Editorial
Bibelouri de porțelan
    Nu credeam că voi ajunge să scriu despre fotbal. O fi el sportul rege, dar nu mă interesa. Nu-l iubeam, nu-l uram. Mi-era indiferent. Indiferența a trecut însă în ultimii ani încet, încet sub influența pro­gramelor sportive ale televiziunilor și a presei sportive scrise, care pare a nu mai cunoaște alte sporturi decât fotbalul. Principiul pică­turii chinezești și-a făcut efectul. Nici acum nu iubesc și nici nu urăsc fotbalul, dar nu îmi mai este indiferent. Sunt convinsă că nu sunt singura femeie a cărei atitudine față de fotbal s-a schimbat. Nici nu poate fi altfel, de vreme ce, de exemplu, patronul Stelei - Gigi Becali ne apare zilnic la toate rubricile cu știri sportive ale tuturor televiziunilor fără excepție și fără greșeală. Întotdeauna Gigi Becali are de comunicat ceva important pentru țară. Aceleași rubrici sportive ne informează prompt că fotbalistul camerunez N'jock nu a făcut antrenamentul pentru că-i era frig, sau ce iubite mai au inter­naționalii noștri, cu cine s-au mai certat și pentru ce nimicuri. Știm cu amănunte ce se întâmplă la Liga Profesionistă sau la Federație, cine pe cine acuză de necinste, dar iată că nu putem ști cu e­xactitate, din timp, când începe returul campionatului. Care s-a a­mânat cu o săptămână pentru că vremea e nefavorabilă! Numai că prognoza Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie contra­zice afirmația, arătând clar că la sfârșitul acestei săptămâni con­dițiile meteo se înscriu în cele normale. Deci nici vorbă de vreo ca­tastrofă, Doamne ferește! Bibelourile de porțelan care sunt fotbaliștii nu pot suporta, se pare, temperaturi în jurul lui zero grade Celsius.
    Fotbaliștii și cei care se ocupă de fotbal (patroni de club, pre­ședinți, antrenori etc.) trebuie protejați, din toate punctele de vedere. Uneori chiar asistați, dacă e să ne gândim la echipa care ne re­prezintă județul în Divizia A și la pretențiile tot mai mari față de banul public. Pentru că am uitat să vă spunem, în articolele ante­ri­oare, că și cheltuielile echipei a doua, adică Minaur Zlatna, tot de la bugetul local al municipiului Alba Iulia ar trebui susținute, în opinia mai marilor FC Unirea. Club care s-a aflat printre cele 12 care au cerut amânarea cu o săptămână a returului. Peste o săp­tămână nu va mai fi 6 martie, ci 13 martie. Poate că va fi cald, dar să înceapă returul într-o zi de 13? Dacă aduce ghinion? Să mai amânăm puțin?
    Numai când vine vorba de banii rulați în fotbal nu încape nici o amânare, sau oricum nu pentru multă vreme. Este un fapt deja arhicunoscut că fotbaliștii cei delicați și sensibli sunt cei mai bine plătiți sportivi din România. Comentând acest lucru, președintele Ligii - Dumitru Dragomir afirma că este un lucru normal de vreme ce la ceilalți se uită doar "patru spectatori și familia". Poate că s-ar uita mai mulți dar pot, când presa sportivă (televiziunea) este, cum spuneam, sufocată de fotbal? E drept că mulți spectatori și tele­spectatori înseamnă bani, dar nu înseamnă toți banii. Cel mai bun exemplu este, din nou, FC Unirea care a primit anul trecut de la bugetul local al municipiului Alba Iulia suma de 8,3 miliarde de lei. Și tot are mari datorii! În schimb o medalie de aur la înot sau la șah se pare că nu valorează mai mult de 1 milion de lei. Atât a alocat Consiliul local Alba Iulia, din același buget din care se hrănește FC Unirea, pentru premierea campionilor naționali la sporturile amintite. Argument: "atât au cerut!" Modești, acești sportivi n-au cerut decât sumele care să le completeze cheltuielile de deplasare și nici­de­cum prime sau premii. În schimb, anul trecut premiul acordat de același consiliu local per fotbalist era de 6,5 milioane de lei de joc. Rezultă că nu munca și inteligența contează, ci tupeul.
Anca DINICĂ