarul neamului. Știți bine că mă refer la monumentul dedicat martirilor Horea, Cloșca și Crișan, a cărui dezvelire a avut loc în data de 1 Decembrie 2003, la sărbătorirea Marii Uniri și a Zilei Naționale. S-a încercat atunci "aburirea" noastră cu referiri "critice", cum că hardughia aia reprezintă "tăvălugul is­toriei", "macerarea" eroilor, ca strugurii, între cilindrii unei mori de măcinat, ceea ce înseamnă că necruțătoarea reprimare i-a zdrobit pe cei trei martiri... ș.a.m.d. Pardon, adică vreți să spuneți că arătările alea stilizate de pe "moara de tocat 5 miliarde de lei" sunt Horea, Cloșca și Crișan? Umilul privitor și iubitor de artă, care e subsemnatul, nu se împacă nicicum cu această interpretare, oricât i-ar "grrrraseia" critic dom' ministru al Culturii, și oricât de celebru ar fi autorul. Pentru că, nu vă supărați, cei trei eroi ai moților nu au fost storși ca strugurii și lipiți de conștiința istorică așa, ca niște "hoas­pe"... Iar eu asta văd că a vrut să reprezinte artistul.
    Nu m-aș fi pronunțat, ca nespecialist, asupra lucrării monu­mentale, dacă nu aș fi auzit "cârcotind", pe ici-colo, pe unii sculptori din urbea noastră indecent de răbdătoare. Apoi am privit monu­mentul cu atenție și... m-am cutremurat. Dacă ați calcula câte se puteau face pentru artă cu banii ăștia, ce programe culturale s-ar fi putut derula, câte talente puteau fi puse în valoare, atunci ați realiza că s-a procedat la o veritabilă bătaie de joc. (Așa, ca o comparație, aflați că tot 5 miliarde de lei s-au alocat unei întregi comunități ortodoxe, cea din Mihalț, pentru un lăcaș de cult!) Dar, mă rog, ce știu eu ca să-mi permit să-l critic pe dom' ministru Theodorescu despre cum cheltuiește banii? Însă, ca să-l parafrazez pe conu Ian­cu, "să fie futurism, da' să știm și noi". Și nu m-aș fi pronunțat nicicum, tocmai cu acest prilej sărbătoresc, dar l-am simțit, fraților, pe Horea răsucindu-se în mormânt... Despre amplasament, despre lucrările frenetice care au însoțit amplasarea monumentului etc., nici nu mai pomenesc. Acest "demers artistic" dovedește încă o dată că Alba Iulia, "capitala de suflet" a românilor, a devenit "copilul de su­flet" al Bucureștilor. Adică pruncul ăla vitreg pe care-l țin "miticii" în bucătăria țării, amintindu-și de el doar o dată pe an: la 1 Decembrie.
Ioan HĂNȚULESCU

Au hotărât prin vot:
Stomatologii nu vor colegiu
    De curând a avut loc un referendum privind înființarea Colegiului Național al Medicilor Stomatologi, care urma să aibă filiale județene. În urma voturilor exprimate, dentiștii au decis să nu se organizeze sub această formă. Astfel, din 10.962 de stomatologi s-au pre­zentat la vot 2588. Din acest total, 1469 au votat împotrivă, iar 1101 pentru. La nivelul județului Alba, din 163 de medici stomatologi, s-au pre­zentat la vot 45. Doar 9 au votat pentru înființarea Colegiului Sto­matologilor, în timp ce 36 au votat împotrivă.(F.R.)
Ieri, la Blaj
Simpozion aniversar Gheorghe Șincai (1754-1816)
    În acest an marcăm împlinirea a 250 de ani de la nașterea căr­turarului iluminist Gheorghe Șincai (1754-1816). S-a născut în ace­lași an în care s-au deschis Școlile Blajului - "acele fântâni ale darurilor" al căror strălucit discipol și apoi dascăl a fost.
    Ca director al învățământului primar unit din Transilvania, și-a îndreptat eforturile în direcția dezvoltării sistemului școlar, reușind să pună bazele a 300 de școli românești. Ca istoric și filolog s-a impus ca reprezentant de seamă al Școlii Ardelene, lăsând posterității prima colecție de documente privind istoria românilor "Hronica româ­nilor și a mai multor neamuri", iar în colaborare cu Samuil Micu a publicat prima gramatică tipărită a limbii române: "Elementa linquae daco-romanae sive valachicae" (1780).
    Aceste aspecte esențiale ale marelui dascăl al Blajului și al învă­țământului românesc au fost rememorate la Simpozionul aniversar organizat în 26 februarie 2004, la Colegiul Universitar de Institutori "Gh. Șincai" Blaj, din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" prin co­municările susținute de către prof. univ. dr. Iacob Mârza (Gheorghe Șincai - autor de manuale), pr. conf. univ. dr. Ioan Mitrofan (Gheor­ghe Șincai - repere bibliografice), lect. univ. drd. Delia Aldea (Gheorghe Șincai - director și îndrumător de școală românească), lect. univ. drd. Claudia Ciortea (Dimitrie Cantemir - Gheorghe Șincai: paralelă literară), prof. Ioan Bobițan (Un con­ti­nuator al ideilor pedagogice ale lui Gheorghe Șincai: profesorul blă­jean Ioan Fekete Negruțiu), prof. univ. dr. Ion Buzași (Șincai în poe­zia românească). (Prof. univ. dr. Ion BUZAȘI, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia)
Internet versus birocrație
    În urmă cu două zile, la sediul Prefecturii Alba, s-a desfășurat prima așa-zisă ședință de miniguvern al județului nostru, la care au participat alături de prefectul Mugurel Sârbu și subprefectul Ioan Maier, toți șefii serviciilor desconcentrate. La această primă în­tâl­nire, prefectul a insistat pe o mai bună colaborare între aceste in­stituții și transparență în relațiile cu Prefectura. El a oferit în acest sens ca exemplu negativ Direcția de Finanțe, care nu comunică în­totdeauna anumite aspecte din activitatea curentă. De asemenea, Mugurel Sârbu s-a interesat de existența în cadrul fiecărei instituții a mijloacelor moderne de comunicare, în speță Internetul, și a propus găsirea unor soluții pentru ca agenții economici din alte localități ale județului să nu se mai deplaseze la Alba Iulia pentru depunerea la Casa de Pensii sau la Casa de Sănătate a dischetelor cu evidențele solicitate.(R.J.)
Bolile de sezon în floare
    Iarna nu dă semne de oboseală, dovedindu-se la fel de tenace ca și bolile de sezon. Potrivit unui comunicat al DSP Alba, în ultima săptămână au fost înregistrate 699 cazuri de viroze respiratorii, 9 de gripă și 307 de pneumonii. Circa 100 de persoane care prezentau forme mai grave au fost spitalizate.(F.R.)
Prefectul la București
    În cursul zilei de astăzi, prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, va participa la București, la ședința Departamentului de Politici Industriale prezidată de primul ministru Adrian Năstase. Șeful administrației publice județene ne-a precizat că, printre altele, se vor discuta cu această ocazie și problemele de strictă actualitate din județe, care trebuie rezolvate până la finele anului curent, în special extinderea rețelelor de gaze naturale și energie electrică, dar și situația din minerit.(R.J.)
85 de ani de la înființarea Colegiului "H.C.C."
    Anul acesta se împlinesc 220 de ani de la răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan, iar mâine, 28 februarie, se comemorează martiriul eroilor moți, petrecut la Alba Iulia, pe Dealul Furcilor. Dar, tot anul acesta, odată cu manifestările dedicate de diferite instituții celor trei martiri, Colegiul național "Horea, Cloșca și Crișan" săr­bătorește un eveniment important: împlinirea a 85 de ani de la în­ființare. Cu acest prilej, instituția organizează (astăzi, 27 februarie, în­cepând de la ora 13,00) o sesiune de comunicări pe tema "Per­sonalități istorice oglindite în literatură", lansarea celui de-al treilea număr al revistei "Gând tineresc" (serie nouă), Lansarea anuarului colegiului pe anul 2003/2004, lansarea revistei "Universul catedrei", o reprezentație de teatru cu piesa "Cer restituirea taxelor școlare", de Karinti Frigyes, iar la Galeria ART va avea loc expoziția "Ani de liceu". (I.H.)
Medicii de familie și farmaciștii i s-au plâns prefectului
    Ieri după-amiză, prefectul Mugurel Sârbu și președintele CJ Alba Eugen Popa au avut o întâlnire cu medicii de familie din județul Alba la care au luat parte și directorii Direcției de Sănătate Publică, ai Casei de Sănătate și ai Direcției de Finanțe. Au fost scoase în evidență numeroasele probleme pe care medicii le au în relațile cu instituțiile sus - menționate și s-a încercat, în limita posibilităților, o rezolvare amiabilă a acestora. De asemenea, prefectul de Alba a menționat că a dispus efectuarea unui control la CJAS, ca urmare a nemulțumirilor exprimate de către farmaciști în legătură cu modul în care s-a efectuat repartizarea banilor pentru medicamentele com­pen­sate în anul 2004. (R.J.)
Protocol de colaborare
    Polițiștii din Cugir au semnat un protocol de colaborare cu rromii în vederea reducerii infracționalității. La întâlnire au fost prezenți a­lături de oamenii legii și rromi din Cugir și localitățile aparținătoare. Ast­fel de acțiuni au fost realizate și în alte zone din județul Alba.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.